O ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν μια σημαντική εσπερίδα αφιερωμένη στον ψηφιακό μετασχηματισμό των βασικών κλάδων παραγωγής και παροχής υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα.
Το γεγονός έλαβε χώρα στο κοινοτικό κατάστημα Πανόπουλου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και συγκέντρωσε γεωργοκτηνοτρόφους, κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικούς Συλλόγους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Αντώνιος Φιλιππής, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμπείας, Βασίλειος Γαρδίκης, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Ανάληψη του Σωτήρος», Λούης Μπαντούνας.
Οι εισηγήσεις κάλυψαν κρίσιμα θέματα:
Βιώσιμος Τουρισμός Υπαίθρου: Η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη δημιουργία βιώσιμου αγροτουρισμού, εστιάζοντας στην ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.
Βιώσιμη Διαχείριση Παρασίτων: Η Δρ. Βάγια Καντζούρα παρουσίασε το πρόγραμμα «SPARC», μια ψηφιακή πλατφόρμα που προωθεί βιώσιμες πρακτικές στη διαχείριση παρασίτων στα μηρυκαστικά, βοηθώντας στην υγεία των ζώων και στη μείωση χρήσης φαρμάκων.
Νόσοι και Τσιμπούρια: Ο Δρ. Αναστάσιος Σαράτσης ανέλυσε την οικολογία και την επιδημιολογία των τσιμπουριών και των νοσημάτων που μεταδίδουν, παρουσιάζοντας σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους καταγραφής και αντιμετώπισης.
Μελισσοκομία και Αγροτουρισμός: Οι Ρούλα Αντωνίου και Γιώργος Παπαϊωάννου μίλησαν για την πορεία του συνεταιρισμού «Στην καρδιά της μέλισσας», που ενώνει παραδοσιακές πρακτικές με σύγχρονες ιδέες για την αναβίωση της ορεινής περιοχής μέσω μελισσοκομίας, βιολογικής καλλιέργειας μύρτιλου και αγροτουρισμού.
Το κοινό συμμετείχε ενεργά, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινότητες να αναπτυχθούν και να παραμείνουν βιώσιμες.
Η εκδήλωση τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και πρακτικών για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και σύγχρονου αγροτικού τομέα.