Όροι και προϋποθέσεις για την αλιεία ειδών γαρίδας.

Με υπουργική απόφαση θεσπίζονται εθνικά συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του πολυετούς σχεδίου διαχείρισης για την αειφόρο εκμετάλλευση των αποθεμάτων γιγαντιαίας κόκκινης γαρίδας Αristaeomorpha foliacea (τριψήφιος κωδικός κατά FAO: ΑRS) και των αποθεμάτων γαλαζοκόκκινης γαρίδας Αristeus antennatus (τριψήφιος κωδικός κατά FAO: ARA), στη Θάλασσα του Ιονίου (γεωγραφικές υποπεριοχές 19, 20 και 21 της Γενικής Επιτροπής για την Αλιεία στη Μεσόγειο του FAO).

Η στοχευόμενη αλιεία των παραπάνω ειδών, διενεργείται από αλιευτικά σκάφη τα οποία διαθέτουν εν ισχύ αλιευτική άδεια, και επίσης τους έχει χορηγηθεί, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπ’ αριθ. 271/2576/09-01-2014 Υπουργικής Απόφασης (Β΄ 58), άδεια αλίευσης για το αλιευτικό εργαλείο τράτα βυθού με πόρτες (κωδικός εργαλείου OTB).

Τα αλιευτικά σκάφη τα οποία διαθέτουν εν ισχύ άδεια αλίευσης για το αλιευτικό εργαλείο τράτα βυθού με πόρτες, από την έναρξη ισχύος της παρούσας νοείται ότι διαθέτουν άδεια αλίευσης και για την αλιεία ειδών γαρίδας.

Η ισχύς των αδειών αλίευσης για την αλιεία ειδών γαρίδας, έχει διάρκεια ίση με την ισχύ των αδειών αλίευσης για το αλιευτικό εργαλείο τράτα βυθού με πόρτες ή έως την εξάντληση της εθνικής ποσόστωσης.

Σε περίπτωση εξάντλησης της εθνικής ποσόστωσης, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα αναστέλλεται η αλιεία των ειδών γαρίδας

Η αλιεία των παραπάνω ειδών γαρίδας, απαγορεύεται από 1η Ιουνίου έως και την 30η Ιουνίου εκάστου έτους, στα εθνικά και διεθνή ύδατα της Θάλασσας του Ιονίου (γεωγραφικές υποπεριοχές 19, 20 και 21 της Γενικής Επιτροπής για την Αλιεία στη Μεσόγειο).

Απαγορεύεται η αλιεία των παραπάνω ειδών γαρίδας με μήκος κεφαλοθώρακα μικρότερο των 25 χιλιοστών. Άτομα γαρίδας με μικρότερο μέγεθος, απαγορεύεται να αλιεύονται, να παραμένουν στο σκάφος, να μεταφορτώνονται, να μεταφέρονται, να εκφορτώνονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται από επαγγελματίες αλιείς.

Ωστόσο, για το έτος 2024, επιτρέπεται σε σκάφη που έχουν τυχαία αλιεύσει υπομεγέθη άτομα γαρίδας, να τα διατηρούν , με την προϋπόθεση ότι αυτά τα αλιεύματα δεν θα υπερβαίνουν το 5% κατά βάρος επί των συνολικών αλιευμάτων γαρίδας, ανά εκφόρτωση.

Αλιευτικά σκάφη που δεν διαθέτουν άδεια αλίευσης, δηλαδή δεν διαθέτουν το αλιευτικό εργαλείο τράτα βυθού με πόρτες (OTB), για την αλιεία των συγκεκριμένων ειδών γαρίδας, απαγορεύεται να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να εκφορτώνουν ή να πωλούν ποσότητες μεγαλύτερες από το 15% του συνολικού ζώντος βάρους των αλιευμάτων που διατηρούνται επί του σκάφους, ανά αλιευτικό ταξίδι.