Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ επανήλθαν στα επίπεδα του Απριλίου 2022 εν μέσω περιορισμένου εμπορίου.

Μετά τις υψηλές εξαγωγές τον Μάρτιο του 2023, το εμπόριο αγροδιατροφής της ΕΕ επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο. Συνολικά, οι εξαγωγές της ΕΕ παρέμειναν στα 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο του 2023 λόγω των υψηλότερων τιμών εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές της ΕΕ ήταν 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα αγροδιατροφικό πλεόνασμα +4,8 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαγωγές

Τον Απρίλιο του 2023, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ επανήλθαν στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, οι σωρευτικές εξαγωγές μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου ήταν 10% υψηλότερες το 2023 (+6,8 δισεκατομμύρια ευρώ).

Αυτή η αύξηση εξηγείται κυρίως από τις υψηλότερες τιμές εξαγωγής, ενώ μερικά προϊόντα παρουσίασαν επίσης αύξηση του όγκου των εξαγωγών τους, όπως φυτικά έλαια (+38%), ελαιούχοι σπόροι και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (+17%), μαργαρίνη και άλλα έλαια και λίπη (+16 %) και δημητριακά (+7%).

Τα προϊόντα με τις σημαντικότερες αλλαγές στην αξία περιελάμβαναν τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα άλεσης, τα παρασκευάσματα φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023 παρέμειναν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Εισαγωγές

Τον Απρίλιο του 2023, παρατηρήθηκε μείωση των εισαγωγών στα περισσότερα προϊόντα με αποτέλεσμα τη μείωση των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ. Μειωμένες εισαγωγές παρατηρήθηκαν από τη Ρωσία (-413 εκατ. ευρώ, -40%), την Αργεντινή (-258 εκατ. ευρώ, ‑14%, κυρίως σε πρωτεϊνούχες καλλιέργειες), την Κίνα (-212 εκατ. ευρώ, ‑7%, κυρίως σε μη βρώσιμα ), τις Φιλιππίνες (‑209 εκατ. ευρώ, ‑39%, κυρίως σε μαργαρίνη και άλλα έλαια και λίπη) και τη Μολδαβία (‑192 εκατ. ευρώ, ‑43%). Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης αυξήθηκαν σημαντικά υποβαθμίζοντας στη συνέχεια το εμπορικό ισοζύγιο ζάχαρης και ισογλυκόζης.

Τα περισσότερα εισαγόμενα αγαθά σε αξία συνέχισαν να είναι οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά.

Οι τρεις πρώτες χώρες εισαγωγής μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023 ήταν η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία.