Οικοδόμηση εμπιστοσύνης, προώθηση μιας συνεργατικής προσέγγισης και συνέχιση της παρακολούθησης του εφοδιασμού τροφίμων: οι αρχές αυτές συγκαταλέγονται στις τελευταίες συστάσεις που δημοσίευσε η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ετοιμότητας και Αντίδρασης σε Κρίσεις Επισιτιστικής Ασφάλειας (EFSCM) για τον μετριασμό των κινδύνων και των τρωτών σημείων που θέτουν σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.
Η νέα έκδοση καθορίζει ένα γενικό πλαίσιο μέτρων και προληπτικών δράσεων που πρέπει να ληφθούν, κοινό για όλα τα μέλη και τους παρατηρητές. Επειδή η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επισιτιστικής κυριαρχίας, της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας και της οικονομικής ανθεκτικότητας, οι συστάσεις αυτές συμβάλλουν άμεσα στην επικείμενη έκθεση σχετικά με την ετοιμότητα και ετοιμότητα της Ευρώπης για μη στρατιωτικούς και αμυντικούς σκοπούς, την οποία εκπόνησε ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö.
Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ απέδειξε την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητά της κατά τις πρώτες εβδομάδες της νόσου COVID το 2020 και στις διαταραχές του εμπορίου που ακολούθησαν την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις αρχές του 2022. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και ποικίλη προσφορά ασφαλών, θρεπτικών, οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση και το έργο όλων των παραγόντων της αλυσίδας δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα. Αρκετοί κίνδυνοι και τρωτά σημεία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα από την οποία επωφελούμαστε τώρα.
Σε έκθεση που δημοσίευσε το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) τον Νοέμβριο του 2023 προσδιορίστηκαν 28 κατηγορίες κινδύνου (βιοφυσικός και περιβαλλοντικός, οικονομικός και αγοραίος, κοινωνικοπολιτιστικός και δημογραφικός, γεωπολιτικός και θεσμικός, επιδόσεις της αλυσίδας εφοδιασμού, πληροφορίες και τεχνολογία) και εννέα κύριοι παράγοντες τρωτών σημείων. Μια υποομάδα του EFSCM εργάστηκε από τα τέλη του 2023 έως σήμερα για την κατάρτιση σχεδίων συστάσεων για τον μετριασμό των κινδύνων με βάση τα συμπεράσματα που παρουσίασε το ΚΚΕρ.
Στόχος ήταν να συμφωνηθεί ένα γενικό σύνολο συστάσεων που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε όλους τους παράγοντες της αλυσίδας, θέτοντας τις βάσεις για πιθανές μελλοντικές, λεπτομερείς και μεμονωμένες αναλύσεις ανά κίνδυνο. Αναμένεται ότι όλες οι εθνικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη χρησιμοποιούν τις συμβουλές που παρέχονται για τον δικό τους στρατηγικό σχεδιασμό, ετοιμότητα και διαχείριση κρίσεων.
Η έκθεση παρουσιάζει δύο γενικές αρχές για τον μετριασμό των κινδύνων, δέκα διαρθρωτικά μέτρα για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας της τροφικής αλυσίδας και έξι συμβουλές για την ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι κρίσεων.
Υπάρχει μεγάλη διασύνδεση μεταξύ του τομέα των τροφίμων και όλων των άλλων τομέων της οικονομίας για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής επισιτιστικής ασφάλειας. Η ικανότητα συνεργασίας και προσαρμογής είναι καίριας σημασίας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κινδύνων. Πλήρης αξιοποίηση των υφιστάμενων πλατφορμών για την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με κινδύνους και αναδυόμενες απειλές, όπως, για παράδειγμα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων για το EFSCM, ο πίνακας για τον εφοδιασμό τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια, και η Σύστημα πληροφόρησης για τις γεωργικές αγορές (AMIS) επιτρέπουν μια συλλογική απάντηση στις προκλήσεις.
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της εργαλειοθήκης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, εξακολουθεί να είναι καίριας σημασίας για την αύξηση της σταθερότητας και της συνέχειας της διαθεσιμότητας τροφίμων. Η ομάδα τονίζει επίσης την ανάγκη για ισχυρά μέτρα βιομηχανικής πολιτικής, όπως η βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας κρίσιμων εισροών και τεχνολογιών εντός της Ευρώπης και των χωρών εταίρων. Τυχόν αδικαιολόγητοι περιορισμοί και φραγμοί θα πρέπει να αποτρέπονται ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να εντοπίζουν συνεχώς τους κινδύνους και να συνεχίζουν να αναπτύσσουν στρατηγικές για την αποτελεσματική ετοιμότητα, τον μετριασμό και τη διαχείριση κρίσεων. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (EFSCM) θα συνεχίσει να συνεδριάζει σε τακτική βάση και όποτε είναι αναγκαίο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ιστορικό
Ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη αβεβαιότητα και τις προκλήσεις που απειλούν τα συστήματα τροφίμων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον Νοέμβριο του 2021 σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους κρίσης. Περιέγραψε τομείς που χρήζουν βελτίωσης που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αρχές που θα πρέπει να τηρούνται σε περιόδους κρίσης, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ετοιμότητας και αντίδρασης σε κρίσεις επισιτιστικής ασφάλειας (EFSCM).
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο του EFSCM αποτελείται από εθνικές αρχές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας, της πολιτικής υγείας ή της ασφάλειας των τροφίμων. Περιλαμβάνει 14 επιπλέον εθνικές αρχές από τρίτες χώρες (ΕΖΕΣ, Δυτικά Βαλκάνια, μικροκράτη) των οποίων οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένες σε εκείνη της ΕΕ. 30 οργανώσεις ενδιαφερομένων συμμετέχουν ως μέλη και 16 συμμετέχουν ως παρατηρητές. Οι εκπρόσωποι αυτοί παρέχουν την προοπτική όλων των σταδίων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων εισροών, των επιχειρήσεων συσκευασίας και των μεταφορέων.
Η Επιτροπή συγκαλεί την ομάδα εμπειρογνωμόνων δύο φορές ετησίως για τη βελτίωση των επιπέδων ετοιμότητας. Συνεδριάσεις συγκαλούνται επίσης σε περίπτωση έκτακτων, απρόβλεπτων και μεγάλης κλίμακας γεγονότων ή κινδύνων που ενδέχεται να απειλήσουν τον επισιτιστικό εφοδιασμό ή την ασφάλεια της ΕΕ. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2022 για την αξιολόγηση του αντικτύπου της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην επισιτιστική ασφάλεια και τον εφοδιασμό τροφίμων στην ΕΕ· τον Σεπτέμβριο του 2022 για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού· και τον Φεβρουάριο του 2024 για να συζητήσουν τον πιθανό αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.