Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 21 Δεκεμβρίου 2016 ψήφισμά της και όρισε την 18η Ιουνίου ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, αναγνωρίζoντας τη γαστρονομία ως πολιτιστική έκφραση που σχετίζεται με τη φυσική και πολιτιστική ποικιλομορφία του κόσμου. 

 

Η απόφαση αναγνωρίζει τη γαστρονομία ως πολιτιστική έκφραση που σχετίζεται με τη φυσική και πολιτιστική πολυμορφία του κόσμου. Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 και καθώς η Γη αντιμετωπίζει μια τριπλή πλανητική κρίση κλιματικής διαταραχής, απώλειας φύσης και ρύπανσης, η βιώσιμη γαστρονομία - γιορτάζοντας τα εποχιακά συστατικά και τους παραγωγούς, διατηρώντας την άγρια ζωή καθώς και τις γαστρονομικές μας παραδόσεις - είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Γαστρονομία ονομάζεται η τέχνη του φαγητού. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα στυλ μαγειρέματος από μια συγκεκριμένη περιοχή. Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αναφέρεται συχνά σε τοπικά φαγητά και κουζίνα. Βιωσιμότητα είναι η ιδέα ότι κάτι (π.χ. γεωργία, αλιεία ή ακόμη και προετοιμασία τροφίμων) γίνεται με τρόπο που δεν σπαταλά τους φυσικούς μας πόρους και μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον χωρίς να είναι επιζήμιο για το περιβάλλον ή την υγεία μας.

Βιώσιμη γαστρονομία, επομένως, σημαίνει κουζίνα που λαμβάνει υπόψη από πού προέρχονται τα συστατικά, πώς καλλιεργούνται τα τρόφιμα και πώς φτάνουν στις αγορές μας και τελικά στο πιάτο μας.

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για τη διευκόλυνση της τήρησης της Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, για την τήρηση της Ημέρας στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μερικές από τις πρωτοβουλίες της UNESCO περιλαμβάνουν:

▪  Έναρξη του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, που δημιουργήθηκε το 2004 για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανάπτυξη συνεργασιών σε 7 δημιουργικούς τομείς. Από το 2024, 49 πόλεις έχουν οριστεί ως Δημιουργικές Πόλεις Γαστρονομίας.

▪  Προώθηση καθαρής ενέργειας για τα τοπικά εστιατόρια (χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αντί άνθρακα, χρήση φυσικού αερίου αντί άνθρακα).

▪  Ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βιώσιμη γαστρονομία μέσω τηλεοπτικών καναλιών τροφίμων και γαστρονομικών εκπομπών και μέσω πολιτιστικών εκθέσεων τροφίμων, που προορίζονται για τη βιομηχανία τροφίμων και τους αγρότες.

Όσον αφορά τον FAO, ο Οργανισμός προωθεί δίαιτες πράσινης κουλτούρας που δεν είναι μόνο υγιεινές, αλλά βιώσιμες και προτείνει ότι οι χώρες που έχουν ήδη διατροφικές οδηγίες θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν μια διαδικασία ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας σε αυτές.

Το όραμα του FAO για βιώσιμα τρόφιμα και γεωργία είναι ένα όραμα στο οποίο τα τρόφιμα είναι θρεπτικά και προσβάσιμα για όλους και όπου οι φυσικοί πόροι διαχειρίζονται με τρόπο που διατηρεί τις λειτουργίες του οικοσυστήματος για να υποστηρίξει τις τρέχουσες, καθώς και τις μελλοντικές ανθρώπινες ανάγκες.

Σε αυτό το όραμα, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι δασοκόμοι και άλλοι κάτοικοι της υπαίθρου ακούγονται, επωφελούνται από την οικονομική ανάπτυξη και απολαμβάνουν αξιοπρεπή απασχόληση. Οι άνδρες και οι γυναίκες της υπαίθρου ζουν με ασφάλεια, έχουν τον έλεγχο των μέσων διαβίωσής τους και την ισότιμη πρόσβαση σε πόρους που χρησιμοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο.

5 βασικές αρχές βιωσιμότητας για τα τρόφιμα και τη γεωργία

Αύξηση της παραγωγικότητας, της απασχόλησης και της προστιθέμενης αξίας στα συστήματα τροφίμων
Προστασία και ενίσχυση των φυσικών πόρων
Βελτίωση των μέσων διαβίωσης και προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς
Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ανθρώπων, των κοινοτήτων και των οικοσυστημάτων
Προσαρμογή της διακυβέρνησης στις νέες προκλήσεις
Εττικέτες:
τρόφιμα διατροφή