Μετά από θετική ψηφοφορία από τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει 46,7 εκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία για να βοηθήσει στην αποζημίωση των αγροτών σε περιοχές που έχουν πληγεί από κρούσματα γρίπης των πτηνών.

Με χρηματοδότηση από το γεωργικό αποθεματικό, οι πληρωμές πρέπει να γίνουν στους αγρότες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2022 και της 30ής Απριλίου 2022, επιβεβαιώθηκαν και κοινοποιήθηκαν από την Ιταλία 23 κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας του υποτύπου H5 («γρίπη των πτηνών»). Τα είδη που επλήγησαν ήταν κοτόπουλα, όρνιθες ωοπαραγωγής, γαλοπούλες, πάπιες και φραγκόκοτες.

Η Ιταλία έλαβε αμέσως και αποτελεσματικά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και κτηνιατρικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελέγχου, παρακολούθησης και πρόληψης. Δημιουργήθηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης. Αυτό οδήγησε σε απώλεια της παραγωγής αυγών επώασης, επιτραπέζιων αυγών και ζώντων ζώων στα αγροκτήματα που βρίσκονται στις περιοχές εκείνες που υπόκεινται σε περιορισμούς μετακίνησης, καθώς και σε απώλειες λόγω κατεστραμμένων και υποβαθμισμένων αυγών και κρέατος.

Μετά από επίσημο αίτημα της Ιταλίας, η Επιτροπή αποφάσισε, μετά από ενδελεχή ανάλυση, να καλύψει με κοινοτικά κονδύλια το 50% των δαπανών που βαρύνουν την Ιταλία για τη στήριξη των ενδιαφερόμενων αγροτών που έχουν πληγεί σοβαρά σε περιοχές υπό περιορισμούς μετακίνησης λόγω κρουσμάτων γρίπης των πτηνών. Θα διατεθούν συνολικά 46.670.790 € από το γεωργικό αποθεματικό. Το ποσό αυτό καθορίστηκε με βάση το καθορισμένο ποσό αποζημίωσης ανά ζώο και αυγό.

Μόνο οι εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε αυτές τις ρυθμιζόμενες ζώνες και επηρεάζονται από τα μέτρα ελέγχου που προκαλούνται από τις 23 αναφερόμενες εστίες θα δικαιούνται να λάβουν αυτή τη στήριξη. Για να αποφευχθεί η διπλή χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα, οι ζημίες που υπέστησαν δεν θα έπρεπε να έχουν αντισταθμιστεί με κρατική ενίσχυση ή ασφάλιση. Οι πληρωμές που συγχρηματοδοτούνται από το γεωργικό αποθεματικό πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Μετά την επίσημη έγκριση του μέτρου στήριξης από την Επιτροπή, ο εκτελεστικός κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου.