Ενόψει της ξηρασίας, ποιες είναι οι επιπτώσεις των στρατηγικών προσαρμογής των γαλακτοπαραγωγών στην ποιότητα του γάλακτος και του τυριού;

 

Επιστήμονες από το INRAE και το VetAgro Sup διεξήγαγαν μια δοκιμή σε ένα πειραματικό αγρόκτημα στο Massif Central για να αξιολογήσουν τις συνέπειες της διατροφής αγελάδων γαλακτοπαραγωγής που λαμβάνουν περισσότερο ή λιγότερο χόρτο ή / και ενσίρωση καλαμποκιού στην ποιότητα των τυριών τύπου Cantal. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Dairy Science δείχνουν την κρίσιμη ανάγκη να διατηρηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο φρέσκου γρασιδιού στις μερίδες αγελάδων γαλακτοπαραγωγής για τη διατήρηση της ποιότητας του τυριού.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και πιο συχνές και έντονες ξηρασίες, οι οποίες επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα του γρασιδιού που προσλαμβάνουν οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στους βοσκότοπους.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι ξηρασίες μπορούν να αναγκάσουν τους αγρότες να επιλέξουν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στις μερίδες αγελάδων. Σε χορτολιβαδικές περιοχές στα μεσαία βουνά, όπως το Massif Central, βασίζονται γενικά σε αποθέματα σανού που δημιουργούνται για το χειμώνα. Με την αλλαγή του κλίματος, οι περιοχές αυτές καθίστανται όλο και πιο κατάλληλες για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, όπως ο αραβόσιτος, τα οποία μπορούν να εισαχθούν σε σιτηρέσια. Αυτές οι πρακτικές, οι οποίες προηγουμένως ήταν περιθωριακές στις περιοχές παραγωγής τυριού, εγείρουν πολλά ερωτήματα για τους τοπικούς τυροκομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου ζητήματος της ποιότητας των προϊόντων.

Επιστήμονες από το INRAE και το VetAgro Sup χαρακτήρισαν τις επιπτώσεις αυτών των πρακτικών προσαρμογής στην ποιότητα του γάλακτος και του τυριού διεξάγοντας μια δοκιμή 4 μηνών σε ένα πειραματικό αγρόκτημα INRAE που βρίσκεται στο Massif Central.

Τέσσερις παρτίδες των 10 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής έλαβαν δίαιτες χαρακτηριστικές των συνδυασμών πρακτικών που εφαρμόζουν οι αγρότες της περιοχής για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και την ξηρασία.

Δύο παρτίδες έλαβαν μερίδες με βάση το χόρτο βόσκησης: η πρώτη τροφοδοτήθηκε με 75% χόρτο βόσκησης, ενώ η δεύτερη έλαβε 50% σανό στον αχυρώνα για να προσομοιώσει τη μείωση της διαθεσιμότητας χόρτου λόγω ξηρασίας.

Οι άλλες 2 παρτίδες έλαβαν σιτηρέσια με βάση την ενσίρωση αραβοσίτου: η μία έτρωγε το 75% αυτού του σιτηρεσίου και το 25% χόρτο βοσκής και η άλλη δεν είχε χόρτο προσβάσιμο σε βοσκότοπους και έλαβε 100% σιτηρέσιο με βάση την ενσίρωση αραβοσίτου.

Το γάλα από κάθε παρτίδα συλλέχθηκε για την παρασκευή τυριών τύπου Cantal. Ελήφθησαν και αναλύθηκαν διάφορα δείγματα γάλακτος και τυριού προκειμένου να χαρακτηριστούν οι θρεπτικές και οργανοληπτικές τους ιδιότητες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσο περισσότερο τρώνε χόρτο οι αγελάδες, τόσο πιο πλούσια είναι τα γάλατα και τα τυριά σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Μια κριτική επιτροπή 10 καταναλωτών-εμπειρογνωμόνων στην οργανοληπτική αξιολόγηση των τυριών Cantal βαθμολόγησε τη γεύση, το άρωμα, τη μυρωδιά και την υφή των τυριών. Όταν οι αγελάδες τρέφονται με χόρτο βοσκοτόπων, τα τυριά είναι πιο λιωμένα, πιο κίτρινα και πιο αρωματικά, ενώ όταν τρώνε λίγο ή καθόλου γρασίδι, τα τυριά είναι πιο λευκά, πιο σφιχτά και έχουν λιγότερο έντονες γεύσεις.

Η διατήρηση φρέσκου γρασιδιού στη διατροφή με βάση το καλαμπόκι, ακόμη και σε περιορισμένες ποσότητες, είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μην υποβαθμιστεί υπερβολικά η θρεπτική και οργανοληπτική ποιότητα του τυριού. Στα συστήματα με βάση το γρασίδι, η παραδοσιακή πρακτική της συμπλήρωσης των αγελάδων με σανό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηρασίας, ενώ έχει πιο περιορισμένο αντίκτυπο στις ιδιότητες του τυριού.

Κατάστημα Συναιτεριστικών Προϊόντων