Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει ήδη αυτοδεσμευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βέλτιστη πληροφόρηση των καταναλωτών.

Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding/MoU) που προβλέπει τη σταδιακή αναγραφή Διατροφικών Πληροφοριών και των συστατικών αλκοολούχων ποτών που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνυπέγραψαν η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π).

Το μνημόνιο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αυτοδέσμευσης του κλάδου και υλοποιείται από τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο των παραγωγών αλκοολούχων ποτών (spiritsEUROPE), αποσκοπεί στο να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών, επιτρέποντάς τους να παίρνουν αποφάσεις γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ έχοντας τη βέλτιστη δυνατή ενημέρωση.

Όπως και οι υπόλοιπες ενώσεις που συνυπέγραψαν το έγγραφο ανά την Ευρώπη, Εν.Ε.Α.Π. και ΣΕΑΟΠ δεσμεύονται να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τις εταιρείες μέλη τους με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εφαρμογή των αρχών που προβλέπονται από το μνημόνιο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  Η αναγραφή της θερμιδικής αξίας (kcal) ανά 100 ml και ανά μερίδα στην ετικέτα του προϊόντος.

  Η παροχή λίστας των συστατικών του προϊόντος σε ψηφιακό περιβάλλον, με τρόπο που να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμη, δημιουργώντας, για παράδειγμα, ένα bar-code ή ένα QR- code .

  Η διαδικτυακή παροχή πληροφοριών των πρώτων υλών  του ποτού, βάσει της κατηγορίας του, όπως αυτά καθορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ. 

Μέσα από το εν λόγω μνημόνιο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την εμπορία αλκοολούχων ποτών απαντούν στην ανάγκη των πολιτών να γνωρίζουν τη θερμιδική αξία αλλά και τα συστατικά και των αλκοολούχων ποτών.

Ο κλάδος καθιερώνει με αυτόν τον τρόπο καλές πρακτικές τις οποίες δεσμεύεται εθελούσια να τηρεί, δίνοντας, έτσι, το καλό παράδειγμα στην ευρύτερη βιομηχανία.

 

Εττικέτες:
προϊόντα