Αναλυτική ενημέρωση από την αρμόδια Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, η οποία αποτελεί Ενδιάμεσο Φορέα της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων».
Στόχος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Προτεραιότητα, στην περίπτωση επιχορήγησης δίνεται σε επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.
Τα ακόλουθα αφορούν απαντήσεις σε γενικά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, η οποία αποτελεί Ενδιάμεσο Φορέα της Παρέμβασης Π3-73-2.3, στο πλαίσιο της υπ’αρ. 50366/17-04-2025 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στην Παρέμβαση Π3-73-2.3 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» και δεν αφορούν συγκεκριμένη αίτηση στήριξης.
Οι απαντήσεις απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο της Παρέμβασης (υπ’αρ. 47699/19-02- 2025 (Β’805 και δ.σ. Β’1716) απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υπ’αρ. 97378/10-04-2025 (Β’1837) τροποποίηση αυτής και δεν το αντικαθιστούν. Η θεμελιωμένη ανάπτυξη της αίτησης στήριξης είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητάς της.
ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1) Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων». Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματικός σκοπός, για το εν λόγω πρόγραμμα, αφορά στη μεταποίηση κρέατος αλλά και κηπευτικών. Είμαι στο πρόγραμμα νέων αγροτών από την πρόσκληση του 2021. Ο κύριος ΚΑΔ της επιχείρησης αφορά την καλλιέργεια κηπευτικών υπαίθρου 11.33.90.3. Δεν έχω κάνει κάποια προεργασία και δεν έχω μελέτες, οικοδομικές και λοιπές άδειας. Μπορώ να ενταχθώ;
Η ένταξη ενός δυνητικού δικαιούχου στην Παρέμβαση Π3-73-2.3 προϋποθέτει την ηλεκτρονική υποβολή σχετικής αίτησης στο ΟΠΣΚΕ με χρήση των κωδικών taxis του δυνητικού δικαιούχου ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν συντονιστή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην 47699/19-02-2025 (Β’805 και δ.σ. Β’1716) απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την 97378/10-04- 2025 (Β’1837) τροποποίηση αυτής καθώς και στην 50366/17-04-2025 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στην Παρέμβαση Π3-73-2.3 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων». Με την ηλεκτρονική αίτηση θα επισυνάπτεται το σύνολο των προβλεπόμενων στο παράρτημα Ι της ανωτέρω Πρόσκλησης δικαιολογητικών, προκειμένου να αξιολογηθεί η υποβληθείσα αίτηση στήριξης. Ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει ανά πρόσκληση ΜΟΝΟ μία αίτηση στήριξης ανά ΑΦΜ η οποία αφορά έναν συγκεκριμένο κλάδο, μία συγκεκριμένη κτηριακή εγκατάσταση και μία συγκεκριμένη περιοχή υλοποίησης.
2) Θα δημοσιευθεί αναλυτικός πίνακας επιλέξιμων ΚΑΔ για το πρόγραμμα;
Δεν θα δημοσιευτεί πίνακας επιλέξιμων ΚΑΔ. Παρ’ όλ’ αυτά ο δυνητικός δικαιούχος οφείλει να διαθέτει τον ΚΑΔ της δραστηριότητας για την οποία ενδιαφέρεται να υποβάλει αίτηση στήριξης, διότι είναι απαραίτητος για την καταχώριση της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ.
3) Μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης επιχειρήσεις που δεν υφίστανται ακόμη αλλά θα κάνουν έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ;
Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ πριν την οριστικοποίηση της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ, θεωρούνται επιλέξιμες στο πλαίσιο της Παρέμβασης. Η ίδρυση μονάδας δεν πρέπει να συγχέεται με την υπό σύσταση επιχείρηση.
4) Οι «Ιδρύσεις» αφορούν σε υπό σύσταση επιχείρηση ή / και σε υφιστάμενη επιχείρηση που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί σε επιλέξιμο κλάδο;
Η ίδρυση μονάδας μπορεί να αναφέρεται τόσο σε νεοσύστατη επιχείρηση όσο και σε υφιστάμενη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο κλάδο με τον οποίο δεν έχει ως τώρα ασχοληθεί παραγωγικά.
