Συνεταιρισμός: Δράση σε τυροκομικά, γαλακτοκομικά, ελαιουργικά, στέβια, εξαγωγές, ζωοτροφές, φωτοβολταϊκά.εργοστάσια Ένωση (4)

Στην επόμενη μέρα της αγροτικής επιχειρηματικότητας βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ενωση Αγρινίου, ο οποίος «τρέχει» πολυσχιδείς και πολυποίκιλες δραστηριότητες, με στόχο τόσο την ανάπτυξη και τη θωράκιση των παραγωγών -μελών της όσο και τη διασπορά κινδύνου.

Επιγραμματικά, τα «project» που υλοποιεί η Ενωση Αγρινίου περιλαμβάνουν: δημιουργία ισχυρού brand στα τυροκομικά προϊόντα μέσω της έναρξης λειτουργίας της ΑΜΦΙΓΑΛ, σημαντικές συμφωνίες σε ΗΠΑ, Ιταλία και Γερμανία, ίδρυση θυγατρικής εταιρείας «Αχελώου», λειτουργία καταστήματος λιανικής στη Ρωσία με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΑ», εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής - επεξεργασίας - τυποποίησης ζωοτροφών, σύσταση ισχυρών ομάδων παραγωγών, πειραματικές καλλιέργειες, ανάπτυξη του τμήματος της συντήρησης των 500 φωτοβολταϊκών πάρκων του νομού, συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα, καθώς και παροχή υπηρεσιών ΟΣΔΕ σε συνεργασία με το Gaia Επιχειρείν και επιμόρφωση αγροτών.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγρινίου και αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Θωμάς Κουτσουπιάς:

«Στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε στόχους και επιδιώξεις, να αξιοποιήσουμε επιτέλους τις πραγματικές μας δυνατότητες. Η οικονομία που δεν στηρίζεται στην παραγωγή είναι αποτυχημένη», προσθέτοντας ότι «όλες οι κινήσεις αποσκοπούν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων εντός και εκτός συνόρων, μέσω επανεπένδυσης των κεφαλαίων που εισρέουν στην Ένωση υπέρ των παραγωγών».

ΑΜΦΙΓΑΛ: Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η ολοκλήρωση της μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος της ΑΜΦΙΓΑΛ, που αποτελεί επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ και στοχεύει να βελτιώσει τις συνθήκες στο μεγαλύτερο γαλακτοπαραγωγικό νομό με δυναμικό που φτάνει περίπου 1,1 εκατ. αιγοπρόβατα. Ηδη υπάρχουν συμβάσεις με τη Δωδώνη και την ΑΣ Καλαβρύτων για την προσωρινή πώληση εισκομιζόμενου γάλακτος, ενώ έχει ξεκινήσει συνεργασία με 148 παραγωγούς και έχει γίνει αγορά βυτίου συγκέντρωσης γάλακτος.

Η εισκομιζόμενη ποσότητα γάλατος εκτιμάται το ‘14 στους 850-1.000 τόνους. Βέβαια, «σε βάθος πενταετίας οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί θα φτάσουν τους 2.000-3.000, η εισκομιζόμενη ποσότητα τους 20.000 τόνους ετησίως και ο τζίρος πάνω από 10 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Κουτσουπιάς, τονίζοντας ότι η φέτα από την πρώτη σεζόν λειτουργίας της Αμφιγάλ -που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο- προορίζεται για την Αμερική και τα σκληρά τυριά για την εγχώρια αγορά.

ΕΛΙΑ: Στο εργοστάσιο Ελαιών στόχος είναι η συμπλήρωση και ολοκλήρωση των γραμμών μικροσυσκευασίας και παστερίωση για πώληση στην αγορά των ΗΠΑ και του καταστήματος λιανικής στη Ρωσία.

Φέτος, όπως αναφέρει η προϊσταμένη του εργοστασίου, Ακριβή Κούκη, η μονάδα που είναι από τις λίγες στην Ελλάδα με δυνατότητα στεγασμένης αποθήκευσης, επεξεργάστηκε 2.700 τόνους (χονδροελιά Αγρινίου και πράσινες ελιές Χαλκιδικής), μέσω της συνεργασίας της Ενωσης με 560 παραγωγούς. Το 95% της παραγωγής προορίζεται για το εξωτερικό, σε Ιταλία και Γερμανία, ενώ επιδίωξη είναι έως τα τέλη του 2018 η παραγωγή να κυμαίνεται σε 10.000 τόνους.

