Πώς η Τυτώ μπορεί να απαλλάξει τους αγρότες απ’ τους αρουραίους του αγρού - Λύση oι τεχνητές φωλιές.

Τρωκτικά και ερπετά, ιδιαίτερα κατά την εαρινή και θερινή περίοδο, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες, ενώ, άμα τη εμφανίσει, προκαλούν τη σχετική αναστάτωση!

Καλόν είναι οι αγρότες να ακολουθούν τους κανόνες ατομικής προστασίας (γάντια, κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι κτλ) και να μην έρχονται σε επαφή με αντικείμενα όπου μπορεί να έχουν μολυνθεί από τη λεπτόσπειρα, η οποία και υπάρχει σε πολλά είδη θηλαστικών, άγρια και οικόσιτα, όπως αρουραίοι, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι, που την αποβάλλουν με τα ούρα ή τα γεννητικά εκκρίματα. Φυσικά, σε ότι αφορά τα φίδια, καλόν είναι να αποφεύγουν να τα σκοτώσουν.

Σε περιοχές όπου παρατηρείται υπερπληθυσμός τέτοιων ειδών (και σύμφωνα με αναφορές που έχουν γίνει στην Ένωση Αγρινίου από παραγωγούς μας, στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές), το «πρόβλημα» μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών και ερπετών.

Πιλοτικές προσπάθειες εγκατάστασης τεχνητών φωλιών έχουν ήδη γίνει σε διάφορες χώρες, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες στέφθηκαν  με σημαντική επιτυχία. Πολλές περιοχές, οι οποίες στο παρελθόν ταλαιπωρούνταν από τα τρωκτικά, σήμερα χρησιμοποιούν μόνο την τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών, μια δράση φιλική προς το περιβάλλον και με σεβασμό στην ανθρώπινη υγεία.

Ο ρόλος των τεχνητών φωλιών

Οι τεχνητές φωλιές εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Κατ’ αρχήν για να βοηθήσουν τα πουλιά στην εξεύρεση ασφαλισμένων και ικανοποιητικών χώρων φωλιάσματος και κατ’ επέκταση να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη των πληθυσμών τους και στην επιστροφή τους σε χώρους όπου έπαψαν να συναντώνται.

Επίσης, βοηθούν στην προώθηση της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, μέθοδος που είναι πιο οικονομική και, το πιο σημαντικό, πιο ασφαλής για την υγεία του ανθρώπου, αφού είναι απαλλαγμένη από  χημικά δηλητήρια και σκευάσματα που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.

Η διατροφή των ανθρωποπουλιών περιλαμβάνει τρωκτικά, ερπετά, αμφίβια, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από το 90% της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά. Ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα αν υπάρχουν νεαρά που θα πρέπει να τραφούν.

Το ανθρωποπούλι

Το ανθρωποπούλι είναι το πιο πλατιά διαδεδομένο είδος στον πλανήτη και συναντάται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Υπάρχουν 35 διαφορετικά υποείδη του είδους σε ολόκληρο τον πλανήτη, που διαφέρουν μορφολογικά στις διαστάσεις σώματος αλλά και στο χρωματισμό. Συμπεριλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη πτηνών.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την Τυτώ, το γλαυκόμορφο πτηνό της οικογενείας των Τυτονιδών, που δεν είναι κουκουβάγια με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά αποτελεί ένα ιδιαίτερο γλαυκόμορφο πτηνό.

Την συναντάμε κατά κανόνα σε αγρούς και άλλες ανοικτές περιοχές με διάσπαρτα δένδρα, αγροικίες και παλαιά κτήρια, σταύλους, αχυρώνες και ερείπια.