18.400 ευρώ έκαστος καλούνται να πληρώσουν οι δύο κάτοχοι αποθήκης στην οποία βρέθηκαν εκατοντάδες παράνομα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για κατοχή ή και διάθεση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σε πρόσφατο έλεγχο κλιμακίου του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης σε αποθήκη, εντοπίστηκαν συνολικά 1.155 λίτρων σκευασμάτων, με ενδείξεις λιπασμάτων κι άλλων χωρίς ενδείξεις, μη εγκεκριμένα ή/ και που είχαν λήξει προ πολλού.

Συγκεκριμένα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ήταν άγνωστης προέλευσης, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν επισημασμένα ως λιπάσματα σύμφωνα με την ξενόγλωσση ετικέτα που είχαν, καθώς και άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα χωρίς ετικέτα.

Όπως διαπιστώθηκε από την εργαστηριακή εξέταση στο Εργαστήριο Χημικού Ελέγχου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου τα ευρεθέντα σκευάσματα περιείχαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιστοιχούσαν με την κατάληξη του αναφερόμενου στην ετικέτα λιπάσματος, που δεν διαθέτει άδεια διάθεσης στην αγορά από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές.

Αναλυτικά στην αποθήκη υπήρχαν:

1) 300 φιάλες από σκληρό πλαστικό των 200 ml με την ένδειξη Mono-potassium Phosphate LCY,

2) 500 φιάλες από σκληρό πλαστικό των 300 ml με την ένδειξη Mono-potassium Phosphate ΑCS,

3) 225 φιάλες από σκληρό πλαστικό των 200 ml με την ένδειξη Mono-potassium Phosphate THI,
4) 96 φιάλες από σκληρό πλαστικό των 5 L με την ένδειξη Mono-potassium Phosphate PRQ,

5) 280 φιάλες από σκληρό πλαστικό του 1 L με την ένδειξη Mono-potassium Phosphate PMM,

6) 794 φιάλες από σκληρό πλαστικό των 100 ml με την ένδειξη Mono-potassium Phosphate BNOA, ημ. παρ. 1/16, 7) 600 φιάλες από σκληρό πλαστικό των 100 ml με την ένδειξη Mono-potassium Phosphate BNOA,

8) 22 εύκαμπτες συσκευασίες των 60 γρ. με την ένδειξη MESSENGER, ημ. λήξης 5/14,

9) 4 εύκαμπτοι περιέκτες, εντός χάρτινης συσκευασίας, των 500 γρ. με την ένδειξη KERB 50 WP, ημ. λήξης 1/14, 10) 2 φιάλες από σκληρό πλαστικό, των 600 ml με την ένδειξη MIMIC 24 SC, ημ. παραγωγής 5/12,

11) 3 φιάλες από σκληρό πλαστικό, των 250 ml με την ένδειξη QUIZALON 5 EC, ημ. λήξης 5/14,

12) 10 εύκαμπτες πλαστικές συσκευασίες των 5 Χ 80 γρ. με την ένδειξη PLEDGE 50 WP, ημ. παρασκευής 5/12, 13) 3 φιάλες από σκληρό πλαστικό, των 500 ml με την ένδειξη EXPERIMENTAL SAMPLE GF- 2671 (μη εγκεκριμένο), ημ. λήξης 15/3/2015 και 14) 3 φιάλες από σκληρό πλαστικό των 400-500 ml, χωρίς στοιχεία.

Στους δύο ιδιοκτήτες του κτίσματος, επεβλήθησαν πρόστιμα ύψους 18.400 ευρώ στον κάθε έναν.

Οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που προμηθεύονται.

Η Ένωση Αγρινίου,που έχει κατά καιρούς αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα, με απόλυτο σεβασμό στον παραγωγό και με πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπει η κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη διάθεση προϊόντων φυτοπροστασίας, προσφέρει τις ιδανικές λύσεις, με ασφάλεια για τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το ίδιο το προϊόν.

Για οποιαδήποτε απορία, συμβουλή και για κάθε υποστήριξη, οι αγρότες μας μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Αγρινίου και στο κατάστημα φυτοπροστατευτικών, στην οδό Παπαϊωάννου 23, στο πάρκινγκ των καπναποθηκών Παπαπέτρου. Μπορούν ακόμη να επικοινωνούν στο 2641.0.69009.

Η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχει πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

-Η ετικέτα πρέπει να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα

-Να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

-Η ετικέτα να αναγράφει τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά).

-Να αναγράφει όλες τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και προφυλάξεις στην ελληνική γλώσσα.

-Να αναφέρεται ότι πρόκειται για Εντομοκτόνο, Μυκητοκτόνο, κλπ., καθώς επίσης και οι επιβλαβείς οργανισμοί που καταπολεμά. Πωλούνται μόνον από επίσημα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.

-Μόνον καταστήματα που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα επιτρέπεται να πωλούν γεωργικά φάρμακα. Ζήτησε συμβουλές για τη χρήση του. Ζητάτε πάντα τιμολόγιο ή απόδειξη πώλησης

-Το τιμολόγιο ή η απόδειξη πώλησης τεκμηριώνει την νόμιμη αγορά των προϊόντων.

-Ελέγξτε ότι στο τιμολόγιο αναφέρεται ακριβώς το γεωργικό φάρμακο που αγοράσατε. Να είστε προσεκτικοί όταν τα γεωργικά φάρμακα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τα άλλα ίδια γεωργικά φάρμακα

-Τα παράνομα αγνώστου ποιότητας γεωργικά φάρμακα, είναι πάντα πολύ φθηνότερα όλων των νόμιμων. Μπορούν ωστόσο να καταστρέψουν την καλλιέργεια γιατί κανείς δεν εγγυάται για το περιεχόμενό τους.

Σε περίπτωση αμφιβολίας απευθυνθείτε αμέσως στις τοπικές αρχές.

Η διακίνηση και πώληση παράνομων γεωργικών φαρμάκων τιμωρούνται με πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων.