O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023.

Υπό  την ισπανική Προεδρία, θα περιγραφούν οι  κύριες προτεραιότητες για τη γεωργία και την αλιεία κατά το επόμενο εξάμηνο.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί  θα συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς, υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να προβούν σε απολογισμό των διαφόρων εξελίξεων που επηρεάζουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα και τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ.

Από τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο είναι η ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ θα υπάρχει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μελέτη που συμπληρώνει την εκτίμηση των επιπτώσεων τους.

Οι Yπουργοί θα ενημερωθούν από την Επιτροπή σχετικά με τη νέα πρόταση κανονισμού για την παραγωγή και την εμπορία φυτικού και δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και για τα κύρια αποτελέσματα της υπουργικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στη Ρώμη, το κεντρικό θέμα της οποίας ήταν «Ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και βιώσιμες γεωργικές αλυσίδες αξίας».

Πιο αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης:

Πρόγραμμα εργασιών της Προεδρίας

Η ισπανική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της και θα περιγράψει τις κύριες προτεραιότητές της για τη γεωργία και την αλιεία κατά το επόμενο εξάμηνο.

Κατάσταση της αγοράς

Οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να προβούν σε απολογισμό των διαφόρων εξελίξεων που επηρεάζουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα και τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ εν γένει.

Ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων

Οι υπουργοί, με βάση πληροφορίες της Επιτροπής, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη μελέτη που συμπληρώνει την εκτίμηση επιπτώσεων της πρότασης.

Νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΤ)

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και για τα συναφή τρόφιμα και ζωοτροφές.

Δυσκολίες για τους γεωργούς στη Ρουμανία

Η Ρουμανία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις υψηλές τιμές των εισροών για τους ρουμάνους γεωργούς.

Εισαγωγές από την Ουκρανία και συνεχιζόμενες δυσκολίες στις γεωργικές αγορές

Η Πολωνία, εξ ονόματος της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των ουκρανικών εισαγωγών στις γεωργικές αγορές τους λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Πέμπτη υπουργική διάσκεψη Αφρικανικής Ένωσης – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γεωργία

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα κύρια αποτελέσματα της υπουργικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στη Ρώμη, το κεντρικό θέμα της οποίας ήταν «Ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και βιώσιμες γεωργικές αλυσίδες αξίας».

Φυτικό και δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από την Επιτροπή σχετικά με τη νέα πρόταση κανονισμού για την παραγωγή και την εμπορία φυτικού και δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού.