Μια ακόμη ενδιαφέρουσα ερώτηση από παραγωγό:

κάμπος (3) - Αντίγραφο

"Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνετε να δηλώσω στο ΟΣΔΕ ένα χωράφι που πέρυσι το έβγαζε κόκκινο-μη επιλέξιμο. Το χωράφι αυτό προέρχεται από πρόωρη σύνταξη. Μου είπαν πως γίνετε να δηλωθεί για να μην υπάρχει πρόβλημα με την πρόωρη, αλλά δεν θα υπολογιστεί για ενεργοποίηση δικαιωμάτων (να δηλωθεί δηλαδή ΟΧΙ στην ενεργοποίηση). Λέτε να έχω κάποιο πρόβλημα εγώ και αυτός που πήρε την πρόωρη; Επίσης έχω και ένα χωράφι που πάλι πέρυσι μου το έβγαζε κίτρινο-μη επιλέξιμο, αλλά εγώ το καθάρισα και το έσπειρα κανονικά. Τώρα μπορώ να το δηλώσω;".

Η απάντηση:

Σε ότι αφορά το πρώτο μη επιλέξιμο χωράφι, αυτό απ’ την πρόωρη σύνταξη, θα πρέπει να δηλωθεί κανονικά. Οι χάρτες έχουν αλλάξει και το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά ήταν μη επιλέξιμο δεν σημαίνει ότι θα είναι και τώρα. Ακόμη, όμως, κι αν πάλι χαρακτηριστεί «μη επιλέξιμο», θα πρέπει να δηλωθεί με τη διαδικασία που περιγράφεται στην ίδια την ερώτηση, να συμπληρωθεί δηλαδή «ΟΧΙ» στο σχετικό πεδίο για την ενεργοποίηση, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την πρόωρη (το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις νέων αγροτών).

Σχετικά με το δεύτερο χωράφι, φυσικά και μπορεί να δηλωθεί κανονικά, συμπληρώνοντας «ΝΑΙ» στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Αν και πάλι βγει «μη επιλέξιμο», ο παραγωγός μπορεί να υποβάλει αίτημα επιλεξιμότητας στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση τα συνεργεία της Ένωσης Αγρινίου θα δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες και θα κατευθύνουν τους παραγωγούς στο τι πρέπει να κάνουν.