Β. Αποστόλου: την Πέμπτη η προκήρυξη του μέτρου για τις Ομάδες Παραγωγών.
Τι είπε για τις βοσκήσιμες γαίες.

“Όσον αφορά στο Μέτρο των Ομάδων Παραγωγών που ενισχύει τις λειτουργικές τους δαπάνες υπογράφηκε ήδη η σχετική Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του και την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η προκήρυξή του”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου, κατά την ομιλία του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση-Μακεδονία- Θράκη.

Ο Υπουργός, παράλληλα, δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως τα διαθέσιμα χρήματα δεν είναι τόσα που να επιτρέπουν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων ως προς τα περιβαλλοντικά μέτρα. Και λόγω αυτού, οι εντάξεις θα αφορούν ένα και μόνο περιβαλλοντικό μέτρο για κάθε εκμετάλλευση.

Αναλυτικά δήλωσε:

“Θέλω να κάνω γνωστό, επειδή αυτή την περίοδο γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα, ότι τα διαθέσιμα χρήματα δεν μας επιτρέπουν να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Γι’ αυτό και ξεκινάμε με μία βασική αρχή: Οι εντάξεις θα αφορούν ένα και μόνο περιβαλλοντικό μέτρο για κάθε εκμετάλλευση”.

Ακόμη, σχετικά με τον νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες, είπε: “Τα δικαιώματα χρήσης βοσκής σε κτηνοτρόφους-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα στηρίζονται πλέον σε εγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια βοσκής τα οποία συντάσσονται ήδη.

Έχουμε πει, όταν ψηφίζαμε το νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες ότι θα κατανείμουμε αυτές τις εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει τη δική της λιβαδική μονάδα. Αυτός είναι ο στόχος μας μέχρι τέλους του 2019 .

Σε αυτή την περίπτωση θα είναι εύκολη και η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που θα μπορούν όχι μόνο να προβαίνουν από κοινού στην αγορά των εφοδίων τους και την πώληση των προϊόντων τους, αλλά και να δημιουργούν σε κατάλληλες θέσεις εντός των εκτάσεων που τους έχουν χορηγηθεί, τις βασικές υποδομές, από αλμεκτήρια μέχρι αποθήκες και γιατί όχι και μικρά τυροκομεία”.