Ποιες ποινές προβλέπονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ-Αναλυτικός πίνακας. Τι ισχύει με τα καθεστώτα ενίσχυσης και την επιλεξιμότητα. Μέχρι πότε μπορεί να γίνει τροποποίηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

Στα πλαίσια εφαρμογής της κοινής αγροτικής πολιτικής, λαμβάνονται όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τη νομοθεσία που διέπει τα καθεστώτα ενίσχυσης.

Σημαντικό μέτρο για την προστασία των γεωργικών ταμείων, αποτελεί η επιβολή αποτελεσματικών, αποτρεπτικών και αναλογικών κυρώσεων και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η κίνηση νομικών διαδικασιών προς το σκοπό αυτό, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις που αφορούν τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ή της στήριξης που προβλέπονται στην τομεακή γεωργική νομοθεσία.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ έχει κυρώσεις. Ελάτε σήμερα στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών στα κεντρικά μας γραφεία στην Παπαϊωάννου 23, στα υποκαταστήματα και στα συνεργεία της Ένωσης Αγρινίου σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: •Αγρίνιο 2641.0.69013-69034 •Μεσολόγγι 2631.0.56800 •Ναύπακτος 2634.0.22573 •Αμφιλοχία 2642.0.22226-22366 •Βόνιτσα 2643.0.29080 •Θέρμο 2644.0.22252 •Αστακός 2646.0.38033 - 41220 •Νεοχώρι 2632.0.92826 •Αγγελόκαστρο 2641.0.93283 •Γαβαλού 2635.0.41227 •Παπαδάτες 2635.0.22697

Η επαλήθευση των όρων επιλεξιμότητας, των δεσμεύσεων και άλλων υποχρεώσεων, διαπιστώνεται με τη διενέργεια μηχανογραφικών διασταυρωτικών, διοικητικών και επιτοπίων ελέγχων.

Το παρόν κεφάλαιο, αναφέρεται στον υπολογισμό των μειώσεων και κυρώσεων οι οποίες εφαρμόζονται:

  1. επί των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε γεωργό, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης
  2. σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή των κανόνων στήριξης στα καθεστώτα ενίσχυσης με βάση την έκταση που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013.
  3. λόγω μη τήρησης των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης επί των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, με την εξαίρεση του καθεστώτος των μικροκαλλιεργητών.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

1.Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις η υποβολή μετά την καταληκτική ημερομηνία (υποβολή μετά τις 15 Μαΐου 2017) της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα.

→Σε περίπτωση υποβολής αίτησης χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης (πχ χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα), μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν κατά το συγκεκριμένο έτος σε σχέση με τα δικαιώματα ενίσχυσης που πρόκειται να χορηγηθούν στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα

  1. Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017), η αίτηση θεωρείται ως μη αποδεκτή και δεν χορηγούνται στον δικαιούχο δικαιώματα ενίσχυσης ούτε, κατά περίπτωση, αυξάνεται η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή τροποποίησης της ενιαίας αίτησης μετά την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και μέχρι Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, συνεπάγεται μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που σχετίζονται με την πραγματική χρήση των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων.

Οι τροποποιήσεις της ενιαίας αίτησης ή της αίτησης πληρωμής γίνονται αποδεκτές μόνον έως την τελευταία δυνατή ημερομηνία για εκπρόθεσμη υποβολή της ενιαίας.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ

Η παρούσα παράγραφος, αναφέρεται στον τρόπο υπολογισμού των μειώσεων που εφαρμόζονται στα καθεστώτα στρεμματικής ενίσχυσης (καθεστώτα ενίσχυσης τίτλων III, IV και V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013) και στα μέτρα στήριξης βάσει έκτασης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

Στα καθεστώτα στρεμματικής ενίσχυσης:

  • Βασική ενίσχυση
  • Πράσινη ενίσχυση
  • Ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας
  • Συνδεδεμένες ενισχύσεις με βάση την έκταση
  • Ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι
  • Ενίσχυση για μικροκαλλιεργητές

►Μέτρα στήριξης στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους του Κεφαλαίου IV του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 229/2013

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

1.Εάν διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις που αφορούν τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ή της στήριξης που προβλέπονται στην τομεακή γεωργική νομοθεσία, η ενίσχυση δεν καταβάλλεται ή ανακαλείται εν όλω ή εν μέρει, και, κατά περίπτωση, δεν χορηγούνται ή ανακαλούνται τα αντίστοιχα δικαιώματα ενίσχυσης.

Με την επιφύλαξη τυχόν μειώσεων και αποκλεισμών από τις ενισχύσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης, επιβάλλονται επίσης διοικητικές κυρώσεις.

  1. Διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται στους δικαιούχους της ενίσχυσης ή της στήριξης, συμπεριλαμβανομένων ομάδων ή ενώσεων αυτών, που δεσμεύονται από υποχρεώσεις τήρησης όρων χορήγησης.
  2. Οι διοικητικές κυρώσεις είναι αναλογικές και διαβαθμισμένες βάσει της σοβαρότητας, της έκτασης, της διάρκειας και της επανάληψης της διαπιστούμενης μη συμμόρφωσης και έχουν τις ακόλουθες μορφές: ♦ μείωση του ποσού ενίσχυσης που έχει καταβληθεί ή πρόκειται να καταβληθεί σε σχέση με την αίτηση ενίσχυσης που επηρεάζεται από τη μη συμμόρφωση και/ή σε σχέση με τις αιτήσεις ενίσχυσης για προηγούμενα ή επόμενα έτη, ♦καταβολή ποσού υπολογιζόμενου βάσει της ποσότητας και/ή της διάρκειας της μη συμμόρφωσης, ♦αποκλεισμός συμμετοχής στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης. →Μπορεί να φθάσουν μέχρι τον πλήρη αποκλεισμό από ένα ή περισσότερα καθεστώτα ενίσχυσης για ένα ή περισσότερα ημερολογιακά έτη.
  1. Κατά παρέκκλιση, όσον αφορά στην πράσινη ενίσχυση, οι διοικητικές κυρώσεις λαμβάνουν τη μορφή μείωσης του ποσού των πληρωμών που έχει καταβληθεί ή πρόκειται να καταβληθεί.