Πρόκειται για την πρώτη σημαντική ευκαιρία απολογισμού μετά την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη στην COP15.

 

Στη διάσκεψη, που πραγματοποιείται στο στο Κάλι της Κολομβίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα εργαστεί για την επίτευξη συμφωνιών σε καίρια ζητήματα, όπως η ενσωμάτωση της διάστασης της βιοποικιλότητας σε άλλες πολιτικές έως το 2030, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής, καθώς και η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της βιοποικιλότητας. Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης να προωθηθεί ο καταμερισμός των οφελών από τους γενετικούς πόρους και η κινητοποίηση πόρων για τη βιοποικιλότητα.

Οι ειδικοί για την ΕΕ στόχοι του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα που υποβλήθηκαν πρόσφατα καταδεικνύουν τη δέσμευση της ΕΕ να εφαρμόσει το πλαίσιο σε εγχώριο επίπεδο και να συνεργαστεί με εταίρους για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της COP16, η ΕΕ θα φιλοξενήσει πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις στο περίπτερό της, αναδεικνύοντας πρωτοβουλίες για τη φιλόδοξη εφαρμογή του παγκόσμιου πλαισίου και την επίτευξη της «ειρήνης με τη φύση» σύμφωνα με τους στόχους της κολομβιανής Προεδρίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εκδηλώσεις και να βρείτε το πρόγραμμα εδώ

Προτεραιότητες της ΕΕ στην COP16

Όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, η ΕΕ θα υποστηρίξει τη λήψη βασικών αποφάσεων στην COP16, ιδίως όσον αφορά:

  Αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής με ολοκληρωμένο τρόπο και προώθηση της επιταχυνόμενης εφαρμογής λύσεων που βασίζονται στη φύση·

  Οριστικοποίηση ενός σταθερού πλαισίου για τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την επανεξέταση·

  Υιοθέτηση ισχυρής στρατηγικής για την κινητοποίηση πόρων για την εφαρμογή του ΠΠΒ και τη θέση σε λειτουργία του πολυμερούς μηχανισμού για τον επιμερισμό των οφελών από τις πληροφορίες ψηφιακής αλληλουχίας·

  Δημιουργία δικτύου κέντρων τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας, και

  Υιοθέτηση ενός ισχυρού προγράμματος εργασίας για θέματα που αφορούν τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες, καθώς και δημιουργία ενός μόνιμου επικουρικού οργάνου που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις ανησυχίες τους στις εργασίες της Σύμβασης.

Η ΕΕ υπέβαλε τους στόχους της για την εφαρμογή του GBF δείχνοντας τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε αποτελέσματα για τη φύση και τους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Αυτές καλύπτουν όλους τους σκοπούς και τους στόχους του ΠΠΣ, περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ σχεδιάζει να τους επιτύχει και συνδέονται με συναφή νομοθετικά και μη νομοθετικά μέσα πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει επίσης ένα από τα κέντρα τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας και, μαζί με τους εταίρους, δημιουργεί μια Παγκόσμια Υπηρεσία Υποστήριξης της Γνώσης για τη βιοποικιλότητα.

Χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευσή της να διπλασιάσει την εξωτερική χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ εξακολουθεί να κινητοποιεί πόρους και διαθέτει κονδύλια μέσω διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων προγραμμάτων για τη στήριξη των εταίρων στην υλοποίηση του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα, για παράδειγμα, μέσω της παγκόσμιας πύλης και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ομάδα Ευρώπη» για αλυσίδες εφοδιασμού μηδενικής αποψίλωσης δασών, της NaturAfrica και της πρωτοβουλίας για το βιώσιμο κακάο.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί τόσο για τη φύση όσο και για τους ανθρώπους, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές που μπορούν να αποφέρουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βιώσιμης χρηματοδότησης θα συμβάλει στον προσανατολισμό της χρηματοδότησης προς τη στήριξη επενδύσεων στη βιοποικιλότητα. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ προβλέπει ότι το 10 % θα χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητες που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα από το 2026.

Λύσεις βασισμένες στη φύση

Οι κοινές και συνεκτικές λύσεις για την τριπλή πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης είναι ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης λύσεων που βασίζονται στη φύση και προσεγγίσεων που βασίζονται στο οικοσύστημα. Η Επιτροπή χρηματοδοτεί και παρέχει τεχνική υποστήριξη σε τουλάχιστον 74 έργα για λύσεις βασισμένες στη φύση, με συνολική συνεισφορά 654 εκατ. ευρώ.

Ενόψει της COP16, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε δύο ανεξάρτητες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που περιγράφουν λεπτομερώς τη συνεργασία της ΕΕ με βασικούς εταίρους για λύσεις που βασίζονται στη φύση.

Η έκθεση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με τίτλο «Bridging Continents: Exploring the state-of-play of nature-based solutions in the EU and LAC: Building a Foundation for Collaboration» παρέχει μια επισκόπηση του σημερινού τοπίου λύσεων που βασίζονται στη φύση στην ΕΕ και τη Λατινική Αμερική/Καραϊβική και περιγράφει τις οδούς για την εμβάθυνση της διπεριφερειακής συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, της ευθυγράμμισης των πολιτικών και της κοινής δράσης. 

Η δεύτερη έκθεση περιγράφει τέσσερις περιπτωσιολογικές μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα για τη διερεύνηση της ιστορικής και σύγχρονης εφαρμογής λύσεων που βασίζονται στη φύση και στις δύο περιοχές. Ο ανάλυση αποσκοπεί στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εφαρμοστούν λύσεις που βασίζονται στη φύση, παρέχοντας ισχυρότερη βάση για τον τρέχοντα και μελλοντικό διάλογο και δράση μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

 

Εττικέτες:
περιβάλλον ΕΕ