Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συνεδριάζουν την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 και αναμένεται να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα, εστιάζοντας στους τομείς έντασης πόρων της κλωστοϋφαντουργίας και των τροφίμων. 

 

Γενικός στόχος της πρότασης είναι η μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων που συνδέονται με την παραγωγή και τη διαχείριση αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και τροφίμων.

Οικολογικοί ισχυρισμοί

Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν επίσης να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση σχετικά με την οδηγία για τους οικολογικούς ισχυρισμούς. Η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί στη διασφάλιση αξιόπιστων, συγκρίσιμων και επαληθεύσιμων οικολογικών ισχυρισμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας, μέσω της παροχής βοήθειας στους καταναλωτές ώστε να λαμβάνουν βιώσιμες και τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με προϊόντα ή υπηρεσίες.

Παρακολούθηση του εδάφους

Η τρίτη γενική προσέγγιση στην οποία αναμένεται να καταλήξουν οι υπουργοί της ΕΕ αφορά την οδηγία για την παρακολούθηση του εδάφους, που έχει ως στόχο να θέσει την ΕΕ σε πορεία επίτευξης υγιών εδαφών έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων ένα πλαίσιο παρακολούθησης, κατευθυντήριες αρχές για τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους και η αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον που ενέχει η ρύπανση του εδάφους.

Κλιματικός στόχος για το 2040 και διαχείριση των κλιματικών κινδύνων

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού με θέμα την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τον κλιματικό στόχο της Ευρώπης για το 2040 και την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η οποία συνιστά τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ κατά 90 % έως το 2040 σε σχέση με το 1990. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, η οποία επικεντρώνεται στην ανθεκτικότητα και την ετοιμότητα της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή.

8ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον

Οι υπουργοί θα εγκρίνουν επίσης συμπεράσματα σχετικά με την ενδιάμεση επανεξέταση του 8ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον. Στόχος των συμπερασμάτων είναι η παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη μελλοντική πορεία προς μια πράσινη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση για μια βιώσιμη Ευρώπη.

Άλλοι νομοθετικοί φάκελοι

Στο σημείο «Διάφορα», η Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά, αφενός, τον προτεινόμενο κανονισμό για τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά από τις απώλειες κόκκων πλαστικού και, αφετέρου, τον προτεινόμενο κανονισμό για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

 

Κατάστημα Συναιτεριστικών Προϊόντων