Η αμπελουργία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγικούς τομείς γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Αντιμέτωπος με το οικονομικό και πολιτιστικό βάρος που αντιπροσωπεύει ο οίνος στην Ευρώπη, η στήριξη του τομέα κατά τη μετάβαση των πρακτικών του αποτελεί μία από τις προτεραιότητες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του τις επόμενες δεκαετίες. 

Η ανάπτυξη ανθεκτικών στις ασθένειες ποικιλιών αμπέλου και η αντίληψή τους από τους καταναλωτές βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου «GrapeBreed4IPM». Το πρόγραμμα συντονίζεται από το INRAE και συγκεντρώνει 19 εταίρους από 7 χώρες και 2 συνδεδεμένους εταίρους για 4 χρόνια. Στόχος του είναι να παρέχει στους επαγγελματίες εργαλεία λήψης αποφάσεων για τη βιώσιμη διαχείριση των αμπελώνων τους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αναλυτικότερα, το GrapeBreed4IPM στοχεύει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στις ασθένειες ποικιλιών αμπέλου, προσαρμοσμένων στις τοπικές περιβαλλοντικές και εδαφοκλιματικές συνθήκες, για την ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από χημικά φυτοφάρμακα. Θα εξετάσει επίσης την αντίληψη των καταναλωτών για τις νέες ανθεκτικές ποικιλίες και τους οίνους τους, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ελάχιστα γνωστές σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ποικιλίες.

Επιπλέον, θα παρέχει στους γεωργούς, τους αμπελουργούς και τους γεωργικούς συμβούλους κατευθυντήριες γραμμές και οδηγούς βέλτιστων πρακτικών για την ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών, προωθώντας μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη αμπελουργία στην Ευρώπη.

Το έργο αυτό έχει 5 στόχους:

   Συνσχεδιασμός ενός κοινού οράματος με παράγοντες της αξιακής αλυσίδας σε διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες

   Διεξαγωγή σε βάθος έρευνας για την καλύτερη κατανόηση της μοριακής βάσης της ευαισθησίας και της αντοχής των παθογόνων σταφυλιών, καθώς και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της αμπέλου και του περιβάλλοντός της

   Ανάπτυξη συμβατικών προγραμμάτων αναπαραγωγής για νέες ανθεκτικές στις ασθένειες ποικιλίες, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς

   Συμμετοχή στην έρευνα για την ανάπτυξη εικονικών ποικιλιών που διατηρούν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του κρασιού, παρέχοντας παράλληλα αντοχή στις ασθένειες

   Σχεδιασμός και διάδοση εργαλείων λήψης αποφάσεων και πρακτικών συμβουλών για τη βελτιστοποίηση των πολιτιστικών πρακτικών προσαρμοσμένων σε ανθεκτικές ποικιλίες.