Βασικές συμβουλές, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

 

Κατά τους θερινούς μήνες θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις και ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται άμεσα με την πιθανότητα ανόδου της θερμοκρασίας σώματος των ζώων και πρόκλησης θερμικής καταπόνησης (πχ. πυκνότητα φόρτωσης, επίπεδα θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας των θαλάμων των μεταφορικών μέσων, τήρηση των προβλεπόμενων χρόνων ταξιδιού και διαστημάτων σίτισης και ποτίσματος των ζώων, τήρηση συνθηκών εξαερισμού, απόσταση οροφής από την κεφαλή των ζώων κλπ.).

Θα πρέπει να εφαρμόζονται τα εξής:

Η μεταφορά μόνο ικανών ζώων και τακτική επιθεώρηση αυτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η μείωση της πυκνότητας φόρτωσης, αλλά και η τοποθέτηση μικρότερου αριθμού ορόφων για να αυξηθεί το ύψος της οροφής πάνω από την κεφαλή των ζώων.

Ο έλεγχος καλής λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού και ρύθμισης θερμοκρασίας των οχημάτων πριν την αναχώρηση και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Η διαρκής πρόσβαση των ζώων σε φρέσκο πόσιμο νερό και ο εκ των προτέρων έλεγχος της διαθεσιμότητας σε νερό στο όχημα μεταφοράς.

Ο τακτικός έλεγχος και συντήρηση των ταϊστρών και ποτιστρών, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία τους και να είναι κατάλληλες για το είδος των ζώων που μεταφέρονται, καθώς και δυνατότητα ποτίσματος και ταΐσματος με επιπλέον μέσα πχ. κουβάδες αν χρειαστεί.

• Τα οχήματα μεταφοράς να είναι ορθά συντηρημένα.

Η φόρτωση, μεταφορά και εκφόρτωση ζώων να λαμβάνει χώρα κατά τις δροσερές ώρες της ημέρας με την αντίστοιχη αποτύπωση στον προγραμματισμό του ταξιδιού.

Η στάση των οχημάτων σε σκιερά μέρη κατά τις θερμές ώρες της ημέρας και μακριά από άλλα οχήματα που περιορίζουν τη ροή του αέρα.

• Η αποφυγή μεταφοράς μη κεκαρμένων (κουρεμένων) ζώων.

Ο εκ των προτέρων έλεγχος των καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε σε περίπτωση που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία να ματαιώνεται ή να τροποποιείται η μεταφορά.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του προγραμματισμού διαπιστώνετε ότι το όχημα θα περάσει από περιοχές στις οποίες θα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ο προγραμματισμός θα πρέπει να επιστρέφεται και να ζητείται επανασχεδιασμός με διαφορετική χάραξη διαδρομής που θα περιλαμβάνει περιοχές όπου θα επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες.