Δικαιούχοι της δράσης είναι οι ενεργοί μελισσοκόμοι με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες.

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Λευτέρη Αυγενάκη, παρατείνεται κατά 15 ημέρες, έως και τις 14-7-2023, η ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών για τη δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», της παρέμβασης Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης μελισσοσμηνών», στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας από το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την περίοδο 2023-2027.

Με την ένταξη των δικαιούχων ενισχύεται η προμήθεια:

α) κυψελών αντικατάστασης,

β) μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών.

Το επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας ορίζεται έως 10% επί των κατεχομένων κυψελών για προμήθεια κυψελών αντικατάστασης και έως 20% επί των κατεχομένων κυψελών για προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων.

Η μέγιστη καθαρή επιλέξιμη αξία των ειδών των οποίων η αγορά μπορεί να ενισχυθεί, καθορίζεται μέχρι του ποσού των 30€, για κάθε κυψέλη αντικατάστασης και μέχρι του ποσού των 9€, για κάθε μεμονωμένη κινητή βάση.

Οι αρμόδιες ΔΑΟΚ πραγματοποιούν οπτικούς διοικητικούς ελέγχους στο 100% των υποβληθεισών αιτήσεων συμμετοχής, οι οποίες ελέγχονται ως προς:

  • την εγκυρότητα των αναφερόμενων σε αυτές στοιχείων,
  • το εμπρόθεσμο της υποβολής τους,
  • την ορθή έκδοση και το εμπρόθεσμό υποβολής των παραστατικών αγοράς των κυψελών ή/και μεμονωμένων κινητών βάσεων,
  • τον αριθμό των αγορασμένων ειδών κυψελών ή/και μεμονωμένων κινητών βάσεων,
  • την ισχύ της ιδιότητας του ενεργού μελισσοκόμου,
  • των καταχωρημένων στοιχείων με τα αντίστοιχα στοιχεία των μελισσοκόμων οι οποίοι αποκλείονται από τη δράση, βάσει των προβλεπόμενων κυρώσεων προηγούμενων ετών.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο ελέγχονται:

α) ο συνολικός αριθμός των κατεχομένων κυψελών του δικαιούχου,

β) ο αριθμός των επιλέξιμων αγορασθέντων ειδών (κυψελών αντικατάστασης ή/και μεμονωμένων κινητών βάσεων),

γ) τα αναφερόμενα στα κατατεθέντα παραστατικά αγοράς των επιλέξιμων ειδών και

δ) η πυροσφράγιση και η σήμανση των επιλέξιμων αγορασθέντων ειδών.

Ειδικά για το έτος 2023 (πρώτο έτος εφαρμογής) οι επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται από την αρμόδια ΔΑΟΚ έως και την 25η Αυγούστου 2023.