Το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησε τις προτεραιότητές του για τη μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2027, προκειμένου να διασφαλιστεί ένας ανταγωνιστικός, ανθεκτικός στις κρίσεις, βιώσιμος, επικεντρωμένος στους γεωργούς και βασισμένος στη γνώση τομέας.

 

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ επεσήμαναν τη σημασία της ΚΓΠ για την επίτευξη των στόχων αυτών. Τόνισαν επίσης τους βασικούς στόχους της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας, με παράλληλη εγγύηση δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τη γεωργική κοινότητα, συγκεκριμένων λύσεων και κινήτρων για τους γεωργούς και λογικών τιμών για τους καταναλωτές.

Η ουγγρική Προεδρία εξέδωσε σειρά συμπερασμάτων της Προεδρίας για το θέμα αυτό, τα οποία υποστηρίχθηκαν από 26 κράτη μέλη.

Γεωργικά θέματα που συνδέονται με το εμπόριο

Το Συμβούλιο συζήτησε τις τελευταίες τάσεις στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής, πράγμα που αποτελεί τακτικό σημείο της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου και συζητήθηκε τελευταία φορά κατά το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας του Ιουλίου.

Οι υπουργοί πραγματοποίησαν στρατηγική συζήτηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους όλοι οι γεωργοί μπορούν να επωφεληθούν καλύτερα από το εμπόριο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεδομένων των συνολικών οφελών του για την οικονομία της ΕΕ.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο αξιολόγησε τις τρέχουσες εμπορικές ροές γεωργικών προϊόντων διατροφής, τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, τις πρόσφατες εξελίξεις στο πολυμερές μέτωπο και το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής με τους κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το Συμβούλιο παρέσχε πολιτική καθοδήγηση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές.

Οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ συνεχίζει σε θετική πορεία, με εμπορικό πλεόνασμα 33,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 — αύξηση κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.

Σημείωσαν, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αποζημιωθούν και να στηριχθούν οι πληγέντες γεωργοί σε ευαίσθητους τομείς, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο ανταγωνισμό από παραγωγούς εκτός ΕΕ. Αυτό θα είχε ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με τις νέες εμπορικές συμφωνίες.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ έθιξαν επίσης άλλες σχετικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ενεργειών της Κίνας σε σχέση με το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, χαιρετίζοντας τις σχετικές ενέργειες της Επιτροπής στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Επιπλέον, οι υπουργοί επανέλαβαν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, ενώ ανέφεραν επίσης ότι προσβλέπουν σε ταχεία διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με την Ουκρανία. Ορισμένοι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι τάσσονται υπέρ του περαιτέρω περιορισμού των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Εττικέτες:
ΚΑΠ ΕΕ αγρότες