5) Υπάρχει κάποια κατανομή του ποσού για τις νέες και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις στον προϋπολογισμό της δημόσιας ενίσχυσης;
Δεν υπάρχει κατανομή του προϋπολογισμού της Παρέμβασης μεταξύ νεοσύστατων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, ιδρύσεων και εκσυγχρονισμών, κλάδων και δραστηριοτήτων που ενισχύονται στο πλαίσιο της Παρέμβασης. Οι αιτήσεις στήριξης αξιολογούνται και βαθμολογούνται με βάση τους όρους επιλεξιμότητας και τα κριτήρια επιλογής που αναφέρονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανεξάρτητα αν είναι νεοσύστατες ή όχι.
6) Δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση στο Υπόμετρο 4.2 του Μέτρου 4 του ΠΑΑ 2014-2022 είναι επιλέξιμοι;
Δυνητικοί δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 5 και της παρ.1 του άρθρου 8 της 47699/19-02-2025 (Β’805 και δ.σ. Β’1716) απόφασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί. Σε περίπτωση που η αίτηση του δυνητικού δικαιούχου, αφορά δικαιούχο του Υπομέτρου 4.2 του Μέτρου 4 του ΠΑΑ 2014- 2020, κατά την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το εγκεκριμένο επιλέξιμο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της αίτησης στήριξης που υλοποίησε ο δικαιούχος στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.2 και να έχει οριστικοποιηθεί στο ΠΣΚΕ το αίτημα ελέγχου για την καταβολή της τελικής δόσης της εγκεκριμένης Δημόσιας Ενίσχυσης.
7) Επιτρέπεται η λήψη προκαταβολής της Δημόσιας Ενίσχυσης στο πλαίσιο της Παρέμβασης;
Ο δικαιούχος μετά την ένταξη της πράξης του έχει το δικαίωμα να αιτηθεί τη χορήγηση προκαταβολής το μέγιστο ύψος της οποίας να ανέρχεται σε ποσοστό έως το 50% της συνολικής δημόσιας ενίσχυσης που απομένει να χορηγηθεί για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πράξης.
8) Επιτρέπεται η εκχώρηση της Δημόσιας Ενίσχυσης;
Στο θεσμικό πλαίσιο της Παρέμβασης δεν προβλέπεται η δυνατότητα εκχώρησης της Δημόσιας Ενίσχυσης. Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 25 του άρθρου 12 της 47699/19-02-2025 (Β’805 και δ.σ. Β’1716) ΥΑ, Η δημόσια ενίσχυση καταβάλλεται σε λογαριασμό του δικαιούχου, σύμφωνα με την διαδικασία Ι.4.5 «Καταβολή δημόσιας ενίσχυσης» του ΣΔΕ, ο οποίος δηλώνεται σε κάθε αίτηση πληρωμής στο ΟΠΣΚΕ.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΚΛΑΔΩΝ
1) Επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε δύο ή περισσότερους επιλέξιμους τομείς δύναται να υποβάλλει αίτηση εκσυγχρονισμού σε περισσότερους του ενός τομείς;
Σύμφωνα με το κεφάλαιο 18 παρ. 1,2 και 3 της 1ης Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στην Παρέμβαση Π3-73-2.3 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει ανά πρόσκληση ΜΟΝΟ μία αίτηση στήριξης ανά ΑΦΜ η οποία αφορά έναν συγκεκριμένο κλάδο, μία συγκεκριμένη κτηριακή εγκατάσταση και μία συγκεκριμένη περιοχή υλοποίησης.
Ως κτηριακή εγκατάσταση νοείται το σύνολο των κτηρίων του δυνητικού δικαιούχου τα οποία έχουν κατασκευασθεί ή πρόκειται να κατασκευασθούν εντός ενός ενιαίου χώρου στην τοποθεσία υλοποίησης της αίτησης στήριξης.
Ως περιοχή υλοποίησης νοείται το τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας που υλοποιείται η επένδυση, για την οποία η ένταση στήριξης δεν μεταβάλλεται.
Στο πλαίσιο αυτό, αίτηση στήριξης που αφορά επεξεργασία ελαιοκάρπου για παραγωγή βρώσιμης ελιάς (κλάδος οπωροκηπευτικών) και ελαιολάδου (κλάδος ελαιούχων προϊόντων) δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο της Παρέμβασης παρά το γεγονός ότι αφορούν επεξεργασία της ίδιας πρώτης ύλης. Ο δυνητικός δικαιούχος θα πρέπει να επιλέξει για ποια από τις δύο δραστηριότητες επιθυμεί να ενισχυθεί πριν υποβάλλει τη σχετική αίτηση ώστε αυτή να αφορά ένα τελικό προϊόν.
