Σύμφωνα με μελέτη, η συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) της ΕΕ και του Καναδά ενίσχυσε τις εμπορικές εξαγωγές και τις διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η μελέτη —που εκπονήθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Επιτροπής για τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής— παρέχει βάσιμες αποδείξεις ότι το ανοικτό, βασιζόμενο σε κανόνες, προβλέψιμο και συνεργατικό εμπόριο λειτουργεί.
Τα άμεσα οφέλη που προκύπτουν από την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής της το 2017 περιλαμβάνουν αύξηση κατά 71% του διμερούς εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά (από 72,2 δισ. EUR το 2016 σε 123 δισ. ευρώ το 2023)· αύξηση κατά 64 % των εξαγωγών αγαθών της ΕΕ και αύξηση κατά 81% των εξαγωγών υπηρεσιών της ΕΕ προς τον Καναδά, αλλά και αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ, το οποίο αυξάνεται κατά 3,2 δισ. ευρώ ετησίως (1,3 δισ. ευρώ ετησίως για το ΑΕΠ του Καναδά).
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) έχουν ωφεληθεί ιδιαίτερα, καθώς ο αριθμός των ΜΜΕ της ΕΕ που εξάγουν στον Καναδά αυξάνεται ταχύτερα (20,3 %) από τον αριθμό των μεγαλύτερων εταιρειών (13,8%).
Η CETA ενθάρρυνε επίσης τη συνεργασία ΕΕ-Καναδά στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών, σύμφωνα με τη μελέτη, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες και για τους δύο εταίρους. Επιπλέον, λόγω του φιλόδοξου ανοίγματος της καναδικής αγοράς δημόσιων συμβάσεων στους προσφέροντες της ΕΕ, η αξία των δημόσιων συμβάσεων, δηλαδή η αξία των δημόσιων συμβάσεων που διατίθενται σε εταιρείες της ΕΕ στον Καναδά, είναι κατά 8,4% υψηλότερη με τη CETA.
Οι κοινωνικές επιπτώσεις της CETA υπήρξαν επίσης θετικές: έχει αυξήσει τους πραγματικούς μισθούς κατά 0,02% στην ΕΕ και κατά 0,1% στον Καναδά. Η CETA ενίσχυσε επίσης το εμπόριο περιβαλλοντικών αγαθών (+12%) και υπηρεσιών (+46%), αντικατοπτρίζοντας την αυξημένη ζήτηση για πράσινες τεχνολογίες.
Περιθώριο για ανάπτυξη
Η μελέτη προσδιορίζει τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Δεδομένου ότι η κύρωση της CETA βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΕ, δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί διατάξεις για την προστασία των επενδύσεων. Η μελέτη διαπιστώνει ότι αυτό παρεμποδίζει, για παράδειγμα, τις επενδύσεις στην εξόρυξη πρώτων υλών, για τις οποίες η προστασία των επενδύσεων έχει πραγματική σημασία. Επιπλέον, η μελέτη τονίζει την ανάγκη να ενισχυθούν οι διατάξεις της CETA για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η ταχεία εξέλιξη της ψηφιακής οικονομίας και να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της.
Επόμενα βήματα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τώρα λεπτομερώς τη μελέτη. Στη συνέχεια, τα συμπεράσματά της θα παρουσιαστούν με τη μορφή εγγράφου εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η εμπορική σχέση της ΕΕ με τον Καναδά.
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε εκ των υστέρων αξιολόγηση της προσωρινής εφαρμογής της ΣΟΕΣ το 2023, πέντε έτη μετά την προσωρινή έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας. Η αξιολόγηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δέσμευσης της Επιτροπής για τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής στο πλαίσιο της πολιτικής για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, η Επιτροπή ζήτησε τη διενέργεια μελέτης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για την αξιολόγηση της εφαρμογής και του αντικτύπου της CETA.
Η μελέτη εξετάζει τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δύο μέρη. Περιλαμβάνει επίσης θεσμική ανάλυση και αξιολόγηση των ανησυχιών των ενδιαφερόμενων μερών. Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ολόκληρη την ΕΕ και τον Καναδά.