Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοίνωσε τη δημοσίευση των αναλυτικών αποτελεσμάτων της πρόσφατης Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, τα οποία παρουσιάζονται σε τέσσερις τόμους, με στοιχεία για τις τέσσερις γεωγραφικές Ομάδες της Χώρας (NUTS 1).
Από εκεί αντλήσαμε τα παρακάτω γραφήματα, τα οποία και εποπτικά αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα της Αιτωλοακαρνανίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η απογραφή αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία, καθώς καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας (ηπειρωτική, νησιωτική, παραμεθόριες περιοχές) όπου υπάρχουν κάτοικοι. Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Τα στοιχεία που παρατίθενται δύνανται να οδηγήσουν σε πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το κυριότερο, κατά την κρίση πολλών, είναι ότι στην Αιτωλοακαρνανία απουσιάζουν οι ουσιαστικές εκείνες πολιτικές που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τη συρρίκνωση του πληθυσμού και ει δυνατόν να αντιστρέψουν την όλη, απολύτως αποκαρδιωτική εικόνα.
Και εστιάζουμε σε αυτό καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της φυσικής μεταβολής του πληθυσμού, αυτά για το 2022, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ πέρυσι τον Οκτώβριο (αναμένουμε με ενδιαφέρων σε ένα μήνα και τα στοιχεία για το 2023), στην Αιτωλοακαρνανία το κακό συνεχίζεται…
Πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία είχαμε 1.469 γεννήσεις και 2.992 θανάτους. Δηλαδή, σε ένα μόλις χρόνο, στην Αιτωλοακαρνανία των μεγάλων οραμάτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, είχαμε φυσική απώλεια 1.523 ανθρωπίνων ψυχών.
Τα συμπεράσματα, δυστυχώς δεν αλλάζουν. Και είναι άκρως απογοητευτικά, ανησυχητικά: Η Αιτωλοακαρνανία πεθαίνει, τα χωριά ερημώνουν, οι νέοι αδυνατούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.
Κι αν έτσι συνεχίσουμε, δεν ξέρουμε τι και ποιος θα μείνει στο τέλος ζωντανός σ’ έναν νομό που, με εξαίρεση ίσως τις πόλεις, σε λίγο θα μοιάζει περισσότερο ανθρωπολογικό μουσείο, αν όχι με απέραντο νεκροταφείο.