Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα μελέτη που εξετάζει τη συμβολή της χρηματοδότησης της ΕΕ στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την αξιολόγηση του αντίκτυπου του LEADER στις αγροτικές περιοχές.
Η μελέτη υπογραμμίζει τον σημαντικό αντίκτυπο της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) στην αντιμετώπιση των αναγκών των αγροτικών περιοχών και στην αντιμετώπιση των δράσεων που ορίζονται στο μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές.
Η μελέτη αξιολογεί επίσης τον ρόλο άλλων ταμείων της ΕΕ που στοχεύουν στις αγροτικές περιοχές (2014-2020): του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης/Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), καθώς και των εθνικών κονδυλίων. Η μελέτη δείχνει ότι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αγροτικής στρατηγικής βοηθά τις χώρες της ΕΕ να κατευθύνουν αποτελεσματικά τη χρηματοδότηση της ΚΓΠ στις αγροτικές περιοχές και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγροτικών κοινοτήτων.
Η Επιτροπή δεσμεύεται να στηρίξει όλες τις αγροτικές περιοχές και τις απομακρυσμένες περιφέρειες. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η στήριξη των απομακρυσμένων και περιορισμένων αγροτικών περιοχών προέρχεται κυρίως από την ΚΑΠ.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι μεταξύ 2014-2022, η ΚΑΠ διέθεσε 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με τη γεωργία στις αγροτικές περιοχές. Αυτό καταδεικνύει τον ρόλο της ΚΑΠ όχι μόνο στη στήριξη των γεωργών και της γεωργίας, αλλά και στην ενίσχυση άλλων επιχειρήσεων και κοινοτήτων στις αγροτικές περιοχές. Η στήριξη της ΚΑΠ μπορεί, για παράδειγμα, να επενδύσει στην κατασκευή νέων δημόσιων οδών και στην εφαρμογή λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας ή στη μετατροπή εγκαταλελειμμένων κατοικιών σε κοινοτικά κέντρα.
Ομοίως, η ΚΑΠ έχει συμβάλει στη δημιουργία χώρων που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες σε αγροτικές κοινότητες, παρέχοντας ευκαιρίες για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων, αθλητικών εκδηλώσεων, παραστάσεων ή τοπικών σχολικών συγκεντρώσεων. Οι τοπικές αγροτικές αρχές λαμβάνουν επίσης χρηματοδότηση από την ΕΕ για την ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων τους, τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες, την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και τη στήριξη των νεοφυών αγροτικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών. Κάθε επιτυχημένο έργο βελτιώνει τις αγροτικές συνθήκες διαβίωσης και την πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμβάλλοντας άμεσα στη δημιουργία ζωντανών τοπικών κοινοτήτων.
Η αποτελεσματικότερη στήριξη βασίζεται σε προσεγγίσεις βάσης και βασίζεται σε έργα μικρής κλίμακας.
Η μελέτη αναγνωρίζει ότι οι ανάγκες των αγροτικών περιοχών γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και τα συμπεράσματά της συνιστούν την υιοθέτηση ολιστικών προσεγγίσεων πολιτικής για την ακόμη καλύτερη στόχευση της ΚΓΠ και άλλων ταμείων της ΕΕ στις αγροτικές περιοχές στο μέλλον.
Επιπλέον, η αξιολόγηση κατέδειξε την προστιθέμενη αξία της προσέγγισης Leader, η οποία και συνέβαλε στη δημιουργία σχεδόν 60.000 θέσεων εργασίας.
Οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ καλύπτουν το 83% της επικράτειας της ΕΕ. Η αγροτική ανάπτυξη είναι ο «δεύτερος πυλώνας» της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), ενισχύοντας τον «πρώτο πυλώνα» της εισοδηματικής στήριξης και των μέτρων στήριξης της αγοράς μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών. Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, η ΚΓΠ συγχρηματοδότησε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που υλοποιήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο ή σε επίπεδο χωρών της ΕΕ σε ολόκληρη την ΕΕ.
Στο πλαίσιο της ΚΓΠ 2023-27, οι χώρες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει διάφορες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη γεωργία και δεν βασίζονται στην περιοχή, όπως επενδύσεις, συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ για την αντιμετώπιση των ποικίλων αναγκών τους.