Το ελαιόλαδο, η επιτραπέζια ελιά και η Μεσογειακή Διατροφή, βρέθηκαν στο επίκεντρο, για δεύτερη χρονιά, στις φετινές εκδηλώσεις «ΕΛΑΙΑ 2015».

προιόντα-1

Στόχος η ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που σχετίζονται με τη Μεσογειακή Διατροφή.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν επί μέρους δραστηριότητες με θεματολογία το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά και τη Μεσογειακή Διατροφή. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας παραμένει η αγροτική οικονομία και η προώθηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

Η Ένωση Αγρινίου, ως βασικός πυλώνας στήριξης της τοπικής αγροτικής οικονομίας και κύριος εκφραστής της ελαιοκομίας στη δυτική Ελλάδα, συμμετείχε στις εκδηλώσεις, ως χορηγός και κυρίως με ενεργό συμμετοχή στελεχών της, ιδιαίτερα στις ημερίδες που υλοποιήθηκαν.

Αρχικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Καλλίμορφος συμμετείχε στη «στρογγυλή τράπεζα» και την ημερίδα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, όπου, μεταξύ άλλων είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι αυτό που προέχει είναι αυτή καθ’ εαυτή η διασφάλιση της παραγωγής, που σήμερα, με τα νέα φορολογικά μέτρα, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η προϊσταμένη του εργοστασίου επεξεργασίας-τυποποίησης ελιών κα. Ακριβή Κούκη, στην ανάλογη εκδήλωση την επομένη, εστίασε στις προοπτικές που διανοίγονται για τις Ομάδες Παραγωγών, εστιάζοντας στα οφέλη που παρέχει η Ο.Π. Ελιάς που δημιούργησε η Ένωση Αγρινίου.

Άλλωστε το «η ισχύς εν τη ενώσει» είναι πάντα σωστό και επίκαιρο. Με τη νέα ΚΑΠ και υποχρεωτικό! Μπορεί το ΠΟΠ-ΠΓΕ να είναι το «διαβατήριο», οι Ομάδες Παραγωγών, όμως, είναι το «όχημα»», τόνισε.

Τα δυο στελέχη εξήγησαν ότι οι Έλληνες αγρότες με τη νέα ΚΑΠ πρέπει να είναι οργανωμένοι σε σοβαρές και ισχυρές ομάδες παραγωγών, σε σοβαρούς, δυνατούς και υγιείς οικονομικά συνεταιρισμούς για να μπορέσουν να δώσουν αξία στη δουλειά και το προϊόν τους.

Το καλώς εννοούμενο συμφέρον των αγροτών μας οδηγεί σε συλλογικές μορφές οργάνωσης. Εκεί που οι αγρότες επιχειρούν και λειτουργούν συλλογικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα: «Είναι μεγάλο κίνητρο να ανορθώσουμε την ιδέα του συνεταιρίζεσθαι, να ανορθώσουμε την ιδέα της συλλογικής δράσης.