Νέες ευκαιρίες για την προστιθέμενη αξία του LEADER αναμένονται μετά την προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με σχέδια που αλλάζουν το παιχνίδι για την αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ.

 

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο ολοκληρωμένο νόμο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης προωθεί δράσεις διατήρησης που προστατεύουν τα είδη της ΕΕ και τους οικοτόπους τους.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σημαντικά για τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές οικονομίες, διότι κάθε ευρώ που δαπανάται για την αποκατάσταση της γης μπορεί να αποφέρει οικονομική απόδοση μεταξύ 8 και 38 ευρώ.

Οι επενδύσεις LEADER που πραγματοποιούνται από ομάδες τοπικής δράσης (ΟΤΔ) μέσω των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ (ΕΣΧ) μπορούν να βοηθήσουν τις κοινότητες να επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης από τις υπηρεσίες αγροτικών οικοσυστημάτων. 

Το φυσικό περιβάλλον έχει επίσης θετικές επιπτώσεις στην υγεία της κοινωνίας και οι χιλιάδες ΟΤ∆ αντιπροσωπεύουν μια σημαντική κρίσιμη μάζα τοπικού αναπτυξιακού δυναμικού για τα σχέδια τη ΕΕ για έναν νέο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Οι επιπτώσεις (όπως τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη) από τη χρηματοδότηση LEADER μπορούν να στηρίξουν τον σκοπό της πρότασης αποκατάστασης της φύσης για την «οικοδόμηση της ανθεκτικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, την πρόληψη φυσικών καταστροφών και τη μείωση των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια». Για τον σκοπό αυτό, η προσέγγιση LEADER μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη συνιστώσα της πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΓΠ.

 Δύο από τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες ιστορίες καλής πρακτικής από τη Γερμανία υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα του LEADER στις συλλογικές και εδαφικές προσεγγίσεις για την αποκατάσταση των ειδών πτηνών των γεωργικών εκτάσεων.

 

Μικρές κουκουβάγιες και κοινοί γερανοί

Ως βασικός δείκτης της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, τα πτηνά που ζουν σε γεωργικά τοπία περιλαμβάνουν πολλά είδη προτεραιότητας που μπορούν να επωφεληθούν από δράσεις αποκατάστασης της φύσης που χρηματοδοτούνται από το LEADER.

Οι πληθυσμοί της κουκουβάγιας και των κοινών γερανών είναι μεταξύ των ειδών πτηνών που αναγνωρίζονται ως σημαντικά στη Θουριγγία και στη Σαξονία αντίστοιχα.

Οι ΟΤ∆ στις περιφέρειες αυτές αναγνώρισαν τις ευκαιρίες για τοπική ανάπτυξη από τη χρηματοδότηση δράσεων αποκατάστασης και για τα δύο είδη πτηνών, και τα επιτεύγματα από αυτά τα έργα μπορούν να μεταφερθούν σε ολόκληρη την αγροτική Ευρώπη

Οι μικρές κουκουβάγιες στο Thüringer ήταν σε μια περιφερειακή κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών και η μείωση του πληθυσμού αποδόθηκε στις μεταβαλλόμενες πρακτικές χρήσης γης που επηρέασαν τα ενδιαιτήματα των κουκουβάγιων. Οι δράσεις αποκατάστασης της φύσης μέσω του LEADER ήταν τόσο αποτελεσματικές που το Γερμανικό Εθνικό Δίκτυο υπέβαλε αυτό το έργο LEADER ως υποψήφιο για τα Βραβεία Έμπνευσης για τη Γεωργία και την Ύπαιθρο 2023 του Δικτύου ΚΓΠ της ΕΕ. Το έργο είχε ως αποτέλεσμα ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών των οικοτόπων, όπως οι αγρότες, οι δασοκόμοι και άλλοι κάτοικοι της υπαίθρου. Τα κονδύλια τη ΟΤ∆ χρησιμοποιήθηκαν για εργασίες διατήρησης της φύσης για την αποκατάσταση του εφοδιασμού σε τροφή, των τόπων φωλεοποίηση και άλλων ζωτικών συνιστωσών των οικοτόπων.

Σε αυτή την ιστορία ορθής πρακτικής, ένας φορέας υλοποίησης του έργου σημειώνει ότι «η εξάπλωση του είδους τα τελευταία έξι χρόνια δείχνει ότι οι προσπάθειές μας ήταν αποτελεσματικές. Ένα είδος που είχε σχεδόν εξαφανιστεί στη Θουριγγία έχει πλέον επιστρέψει και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να εξαπλώνεται τα επόμενα χρόνια. Η μικρή κουκουβάγια είναι χαρισματική, ιστορική και συμπαθητική, ένας ιδανικός πρεσβευτής για τη διατήρηση των ειδών».

Παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί για κοινούς πληθυσμούς γερανών που κουρνιάζουν σε γερμανικές γεωργικές εκτάσεις στη Σαξονία γύρω από το φράγμα Helmestausee Kelbra. Στην περίπτωση αυτή, το LEADER βοήθησε στην παροχή κεφαλαίων στο προσωπικό διατήρησης της φύσης για να συνεργαστεί με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς για την εισαγωγή μέτρων διαχείρισης οικοτόπων για τους γερανούς.

Οι τόποι σίτισης εφοδιάστηκαν με σιτηρά χρησιμοποιώντας γεωργοπεριβαλλοντικά κονδύλια από την ΚΓΠ και δημιουργήθηκαν περιοχές θέασης για τη μείωση των κινδύνων αρνητικών επιπτώσεων στις περιοχές κουρνιάσματος από την πίεση των επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια του έργου καταγράφηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των γερανών, με τον πληθυσμό να αυξάνεται από 10.000 σε 60.000 πτηνά. Επιπλέον, περίπου 140 000 επισκέπτες προσέλκυσαν στο φυσικό καταφύγιο όπου κουρνιάζουν οι γερανοί κατά τη διάρκεια του έργου. Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν το οικονομικό δυναμικό του αγροτουρισμού που μπορεί να αποκτηθεί μέσω επενδύσεων LEADER σε νέες ευκαιρίες αποκατάστασης της φύσης κατά την περίοδο χρηματοδότησης 2023-2027.