Επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασαν στα μέλη του ΕΚ νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή τροφίμων και τους ωκεανούς.

 

Ο καθηγητής Jim Skea αναφέρει, ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση του εδάφους, κάτι που επηρεάζει άμεσα τις ζωές των πολιτών. Προσθέτει επίσης, πως η σωστή διαχείριση του εδάφους μαζί με συμπληρωματικές δράσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Δρ. Ζαν-Φρανσουά Σουζανά επισημαίνει, ότι η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται περίπου για το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως, η αλλαγή του κλίματος οδηγεί στη μείωση των καλλιεργειών σιταριού και καλαμποκιού, ενώ προειδοποιεί ότι όσο αυξάνεται η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η παραγωγή τροφίμων θα μειώνεται.

  • Το 21-37% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκτιμάται ότι προέρχονται από την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή τροφίμων.

Το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το λιώσιμο των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική επιταχύνει την αύξηση στης στάθμης της θάλασσας.

Ο καθηγητής Χανς-Ότο Πόρτνερ σημειώνει, ότι αναμένεται να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά 5 μέτρα μέχρι το 2300. Τονίζει επιπλέον, πως η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών οδηγεί στη μείωση του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων του νερού, βάζοντας άμεσα σε κίνδυνο κοινωνίες που βασίζονται στην κατανάλωση θαλασσινών.

Πόρτνερ: “Για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, κάθε μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, κάθε ώρα, κάθε επιλογή έχουν σημασία και ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η θέληση πολιτικών και κοινωνίας.”

Fact box- Οι εκθέσεις της ΔΕΑΚ

  • Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, είναι μια επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που αξιολογεί έρευνες και μελέτες σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές.
  • Τον Αύγουστο παρουσιάστηκε η έκθεση για την κλιματική αλλαγή και το έδαφος και το Σεπτέμβριο η έκθεση για τους ωκεανούς, την κρυόσφαιρα και την κλιματική αλλαγή.
  • Οι εκθέσεις θα παρουσιαστούν στο συνέδριο COP25 για το κλίμα το Δεκέμβριο στη Μαδρίτη.