2) Η δραστηριότητα «Χονδρικό Εμπόριο Δημητριακών» αποτελεί επιλέξιμη δραστηριότητα στο πλαίσιο της Παρέμβασης;
Η επιλεξιμότητα της ανωτέρω δραστηριότητας θα εξαρτηθεί από την αίτηση στήριξης που θα υποβληθεί στο πλαίσιο της Παρέμβασης
3) Η δραστηριότητα «Αποθήκευση Δημητριακών» είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο της Παρέμβασης;
Στο πλαίσιο της Παρέμβασης ενισχύονται ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί, επεκτάσεις, και μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων υπό την προϋπόθεση ότι η πρώτη ύλη και το παραγόμενο τελικό προϊόν είναι γεωργικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότηση μέσω της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (εφεξής ΚΟΑ) ανά κλάδο και μέσω άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων. (Άρθρο 5 παρ. 3 της 47699/19-02-2025/Β’805 απόφασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.) Επίσης σύμφωνα με το σημείο iv της υποπαρ. β, της παρ. 1 του άρθρου 8 της ανωτέρω ΥΑ, στο πλαίσιο της Παρέμβασης είναι επιλέξιμες για ενίσχυση, αιτήσεις στήριξης που αφορούν μεταξύ άλλων σε επενδύσεις μη παροχής υπηρεσιών μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, με εξαίρεση την έκθλιψη ελαιοκάρπου, τη σφαγή ζώων και την ξήρανση δημητριακών, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Συνεπώς η επιλεξιμότητα της δραστηριότητας «αποθήκευση δημητριακών» θα εξαρτηθεί από την αίτηση στήριξης που θα υποβληθεί στο πλαίσιο της Παρέμβασης.
4) Οι δραστηριότητες ίδρυση πτηνοτροφείου, παραγωγή αυγών επώασης, μονάδες πάχυνσης ζώων είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρέμβασης;
Οι δραστηριότητες: ίδρυση πτηνοτροφείου, παραγωγή αυγών επώασης καθώς και η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων πάχυνσης ζώων (ίδρυση εκσυγχρονισμός) δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρέμβασης. (Κεφ 13.2 της Πρόσκλησης).
5) Οι μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αυγών είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρέμβασης;
Οι μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αυγών είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρέμβασης (Κεφ.10.3 της Πρόσκλησης).
6) Είναι επιλέξιμη δραστηριότητα η ίδρυση διαλογητηρίου /συσκευαστηρίου ροδάκινων και νεκταρινιών , δηλαδή συγκαταλέγονται στα οπωροκηπευτικά;
Αίτηση στήριξης που περιλαμβάνει δραστηριότητες αποθήκευσης, διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας οπωροκηπευτικών, είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο της Παρέμβασης (Κεφάλαιο 10.9 της Πρόσκλησης). Στα Οπωροκηπευτικά συγκαταλέγονται τα φρούτα, οι καρποί και τα λαχανικά.
7) Οι μονάδες παραγωγής ζωοτροφών είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της Παρέμβασης;
Οι μονάδες παραγωγής ζωοτροφών είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της Παρέμβασης μόνο εφόσον οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι γεωργικές και δεν αποτελούν προϊόντα αλιείας (ιχθυάλευρα, ιχθυέλαια), σύμφωνα με το κεφάλαιο 10.6 της Πρόσκλησης.
8) Οι υπηρεσίες επεξεργασίας σπόρων πολλαπλασιασμού είναι επιλέξιμες στην Παρέμβαση;
Σύμφωνα με το κεφάλαιο 10.14 της Πρόσκλησης είναι επιλέξιμη δραστηριότητα η επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού
9) Εντάσσονται στο πρόγραμμα τα υφιστάμενα εν ενεργεία ελαιοτριβεία;
Τα υφιστάμενα ελαιοτριβεία είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο της Παρέμβασης (Κεφ 10.8 της Πρόσκλησης).
