Η δράση αφορά μόνιμες καλλιέργειες και συγκεκριμένα τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της βερικοκιάς, της δαμασκηνιάς, της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς, της καρυδιάς, των εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, νεραντζιά, κιτριά, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, κουμ-κουάτ, φράπα, μοσχολέμονο) και της αμπέλου (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο, σταφίδα) και εφαρμόζεται στις περιοχές καλλιέργειάς τους σε ολόκληρη την επικράτεια.
Με υπουργική απόφασης θεσπίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή, διαχείριση και παρακολούθηση της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της παρέμβασης Π3-70 1.3 «Εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας με στόχο τη μείωση των φυτοφαρμάκων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.
Μέσω της ενισχυόμενης μεθόδου ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, παρεμποδίζεται η σύζευξη των ενηλίκων ατόμων και ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών για τις καλλιέργειες προνυμφών, των ακόλουθων εντόμων:
• καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς
• καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς και της καρυδιάς
• καρπόκαψα της δαμασκηνιάς (Grapholitha funebrana), εντομολογικού εχθρού της δαμασκηνιάς
• ευδεμίδα (Lobesia botrana), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
• ψευδόκοκκος της αμπέλου (Planococcus ficus), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
• ανθοτρήτης (Prays citri), εντομολογικού εχθρού των εσπεριδοειδών.
Οι παρεμβάσεις του άρθρου 70 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, συνεισφέρουν στον γενικό στόχο για τη στήριξη και ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας και της δράσης για το κλίμα και συμβάλλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.
Στόχος της δράσης είναι η υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας μέσω της μείωσης της χρήσης χημικών σκευασμάτων με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων προς τους γεωργούς για την υιοθέτηση τους και συνδέεται με τους κάτωθι ειδικούς στόχους (SO - Special Objectives) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ):
• SO5 «Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως το νερό, το έδαφος και ο αέρας, μεταξύ άλλων με τη μείωση της χημικής εξάρτησης»
• SO6 «Συμβολή στην ανάσχεση και αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας, ενίσχυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών και διατήρηση των οικοτόπων και των τοπίων».
Το ετήσιο ύψος ενίσχυσης (ενιαία μοναδιαία ποσά) για κάθε επιλέξιμη καλλιεργητική ομάδα, καθορίζεται ως εξής:
Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή τεχνικού συμβούλου) που ανέρχεται σε 18 € ανά εκτάριο ετησίως (1 εκτάριο (Ha) = 10 στρέμματα). Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων και καταρτίζει ο ίδιος το εΣΠΔ, δεν λαμβάνει την ενίσχυση για το κόστος συναλλαγής.
Στην περίπτωση των ποικιλιών αμπέλου διπλής χρήσης, για τον υπολογισμό της συνολικής δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ.) της πράξης, λαμβάνεται υπόψη το ύψος ενίσχυσης της καλλιεργητικής ομάδας (χρήσης) αμπελιού (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο - σταφίδα), όπως δηλώθηκε στην ΕΑΕ βάσει της οποίας υποβλήθηκε η αίτηση στήριξης.
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης.
Στην περίπτωση ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων, ως ύψος ενίσχυσης εκάστης καλλιεργητικής ομάδας ορίζεται το αντίστοιχο ύψος ενίσχυσης του 5ου έτους εφαρμογής.
Δείτε αναλυτικά την απόφαση, ΕΔΩ.