Το μαρούλι (Lactuca sativa), είναι ένα ετήσιο, γρήγορης ανάπτυξης ποώδες φυτό του γένους Lactuca και της οικογένειας Asteraceae.

 

Καλλιεργείται ως φυλλώδες λαχανικό και αποτελεί σημαντικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, κυρίως στις σαλάτες. 

Τα φύλλα του μπορεί να είναι λεία, κατσαρά ή στρογγυλά. Χαρακτηριστικό τους η ποικιλία στα χρώματα, με τα πιο κοινά να είναι το πράσινο και το κόκκινο. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο και δροσερό κλίμα καθώς είναι ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες.

Στη χώρα μας καλλιεργείται από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, ενώ σε περιοχές με ψυχρό κλίμα μπορεί να καλλιεργηθεί το καλοκαίρι. Προτιμά εδάφη με αρκετή υγρασία και χρειάζεται επαρκή φωτισμό. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι μεταξύ 7-18οC. 

Υπάρχει πληθώρα ποικιλιών, με τις πιο διαδεδομένες να είναι οι εξής:

Φυλλώδης τύπος: Φύλλα σε σχήμα ρόδας χωρίς κεφαλή. Είναι κατσαρά με ανοικτό πράσινο ή κόκκινο χρώμα.

Κεφαλωτός τύπος: Παχιά φύλλα που σχηματίζουν συμπαγή κεφαλή.

Ποικιλία Ρωμάνα: Σκληρά, ανορθωμένα φύλλα με ψηλή κεφαλή. Έχουν τραγανή υφή και προτιμώνται από τις υπόλοιπες ποικιλίες για την πολύ καλή τους γεύση.

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός: Το μαρούλι πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Η σπορά γίνεται συνήθως τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου. Για συνεχή συγκομιδή συνιστάται σπορά κάθε 15 μέρες εφόσον επικρατούν ευνοϊκές θερμοκρασίες (5-26 οC).

Φύτευση: Απευθείας φύτευση στον αγρό σε γραμμές με βάθος σποράς 0,5-1,5 εκ. Στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμάται η μεταφύτευση. Γίνεται σπορά σε φυτώριο και μετά από 15 ημέρες τα νεαρά φυτά διαμορφώνουν τα πρώτα φύλλα τους και είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Αποστάσεις φύτευσης: Κατά τη μεταφύτευση τα μαρούλια φυτεύονται σε σειρές με αποστάσεις φύτευσης 60-90 εκ. μεταξύ των σειρών και 30-60 εκ. μεταξύ των φυτών επί της γραμμής.

Λίπανση: Βασική λίπανση (Ν, Κ, P). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και υδατοδιαλυτό λίπασμα, το οποίο προστίθεται στο νερό που προορίζεται για άρδευση.

Ωρίμανση: 40-90 ημέρες από τη φύτευση, ανάλογα με τη ποικιλία και τη θερμοκρασία.

Συγκομιδή: Η συγκομιδή των μαρουλιών γίνεται όταν το φυτό φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος και αναπτύξει πλήρως τα φύλλα του. Κόβονται με μαχαίρι προσεκτικά κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες. Μπορούν να διατηρηθούν για 3-4 εβδομάδες στο ψυγείο.

Απόδοση: Μέση απόδοση 2-4 τόνους ανά στρέμμα.