10) Η ίδρυση ελαιοτριβείου είναι επιλέξιμη μόνο αν πρόκειται για μονάδα που έπαψε να λειτουργεί;
Η ίδρυση ελαιοτριβείων δεν ενισχύεται. Δίνεται όμως η δυνατότητα σε μονάδες ελαιοτριβείων που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, να προβούν σε εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της Παρέμβασης και να επαναλειτουργήσουν με την ίδια δραστηριότητα και δυναμικότητα, είτε στην υφιστάμενη θέση είτε σε νέα θέση, εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας εφόσον καλύπτονται από τις απαραίτητες κάθε φορά αδειοδοτήσεις. Στην περίπτωση μεταφοράς τους σε νέα θέση οι παλαιές εγκαταστάσεις παύουν να λειτουργούν και δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία τους ως ελαιοτριβείο
11) Επιχείρηση διαθέτει ελαιόδεντρα και ενδιαφέρεται για επεξεργασία-συσκευασία βρώσιμων ελαίων. Θα κάνει αίτηση για ίδρυση μονάδας επεξεργασίας ελιών;
Η συγκεκριμένη επιχείρηση θα υποβάλλει αίτηση στήριξης για ίδρυση μονάδας επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς μόνο στην περίπτωση που το τελικό προϊόν είναι γεωργικό, όπως για παράδειγμα πάστα ελιάς. Στην περίπτωση που δεν ενδιαφέρεται για επεξεργασία ελιάς, μπορεί να υποβάλλει αίτηση για ίδρυση μονάδας διαλογής, τυποποίησης, συσκευασίας βρώσιμης ελιάς.
12) Οι ιδρύσεις επιχειρήσεων, θα πρέπει να αφορούν σε βιολογικά προϊόντα/α’ ύλες ή/και σε παραγωγή προϊόντων ποιότητας, όπως φαίνεται στα κριτήρια βαθμολόγησης; (για αύξηση βαθμολογίας)
Τα κριτήρια επιλογής της Παρέμβασης αποτελούν κριτήρια βαθμολόγησης της αίτησης στήριξης και όχι όρους επιλεξιμότητας των δυνητικών δικαιούχων, συνεπώς δεν είναι υποχρεωτικό να πληρούνται στο σύνολό τους.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Στο πλαίσιο της παρέμβασης θεωρούνται γεωργικά και είναι επιλέξιμα προς στήριξη τα ακόλουθα προϊόντα (βάση κωδικού BTN που αναφέρεται στο παράρτημα Ι της ΣΛΕΕ):
Κρεατοσκευάσματα – μείγματα κρεάτων, σνίτσελ παναρισμένα όχι προψημένα, κοτομπουκιές παναρισμένες όχι προψημένες, Μαργαρίνη (15.13), βύνη (11.07), ελαιόλαδο (15.07), γιαούρτι αναμεμειγμένο με φρούτα / καρπούς (04.01), φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, πραλίνα φουντουκιού (20.06), Ξηροί καρποί, ταχίνι (12.02), Χαρούπι, Χαρουπάλευρο (12.08), Μηλίτης, υδρόμελο (22.07).
Δεν θεωρούνται γεωργικά και δεν είναι επιλέξιμα προς στήριξη τα ακόλουθα προϊόντα:
Μαντολάτο (17.04), Κέτσαπ (21.04), Μουστάρδα (21.03), Μπάρες δημητριακών (19.05), Αποστάγματα – τσίπουρο (22.09), Μπύρα (22.03), τσιπς πατάτας – πατάτες τηγανιτές (20.02), νιφάδες καλαμποκιού για πρωϊνό (19.05), υποκατάστατα τυριού (21.07) χαλβάς νηστίστιμος – χαλβάς με κακάο (18.06), Ζύμες – πίτες (19.07-19.08), ψάρια-μαλάκια-οστρακοειδή – αλάτι (προϊόντα αλιείας), παγωτό (21.07).
ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΔΑΠΑΝΩΝ
1) Οι δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να περιλαμβάνουν κτιριακές επεμβάσεις αλλά και δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού ή υπάρχει η δυνατότητα να είναι μεγαλύτερο το ύψος των δαπανών σε κτιριακές δαπάνες και μικρότερο ή καθόλου σε δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού;
Από το θεσμικό πλαίσιο της Παρέμβασης δεν απαγορεύεται η υποβολή αίτησης στήριξης που αφορά αποκλειστικά δαπάνες για κτιριακές εγκαταστάσεις ή μηχανολογικό εξοπλισμό, αρκεί αυτή να ικανοποιεί έναν ή περισσότερους από τους στόχους της Παρέμβασης (άρθρο 2 της 47699/19-02-2025 (Β’805 και δ.σ. Β’1716) απόφασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
2) Είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνονται στην αίτηση στήριξης μεμονωμένες δαπάνες για την επεξεργασία αποβλήτων (υγρών, στερεών και αερίων) για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας;
Οι αιτήσεις στήριξης δεν είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνουν δαπάνες για την επεξεργασία αποβλήτων (υγρών, στερεών και αερίων). Η Παρέμβαση δίνει τη δυνατότητα στους δυνητικούς δικαιούχους να αιτηθούν μεμονωμένες δαπάνες αυτού του είδους (μεμονωμένη δράση) για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων.
