Χωρίς εκπτώσεις και με συνέπεια στις αρχές του Συνεταιριστικού Κινήματος, οι πρωτοστάτες της προσπάθειας ίδρυσης της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, συνεχίζουν …χωρίς εκείνους που επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στην ιστορική πρόκληση, επιμένοντας στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας και την υπονόμευση του συνεταιριστικού χαρακτήρα του νέου φορέα.

ενωση αγρινιου (4)

Οι Παύλος Σατολιάς, Νίκος Προκοβάκης, Χρήστος Μάρκος, Γιώργος Ανέστης, Θανάσης Σωτηρόπουλος και Θωμάς Κουτσουπιάς, σε κοινή δήλωσή τους εξηγούν τι συνέβη και ξεκαθαρίζουν ότι η «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ» θα έχει αμιγώς συνεταιριστικό χαρακτήρα, η δε τυπική πλέον ίδρυσή της είναι ζήτημα λίγων ημερών, αφού το καταστατικό είναι ήδη έτοιμο. Καλούν μάλιστα τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών της χώρας σε συνάντηση τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, για την τελική επικύρωση.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός νέου ενιαίου κεντρικού φορέα που θα εκπροσωπεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις και το σύνολο των παραγωγών της χώρας, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για πολυδιάσπαση δυνάμεων καθώς ο αγροτικός κόσμος δέχεται πολυμέτωπη επίθεση και τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται, θέσαμε ένα και μόνο προαπαιτούμενο: Να έχει αμιγώς συνεταιριστικό χαρακτήρα.

Και επιμείναμε σ’ αυτό το αξίωμα, σεβόμενοι την ιστορία του Συνεταιριστικού Κινήματος, την προσφορά του και τη δυναμική που αυτό μπορεί να προσδώσει, με βάση τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών αντίστοιχων οργανώσεων, στον νέο φορέα και σε ότι αυτός οφείλει να αντικατοπτρίζει.

Δυστυχώς, παρά τις επίπονες προσπάθειές μας, η προαποφασισμένη, όπως οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν, διάσπαση, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί. Λυπούμαστε για αυτό. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να παραμείνουμε πιστοί στις ιδέες και τα οράματά μας, στις αρχές και τις αξίες μας. Και να συνεχίσουμε σταθερά στη δημιουργία φορέα Συνεταιριστικού, πέρα και μακριά από αλλότρια συμφέροντα και ξένα προς το Συνεταιριστικό Κίνημα ήθη.

Η μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης της ίδιας της συνεταιριστικής ιδέας, με χαρακτηριστικά μάλιστα φιλαυτίας, οίησης και αρχομανίας, αυτά δηλαδή που τροφοδοτούν την τόσο καταστροφική για τον τόπο διχόνοια, θα πέσει στο κενό.

Δηλώνουμε ότι η χώρα θα αποκτήσει ισχυρό κεντρικό Συνεταιριστικό φορέα, που θα υπερασπίζεται το συνεταιρίζεσθαι,  θα υποστηρίζει τα μέλη του και θα δραστηριοποιείται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και την υπεράσπιση των συμφερόντων των παραγωγών. Και καλούμε τους συναδέλφους συνεταιριστές στην ιδρυτική συνέλευση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 το πρωί στο ξενοδοχείο President (Κηφισίας 43). Το καταστατικό θα είναι στη διάθεση όλων (σε πλήρη μορφή), ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.