Ομάδες Παραγωγών: Τη δημιουργία ομάδων παραγωγών σε εσπεριδοειδή, δημητριακά, μηδική και γάλα -με πάνω από 10.000 μέλη- σχεδιάζει η Ένωση, που φέτος προχώρησε στη σύσταση ΟΠ Ελιάς και Ελαιόλαδου, με 5.390 μέλη, τη μεγαλύτερη ΟΠ στη χώρα. Ο Συνεταιρισμός, σύμφωνα με τον κ. Κουτσουπιά, αυτή τη στιγμή έχει 250 μέλη και η συνεταιριστική μερίδα είναι 2.100 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι γίνουν μέλη της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών μπορούν αυτόματα να γίνουν και μέλη του ΑΣ Ενωση Αγρινίου, αρκεί να καταβάλουν σε τρεις ετήσιες δόσεις τη συνεταιριστική μερίδα.

Στέβια: Οσον αφορά τη στέβια, που καλλιεργείται πειραματικά εδώ και 5 χρόνια από την Ενωση, η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με το τρέχον συμβόλαιο της Ενωσης, είναι στα 3 δολάρια το κιλό αποξηραμένα φύλλα. Σημειώνεται ότι οι ποσότητες, αφού αποξηραθούν, θα αποσταλούν στο εργοστάσιο της Sun Fruits, εταιρείας που εκπροσωπεί τον πολυεθνικό όμιλο της Pepsico, στην Ινδία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας, με την Ενωση πάντως να δηλώνει ανοιχτή να συζητήσει και προσφορές άλλων παικτών πέρα από τον όμιλο της Pepsico.

Ρωσία: Η Ενωση Αγρινίου συμμετέχει στην κοινοπραξία των συνεταιρισμών Λακωνίας, Αμυκλών και Αχελώου με την επωνυμία DHMHTRA SA με ποσοστό 25% έκαστος. To σχήμα έχει προχωρήσει στη σύσταση εμπορικής εταιρείας στο εμπορικό κέντρο Bitza Park στη Μόσχα. Κάθε συνεταιρισμός έχει τα δικά του προϊόντα προς εμπορία, με τα νωπά και τις φράουλες να διατίθενται από τον Αχελώο, τις ελιές από το Αγρίνιο και το λάδι και τους χυμούς να είναι από τη Λακωνία και τις Αμύκλες.

Το εμπάργκο, που έσκασε στον πρώτο χρόνο δραστηριότητας στη λιανική, δημιούργησε πρόβλημα στη διάθεση των νωπών προϊόντων, ωστόσο εκτιμάται ότι, στον βαθμό που τελικά αρθούν οι περιορισμοί στις εισαγωγές, οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι υψηλές. Ενδεικτικά ο τζίρος της εταιρείας κυμαίνεται στα 2 εκατ. ρούβλια.

Ζωοτροφές: Στο Εργοστάσιο Παραγωγής Σύνθετων Ζωοτροφών και Πρώτων Υλών, δυναμικότητας 20.000 τόνων, έχουν γίνει όλες οι παρεμβάσεις - εκσυγχρονισμοί, ενώ με τη λειτουργία της ΑΜΦΙΓΑΛ η καθετοποίηση της διαδικασίας θα είναι ολοκληρωμένη.

Φωτοβολταϊκά: Την εκτέλεση των υπηρεσιών και εργασιών συντήρησης για τους 500 φωτοβολταϊκούς σταθμούς (σε Αιτωλοακαρνανία και Κέρκυρα) για τα επόμενα 20 έτη έχει αναλάβει η ΕΑΣ, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και διεκδίκηση επιπλέον εσόδων μέσω του εμπορίου ρύπων.

Με τζίρο 18 εκατ. ευρώ

Αρχής γενομένης με τους αριθμούς, ο τζίρος της ΕΑΣ Αγρινίου το 2014 κυμαίνεται στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος σε διάστημα τριετίας είναι να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το 2000 και μετά η Ενωση εμφανίζει κερδοφόρα αποτελέσματα, η πλειονότητα των οποίων απορροφάται από τις δραστηριότητες ανάπτυξης.

ΔΑΝΑΗ ΑΛΕΞΑΚΗ - [email protected]

Εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