3) Η αγορά γης αφορά μόνο σε οικόπεδα που δεν φέρουν κτίσμα; Ή και οικοδομημένης γης, αλλά είναι επιλέξιμη αποκλειστικά η αξία του οικοπέδου;
Η αγορά γης αφορά μόνο την αγορά οικοπέδου χωρίς κτίσμα. Το ύψος της δαπάνης αυτής δεν υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης (Κεφ 16.1 της Πρόσκλησης).
4) Ποιες κατηγορίες φωτοβολταϊκών είναι επιλέξιμες στο Πρόγραμμα;
Στο πλαίσιο της Παρέμβασης αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις ανάγκες της επιχείρησης. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ενισχύεται μόνο η κατηγορία των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο εν λόγω εξοπλισμός δεν ενισχύεται ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
5) Είναι επιλέξιμη η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing);
Στο θεσμικό πλαίσιο της Παρέμβασης δεν προβλέπεται η αγορά εξοπλισμού μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.
6) Είναι επιλέξιμη η αγορά τρακτέρ;
Η αγορά τρακτέρ δεν είναι επιλέξιμη διότι αφορά πρωτογενή γεωργική παραγωγή που δεν ενισχύεται στο πλαίσιο της Παρέμβασης (άρθρο 5 παρ. 6α της 47699/19-02-2025 (Β’805 και δ.σ. Β’1716) ΥΑ).
7) Ποια θα είναι η χρονική διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος;
Η διάρκεια υλοποίησης της πράξης ορίζεται στην απόφαση ένταξης, και καθορίζει την απαραίτητη χρονική περίοδο για την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πράξης και μπορεί να τροποποιείται πριν τη λήξη της μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του ΕΦ ή μετά από αίτηση του δικαιούχου. (άρθρο 11 παρ.3 της 47699/19-02-2025 (Β’805 και δ.σ. Β’1716) ΥΑ) και με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα δεν μπορεί να ξεπερνά την 31η-12ου-2029 (ημερομηνία λήξης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου).
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1) Η τεχνοοικονομική μελέτη θα είναι ενυπόγραφη;
Ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει υποχρεωτικά την αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) και αναρτούν τα δικαιολογητικά του Παραρτήματος Ι (στα οποία περιλαμβάνεται και η οικονομοτεχνική μελέτη) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Η ορθή καταχώριση της αίτησης στο ΟΠΣΚΕ, η πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών και η εμπρόθεσμη οριστικοποίησή της είναι της αποκλειστικής ευθύνης του δυνητικού δικαιούχου.
Οι αιτήσεις στήριξης στο ΟΠΣΚΕ πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένες. Πλήρης αίτηση θεωρείται αυτή στην οποία περιέχονται όλα τα δικαιολογητικά του Παραρτήματος Ι κατάλληλα υπογεγραμμένα όπου απαιτείται. Οι δυνητικοί δικαιούχοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης στήριξης.
Τόσο η αίτηση στήριξης όσο και η οικονομοτεχνική μελέτη αναφέρουν τα ονόματα των συντακτών και του νόμιμου εκπρόσωπου του δυνητικού δικαιούχου.
2) Οι προσφορές πρέπει να είναι μεταφρασμένες στην Ελληνική Γλώσσα;
Όλα τα δικαιολογητικά που θα υποβληθούν με την αίτηση στήριξης πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.
3) Ποια οικονομικά στοιχεία λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης;
Στις περιπτώσεις που απαιτείται η προσκόμιση οικονομικών στοιχείων, προσκομίζονται τα στοιχεία που αφορούν τις δύο τελευταίες κλεισμένες οικονομικές χρήσεις κατά την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης στο ΟΠΣΚΕ.
4) Ποια δικαιολογητικά αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου ή/και των εγκαταστάσεων που υλοποιείται η επένδυση;
Στην περίπτωση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων απαιτούνται σωρευτικά:
1. Τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδου ή/και εγκαταστάσεων στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η επένδυση.
2. Πιστοποιητικό μεταγραφής των τίτλων ιδιοκτησίας.
