Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του JRC MARS Bulletin για την παρακολούθηση των καλλιεργειών στην Ευρώπη, θερμότερες από το συνηθισμένο συνθήκες επικράτησαν στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, ενώ πιο υγρές από το συνηθισμένο συνθήκες επικράτησαν στα βορειοδυτικά, βόρεια-κεντρικά και ανατολικά.

Οι θερμότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες αυτή την εποχή του έτους τείνουν να ωφελούν την ανάπτυξη των καλλιεργειών, ειδικά των όψιμων συστάδων, αλλά προκαλούν επίσης αποσκλήρυνση των χειμερινών καλλιεργειών, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες σε ψυχρές περιόδους.

Θερμότερες από το συνηθισμένο συνθήκες επικράτησαν στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, αλλά πιο ξεκάθαρα στο νότο. ενώ πιο υγρές από τις συνήθεις συνθήκες επικρατούσαν στις βορειοδυτικές, βόρειες κεντρικές και ανατολικές περιοχές. Σημαντικά ελλείμματα βροχοπτώσεων σημειώθηκαν σε διάφορα μέρη των περιοχών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο παρακάτω χάρτης παρέχει μια σύνθεση των καιρικών ανωμαλιών που σημάδεψαν την περίοδο επανεξέτασης, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου 2014.

Μικτές επιδράσεις του συνεχιζόμενου πλεονάσματος βροχόπτωσης

Το συνεχιζόμενο πλεόνασμα βροχής στις χώρες της Μπενελούξ και τη βορειοδυτική Γερμανία, αν και λιγότερο ακραίο από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, διατήρησε τις συνθήκες του εδάφους κοντά στον κορεσμό των υδάτων και προκάλεσε υπερχείλιση υδάτων – και τοπικές πλημμύρες – σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Εκτός του ότι είναι δυσμενείς για τις καλλιέργειες, τα υπερβολικά υγρά χωράφια δεν μπορούν να καλλιεργηθούν και είναι δύσκολα προσβάσιμα, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στη λίπανση.

Παρόμοια κατάσταση αναφέρεται για τη Δανία και τη νοτιοανατολική Σουηδία, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 5 και 6 Φεβρουαρίου. Τα διακριτά πλεονάσματα βροχοπτώσεων στην ανατολική Γερμανία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία, τη δυτική Ουκρανία, την κεντρική Ρουμανία και την ευρωπαϊκή Ρωσία, κυρίως λόγω των πολύ υψηλών βροχοπτώσεων τον Φεβρουάριο, δεν προκάλεσαν ανησυχία για τις καλλιέργειες.

Τα επίμονα ελλείμματα βροχοπτώσεων εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία σε ορισμένες νότιες περιοχές

Τα ελλείμματα βροχής επηρέασαν αρνητικά τις χειμερινές καλλιέργειες στη νοτιοανατολική Ρουμανία και τη βορειοανατολική Βουλγαρία, όπου οι βροχοπτώσεις κατά την περίοδο επανεξέτασης ήταν λιγότερες από το ήμισυ του μακροπρόθεσμου μέσου όρου (LTA). Σε ορισμένες παράκτιες μεσογειακές περιοχές της Ισπανίας, το συνεχιζόμενο έλλειμμα βροχοπτώσεων επιδεινώθηκε περαιτέρω, εις βάρος των καλλιεργειών και των υδάτινων αποθεμάτων.

Το έλλειμμα βροχής και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στις περιοχές σιτοβολώνα της Ελλάδας δεν επηρέασαν τις καλλιέργειες χάρη στα επαρκή αποθέματα υγρασίας του εδάφους. Σε πολλά μέρη της Ιταλίας, η περίοδος αναθεώρησης κατατάσσεται μεταξύ τρίτης και πέμπτης ξηρότερης στα αρχεία μας από το 1991.

Ξηρασία αναπτύχθηκε στη Σικελία, όπου μακροχρόνια ελλείμματα βροχής συνδυάστηκαν με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου σε περιοχές με περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού. Οι συνθήκες ξηρασίας συνεχίστηκαν επίσης στο Μαρόκο και τη δυτική Αλγερία, με σοβαρές επιπτώσεις στις προσδοκίες απόδοσης σιτηρών. Λεπτομερέστερη ανάλυση της κατάστασης των καλλιεργειών και των σχετικών προβλέψεων απόδοσης στην περιοχή του Μαγκρέμπ παρέχεται στο Δελτίο για τη Βόρεια Αφρική στη σειρά Global Outlook.

Οι ήπιες θερμοκρασίες στο νότο δεν έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις. αλλά αφήνουν τις καλλιέργειες πιο ευάλωτες στον παγετό

Ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες από τα μέσα Ιανουαρίου σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Στη Σλοβενία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι ημερήσιες μέσες θερμοκρασίες υπερέβαιναν την LTA έως και 4 °C (και σε ορισμένες περιοχές έως 6 °C).

Τέτοιες ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εποχή του έτους τείνουν να ωφελούν την ανάπτυξη των καλλιεργειών, ειδικά των όψιμων συστάδων, αλλά προκαλούν επίσης αποσκλήρυνση των χειμερινών καλλιεργειών, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες σε ψυχρές περιόδους. Η πλεονάζουσα ζώνη συσσώρευσης θερμοκρασίας επεκτάθηκε ανατολικά στη νότια Ουκρανία και στα νότια τμήματα της ευρωπαϊκής Ρωσίας. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν επίσης σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας, καθιστώντας την περίοδο επανεξέτασης μία από τις πέντε θερμότερες στα αρχεία μας από το 1991. Στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τις κύριες καλλιεργήσιμες περιοχές της Ελλάδας, οι θερμοκρασίες κατατάσσονται μεταξύ των υψηλότερων στα αρχεία, αλλά χωρίς να προκαλούν ανησυχία για τις καλλιέργειες. Στην Κύπρο, οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου και οι μέσες βροχοπτώσεις δυνητικά ωφέλησαν την ανάπτυξη του χειμερινού κριθαριού.