Στις 26 Φεβρουαρίου οι υπουργοί καλούνται να δώσουν απαντήσεις στον ευρωπαϊκό αγροτικό κόσμο.

Με βάση ενημέρωση από τη βελγική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τρόπους να βρεθούν άμεσες και δομικές απαντήσεις στην τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας.

Ειδικότερα, θα συζητηθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις οποίες στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, κίνηση ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023 και την πρόσφατη έγκριση από το κολλέγιο των Επιτρόπων της απόφασης να επιτραπεί η καλλιέργεια των περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης, που η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει χαρακτηρίσει σημαντική.

Η συνεδρίαση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς, με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, οι υπουργοί καλούνται να αναζητήσουν λύσεις ικανές να οδηγήσουν σε διεξόδους που θα διασφαλίζουν την παραγωγή και θα ικανοποιούν τον αγροτικό κόσμο.

Επίσης, η Προεδρία θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με την υπουργική διάσκεψη με τίτλο «Βιοασφάλεια και εμβολιασμός: βασικά εργαλεία για πρόληψη, έλεγχο και εξάλειψη των νόσων των ζώων» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιανουαρίου 2024. Περαιτέρω, η δανική αντιπροσωπεία θα παράσχει ενημέρωση για μονομερή μέτρα διαχείρισης της αλιείας που θέσπισε το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η λετονική αντιπροσωπεία θα παράσχει ενημέρωση για την ΚΓΠΚ 1.

  • Δείτε την προσωρινή ημερήσια διάταξη ΕΔΩ.
  • Και τον προσωρινό κατάλογος σημείων «Α», νομοθετικές διαβουλεύσεις ΕΔΩ.