Σε περίπτωση που υπάρχει πρόθεση αγοράς οικοπέδου απαιτούνται σωρευτικά:
1. Ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς οικοπέδου
2. Εκτίμηση συμβολαιογράφου για την αντικειμενική αξία του οικοπέδου
3. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 για την προσκόμιση της συμβολαιογραφικής πράξης αγοράς του οικοπέδου και του πιστοποιητικού μεταγραφής με την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής.
Στην περίπτωση μισθωμένων εγκαταστάσεων απαιτούνται σωρευτικά:
1. Μισθωτήριο συμβόλαιο, αναρτημένο στο TAXIS του οικοπέδου ή/και εγκαταστάσεων στις οποίες θα πραγματοποιηθεί πράξη, διάρκειας δώδεκα (12) ετών τουλάχιστον από την οριστικοποίηση της αίτησης στήριξης (στην περίπτωση μισθωμένων εγκαταστάσεων)
2. Πιστοποιητικό μεταγραφής του μισθωτηρίου συμβολαίου.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο απαιτούνται σωρευτικά:
1. Ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης οικοπέδου ή/και εγκαταστάσεων στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η πράξη
2. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 για την προσκόμιση του μισθωτηρίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής με την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής
5) Ποιες υπεύθυνες δηλώσεις επισυνάπτονται με την αίτηση στήριξης στο ΟΠΣΚΕ;
Με την αίτηση στήριξης επισυνάπτεται σε κάθε περίπτωση, η Υπεύθυνη Δήλωση του σημείου 8 του παραρτήματος Ι της υπ’αρ. 50366/17-04-2025 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα του παραρτήματος ΧΙ της πρόσκλησης. Οι λοιπές υπεύθυνες δηλώσεις που προβλέπονται στα δικαιολογητικά συμμετοχής υποβάλλονται κατά περίπτωση. Το σύνολο των υπεύθυνων δηλώσεων θα είναι υπογεγραμμένο ψηφιακά από τον νόμιμο εκπρόσωπο του δυνητικού δικαιούχου.
6) Εάν ένα απόλυτα καινοτόμο μηχάνημα, παράγεται μόνο από δύο οίκους παγκοσμίως , τι γίνεται με την απαίτηση του προγράμματος για παροχή τριών προσφορών;
Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση τριών προσφορών για τον προβλεπόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’αρ. 47699/19-02-2025 (Β’805 και δ.σ. Β’1716) απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός λεπτομερειών λειτουργίας και εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει καθώς και στην υπ’αρ 50366/17-04-2025 «1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στην Παρέμβαση Π3-73-2.3 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023- 2027 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», χρήζει τεκμηρίωσης η περιορισμένη παραγωγή του ειδικού καινοτόμου μηχανολογικού εξοπλισμού μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
1) Το κριτήριο 3 που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, συμβολή στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ) βαθμολογείται με βάση το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας από τη χρήση εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας, ή το ποσοστό κάλυψης των αναγκών των μονάδων από τη χρήση ΑΠΕ ή / και εναλλακτικών καυσίμων και όχι με βάση το ποσοστό των δαπανών που αφορούν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό. Το ίδιο ισχύει και για το κριτήριο 5 που αφορά εξοικονόμηση ύδατος
2) Η αίτηση στήριξης της επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε ηπειρωτική περιοχή Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (περιοχές ΕΣΔΙΜ) ή σε περιοχή που έχει πληγεί από φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή όπως πλημμύρες και πυρκαγιές ή σε νησιωτική περιοχή με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους λαμβάνει πρόσθετη βαθμολογία στο αντίστοιχο συμπληρωματικό κριτήριο, και όχι επιπλέον ένταση ενίσχυσης.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Για τις περιπτώσεις επενδυτικών δαπανών που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας, ύδατος, μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και μείωση αποβλήτων, σε ποσοστό από 20% και άνω του συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης στήριξης, προβλέπεται η προσαύξηση της έντασης ενίσχυσης της συγκεκριμένης δαπάνης κατά ποσοστό 10%, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη ενίσχυση δεν υπερβαίνει το μέγιστο ποσοστό που προβλέπεται στη παρ. 4 του άρθρου 73 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως ισχύει κάθε φορά. Η προσαύξηση αυτή αφορά μόνο τις συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες σε ποσοστό 20% δαπάνες και όχι το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου. (κεφ 7 παρ.2 της 50366/17-04-2025 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος).