Νόσος Lyme: μια καινοτόμος μέθοδος εμβολίου για τη μείωση της επικινδυνότητας των κροτώνων.

Τα τσιμπούρια αντιπροσωπεύουν τον πρώτο φορέα ασθενειών για τα ζώα και τον δεύτερο για τον άνθρωπο. 

Η πιο γνωστή ασθένεια, η νόσος του Lyme, προκαλείται από βακτήρια που μεταφέρονται από τα τσιμπούρια. Ένα καινοτόμο εμβόλιο, που στοχεύει τη μικροχλωρίδα των κροτώνων, έχει δοκιμαστεί για να μειώσει τη μόλυνση τους από τα βακτήρια. Εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από το INRAE, σε συνεργασία με την ANSES και την Εθνική Κτηνιατρική Σχολή του Alfort, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στις 24 Ιουλίου στο περιοδικό Microbiome.

Η νόσος του Lyme ή αλλιώς Βορρελίωση προκαλείται από ένα βακτήριο, το Borrelia, το οποίο μεταφέρεται και μεταδίδεται από τα τσιμπούρια, ιδίως το Ixodes ricinus στην Ευρώπη και το Ixodes scapularis στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Παρά τις πολλές έρευνες, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά αυτής της ασθένειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές του INRAE, σε συνεργασία με την ANSES και την Εθνική Κτηνιατρική Σχολή του Alfort, προτείνουν μια νέα μορφή εμβολιασμού, έμμεσης και στοχευμένης στα τσιμπούρια, για την καταπολέμηση της νόσου του Lyme.

Η ιδέα βασίζεται σε ένα εμβόλιο που διαταράσσει τη μικροχλωρίδα του κρότωνα.

Για τα πειράματά τους, οι ερευνητές έκαναν ένεση του εμβολίου σε ποντίκια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν ένα άλλο βακτήριο, ακίνδυνο σε αυτό το πλαίσιο, ως δούρειο ίππο.

Μόλις εισέλθει στο σώμα, αυτό το αβλαβές βακτήριο προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων από το ποντίκι. Εάν στη συνέχεια το ποντίκι δαγκωθεί από τσιμπούρι, αυτά τα αντισώματα αλληλεπιδρούν με τη μικροχλωρίδα του κρότωνα και την τροποποιούν.

Η ανάλυση των κροτώνων μετά το δάγκωμα δείχνει ότι φέρουν πολύ λιγότερο Borrelia από εκείνα που έχουν δαγκώσει μη εμβολιασμένα ζώα. Αυτό το εμβόλιο, όταν χορηγείται σε ποντίκι, «προστατεύει» το τσιμπούρι από τον αποικισμό από το Borrelia (αλλά δεν προστατεύει το ποντίκι από τη νόσο).

Αυτή η εργασία ολοκληρώνεται με μια διπλή πρόοδο: νέες γνώσεις σχετικά με τη σημασία της μικροχλωρίδας στη μόλυνση των κροτώνων από το Borrelia και μια πιθανή καινοτόμο στρατηγική εμβολιασμού.

Πράγματι, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η μικροχλωρίδα του κρότωνα είναι βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της Borrelia στο τσιμπούρι.

Αυτά τα βασικά δεδομένα υποδηλώνουν την ανάπτυξη μιας καινοτόμου στρατηγικής εμβολιασμού που στοχεύει στη διακοπή της μικροχλωρίδας του φορέα του παράγοντα της νόσου του Lyme.

Τσιμπούρια – Κρότωνες: Γενικές Πληροφορίες

Οι κρότωνες (τσιμπούρια) μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μερικές από τις ασθένειες που μεταδίδονται από δήγμα τσιμπουριού είναι η νόσος του Lyme, ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων, η τουλαραιμία, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό κ.α.

Ο κίνδυνος προσβολής του ανθρώπου από νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι σχετικά μικρός, ακόμη και εάν το τσιμπούρι έχει προσκολληθεί, τραφεί και είναι μολυσμένο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, καθώς τα νοσήματα που μεταδίδονται από μολυσμένα τσιμπούρια μπορεί να είναι σοβαρά.

Ο κίνδυνος νόσησης εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή, την εποχή του έτους, το είδος του τσιμπουριού και -για τη νόσο Lyme- από τη διάρκεια προσκόλλησης του τσιμπουριού στο δέρμα.

Πληροφορίες για το πως να προστατευτείτε απ' τα τσιμπούρια θα βρείτε ΕΔΩ.