Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-2020 η οποία πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο 2014 και να ολοκληρωθεί το 2020, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δυο άξονες:
Ένα από τα κυριότερα στοιχεία της νέας ΚΑΠ θα είναι και το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων δηλαδή το 30% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου της ΚΑΠ θα δίνεται σε όσους τηρούν προκαθορισμένες πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, που υπερβαίνουν όμως τις υποχρεώσεις που θέτει η πολλαπλή συμμόρφωση.
Ο Α.Σ. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ», πρωτοπόρος, όπως πάντα, στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον αγροτικό χώρο και πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών της περιοχής του, έχει ήδη προετοιμάσει εδώ και πολύ καιρό τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι παραγωγοί της, ώστε να εξασφαλίσουν την κάλυψη των απαιτήσεων που επιβάλλει τόσο η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ όσο και των απαιτήσεων που επιβάλλει η αγορά για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα (υλοποίηση διαδικασιών Ο.Σ.Δ.Ε., εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής σε καλλιέργειες παραγωγών της, εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας σε μονάδες παραγωγής τροφίμων που διαθέτει).
Επιπλέον ένα σημαντικό κομμάτι της νέας ΚΑΠ είναι και η στήριξη του θεσμού των ομάδων παραγωγών (Ο.Π.), αφού βάσει των Καν.(Ε.Ε.)1308/2013 και Καν.(Ε.Ε.)1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, από το 2015 και μετά, στα κράτη μέλη, θα μπορούν να ιδρύονται και να αναγνωρίζονται επίσημα Ομάδες Παραγωγών σε όλα πλέον τα αγροτικά προϊόντα.
Στιγμιότυπο απ' τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου
Ορισμός Ο.Π.:
Ως Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ), αναγνωρίζεται κάθε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) ή σαφώς οριζόμενο μέρος ενός νομικού προσώπου με εμπορική ιδιότητα, το οποίο έχει συσταθεί νόμιμα με πρωτοβουλία των παραγωγών οι οποίοι καλλιεργούν ένα ή περισσότερα από τα προϊόντα, για τα οποία θα αναγνωριστεί επίσημα από το ΥΠΑΑΤ.
Η Ο.Π. με την ίδρυσή τους επιδιώκει συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους στόχους:
α) την εξασφάλιση του προγραμματισμού της παραγωγής των μελών της και την προσαρμογή της στη ζήτηση, ιδίως από άποψη ποιότητας και ποσότητας.
β) την από κοινού διάθεση των προϊόντων στην αγορά, συµπεριλαµβανοµένης της προετοιμασίας προς πώληση, της συγκέντρωσης των πωλήσεων και του εφοδιασμού χονδρεμπόρων.
γ) τη θέσπιση κοινών κανόνων για πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή, και ιδίως σε σχέση µε τη συγκομιδή και τη διαθεσιμότητα.
δ) τη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και την απόδοση των επενδύσεων ως προς τα φιλοπεριβαλλοντικά πρότυπα κλπ.
Ο προϊσταμενος του Τμήματος Ομάδων Παραγωγών, Κοινοτικών Προγραμμάτων και Ολοκληρωμένης Διαχείρησης κ. Γιάννης Πολίτης ανέλαβε το συντονισμό της όλης προσπάθειας
Οφέλη ένταξης παραγωγού σε Ο.Π. :
Η ένταξη λοιπόν των αγροτών σε ομάδες παραγωγών και γενικότερα η ισχυροποίηση των ομάδων παραγωγών σε τοπικό επίπεδο παρέχει τα κάτωθι οφέλη:
Παρέμβαση Α.Σ. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»:
Ο Α.Σ. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» αξιοποιώντας την εμπειρία όλης αυτής της διαδρομής του, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ΚΑΠ 2014-2020, δρομολογεί τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να προσφέρει τις πλέον αξιόπιστες υπηρεσίες, για την ίδρυση Ο.Π. στον τομέα του ελαιολάδου και ελιάς και την ένταξη των ελαιοπαραγωγών που το επιθυμούν στην οργάνωση αυτή.
Η εν λόγω Ο.Π. εκτιμάται ότι θα αποτελείται από 3.500 ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν την εκμετάλλευσή τους στην περιοχή ευθύνης του Α.Σ. ¨ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ¨, καλύπτοντας μια συνολική έκταση περίπου 7.000 εκταρίων ελαιοτεμαχίων (ήτοι 1.400.000 ελαιόδενδρα).
Από το εργοστάσιο επεξεργασίας-τυποποίησης στη Σπολάϊτα
Οφέλη ένταξης ελαιοπαραγωγού στην Ο.Π. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»:
Συγκεκριμένα για τον ελαιοπαραγωγό που θα εγγραφεί ως μέλος στην ομάδα παραγωγών Eλαιολάδου και Επιτραπέζιας ελιάς του συνεταιρισμού, θα του παρέχονται αυτόματα οι κάτωθι δυνατότητες έναντι των μεμονωμένων συναδέλφων του:
Οφέλη Ο.Π. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»:
- Τέλος όσον αφορά την Ο.Π. θα της δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει σε μεγαλύτερο βαθμό την εφαρμογή και υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων, μέσα από την άντληση πόρων του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ και ως εκ τούτου να ενδυναμώσει τη Μονάδα Επεξεργασίας Ελιών που διαθέτει στη Σπολάϊτα Νεάπολης, με την απόκτηση νέων σύγχρονων μηχανημάτων κλπ. παγίων (εκπυρηνωτικά, αυτόματες γεμιστικές μηχανές).
- Κατά τον τρόπο αυτό τα ήδη πιστοποιημένα και ποιοτικά ελαιοκομικά προϊόντα (πιστοποίηση agro 2-1 & 2-2) των παραγωγών-μελών της, θα επεξεργάζονται πλέον με τις πιο σύγχρονες διαδικασίες που θα τα καταστήσουν πιο ανταγωνιστικά διεκδικώντας έτσι καλύτερες τιμές στις διεθνείς αγορές.