Το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων, με κύριο την ΚΑΠ μετά το 2027, διεξήγαγε συζήτηση προσανατολισμού για να συζητήσει τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της βιοοικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί παρότρυναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει απλουστευμένες και συνεκτικές πολιτικές για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού αυτού του τομέα.
Το Συμβούλιο επεσήμανε ότι η βιοοικονομία έχει μετασχηματιστικό δυναμικό για την ΕΕ και ότι ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα, κυκλικότητα και αγροτική ανάπτυξη.
Έθιξαν επίσης τρόπους με τους οποίους οι υφιστάμενοι κανονισμοί και πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της ΚΓΠ, θα μπορούσαν να βελτιωθούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της βιοοικονομίας και την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές, ιδίως για τους νέους.
Το Συμβούλιο υπενθύμισε τα συμπεράσματά του σχετικά με τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας, τα οποία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές περιοχές και εγκρίθηκαν τον Απρίλιο του 2023.
Στο σημείο «Διάφορα», η Προεδρία παρουσίασε τα συμπεράσματα που ενέκρινε τον Νοέμβριο του 2024 το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την αξιοποίηση του δυναμικού βιοοικονομίας των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτές τονίζουν τον ρόλο της βιώσιμης παραγωγής βιομάζας στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για το 2030 και το 2050. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και τονίζουν την ανάγκη για ευρύτερη διακρατική συνεργασία.
Η Προεδρία παρουσίασε επίσης πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης υψηλού επιπέδου με τίτλο «Σύμπραξη για το μέλλον – BIOEAST και πέρα από αυτό» σχετικά με τις προτεραιότητες έρευνας και καινοτομίας των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Επιπλέον, η Φινλανδία παρουσίασε ένα στοιχείο «διάφορα», το οποίο υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα κράτη μέλη, σχετικά με τρόπους αύξησης της παραγωγής βιοαερίου και της ανακύκλωσης θρεπτικών ουσιών.