Το α ́ τρίμηνο του 2024, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές, που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, μειώθηκαν.

 

Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 11%.

Μετά από μια περίοδο αναστάτωσης, κατά την οποία σημειώθηκαν απότομες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2021 και των 3 πρώτων τριμήνων του 2022, η ταχύτητα ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στη συνέχεια και στη συνέχεια οι τιμές άρχισαν να μειώνονται.

Οι πρόσφατες μειώσεις της γεωργικής παραγωγής και του κόστους εισροών κινούνται προς την κατεύθυνση ηπιότερων επιπέδων πριν από τη διαταραχή.

Οι μεταβολές των τιμών για τις πολλές γεωργικές παραγωγές το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ποικίλες και αντικρουόμενες.

Ιδιαίτερα απότομη πτώση παρατηρήθηκε στη μέση τιμή των σιτηρών, η οποία μειώθηκε κατά 28%

Η τιμή του γάλακτος μειώθηκε κατά 12%

▪ Η τιμή των αυγών και των βιομηχανικών καλλιεργειών (ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχα φυτά, ακατέργαστος καπνός, ζαχαρότευτλα κ.λπ.) μειώθηκε κατά 10% και

▪ Η τιμή των νωπών λαχανικών κατά 6% (εντός των οποίων σημειώθηκε ιδιαίτερα απότομη πτώση της τιμής της τομάτας κατά 33%).

Αντίθετα, η μέση τιμή των γεωμήλων αυξήθηκε κατά 22% και η τιμή των νωπών φρούτων κατά 20% (παρά την απότομη μείωση κατά 44% της τιμής των λεμονιών και των λάιμ), ανταποκρινόμενη εν μέρει στις προβλεπόμενες επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις συγκομισθείσες ποσότητες.

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι εντονότεροι ρυθμοί μείωσης των τιμών καταγράφηκαν στα λιπάσματα και βελτιωτικά εδάφους (-31%), στις ζωοτροφές (-16%) και στην ενέργεια και λιπαντικά (-12%).

Μείωση των τριμηνιαίων τιμών στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (21 από τις 25 με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών παραγωγής γεωργικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-24%), τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο -18%) και τη Σλοβακία και την Τσεχία (και οι δύο -17%).

Αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν σε 5 νότιες χώρες της ΕΕ. Αυξήθηκαν πιο απότομα στην Ελλάδα (+20%), με πιο μέτριες αυξήσεις να καταγράφονται στη Μάλτα και την Ισπανία (+4%), και την Πορτογαλία και την Κύπρο (+1%).

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις (όπως ενέργεια, λιπάσματα ή ζωοτροφές), 24 από τις 25 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-20%), την Ουγγαρία (-19%) και τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία (και οι δύο -17%). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που κατέγραψε αύξηση (+2%).