Οι ιοί της γρίπης των πτηνών αποτελούν αυξανόμενη απειλή, με δυνατότητα προσαρμογής στον άνθρωπο και πρόκλησης μελλοντικών πανδημιών.
Ακολουθώντας την προσέγγιση «Μία υγεία», το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσαν επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που αξιολογούν τις μεταλλάξεις του ιού της γρίπης των πτηνών και τη δυνατότητα εξάπλωσης αυτών των ιών στον άνθρωπο, μαζί με συστάσεις για τους τομείς της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας.
Το έργο των δύο οργανισμών βασίζεται σε εκτενή δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων γενετικών αναλύσεων, περιπτωσιολογικών μελετών σε ανθρώπους και παρουσίας αντισωμάτων για να περιγράψει τους τρέχοντες κινδύνους και τις στρατηγικές μετριασμού.
«Οι παγκόσμιες εξελίξεις απαιτούν να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην απειλή της γρίπης των πτηνών», δήλωσε η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC. «Το ECDC υποστηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ/του ΕΟΧ στην προετοιμασία, την πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών μελλοντικών εστιών σε ζώα και ανθρώπους. Η εφαρμογή ισχυρών σχεδίων ετοιμότητας είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη».
«Το 2024, οι ιοί της γρίπης των πτηνών επέκτειναν την εμβέλειά τους, μολύνοντας προηγουμένως ανεπηρέαστους είδος. Η δουλειά μας εντοπίζει βασικές μεταλλάξεις που συνδέονται με πιθανή εξάπλωση στον άνθρωπο, απαιτώντας ταχεία ανίχνευση και αντίδραση. Η συνεργασία και η ανταλλαγή δεδομένων κατά μήκος της αλυσίδας των εμπλεκόμενων φορέων παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αναδυόμενων καταστάσεων», δήλωσε ο Bernhard Url, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA.
Οι ειδικοί δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταλλάξεων, από τον οποίο εντόπισαν 34 γενετικές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δυνατότητα εξάπλωσης των ιών της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο.
Χρησιμοποιώντας μοριακή ανάλυση και γονιδιωματική επιτήρηση, τα εργαστήρια υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας μπορούν να ανατρέχουν στον κατάλογο των μεταλλάξεων, ο οποίος θα πρέπει να επικαιροποιείται συνεχώς, για την παρακολούθηση της εμφάνισης στελεχών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταδοθούν στον άνθρωπο.
Ο Επιστημονική γνώμη προσδιορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η προσαρμογή των ιών της γρίπης των πτηνών στα θηλαστικά μπορεί να καθοδηγείται από παράγοντες όπως οι γενετικές μεταλλάξεις, η ανάμειξη γενετικού υλικού μεταξύ ιών και η αλληλεπίδραση με την ανοσολογική απόκριση του ξενιστή, παράλληλα με εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης στον άνθρωπο, όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες και οι περιβαλλοντικές αλλαγές που αυξάνουν την επαφή μεταξύ της άγριας πανίδας, πουλερικά, ζώα και άνθρωποι.
Η γεωργία υψηλής πυκνότητας, οι χαμηλές πρακτικές βιοασφάλειας, η αποψίλωση των δασών, η αστικοποίηση και το παγκόσμιο εμπόριο ενισχύουν τον κίνδυνο δευτερογενών επιπτώσεων από τα ζώα στον άνθρωπο.
Οι βασικές κατευθύνσεις που δίνει η EFSA προς τους αρμοδίους φορείς
Γενετική ανάλυση: Χρησιμοποιήστε γενετική αλληλουχία για να ανιχνεύσετε μεταλλάξεις ή προσαρμογές ιών στα θηλαστικά νωρίς. Επενδύστε σε συστήματα για τον γρήγορο εντοπισμό αναδυόμενων ιών και μεταλλάξεων που επιτρέπουν την εξάπλωση από ζώο σε άνθρωπο.
Επιτήρηση ζώων: Παρακολούθηση ασθενών ή νεκρών θηλαστικών που συνδέονται με μολυσμένα άγρια πτηνά, πουλερικά ή θηλαστικά. Παρακολουθήστε ανεξήγητη ασθένεια κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού κινδύνου και περιοχών με γρίπη των πτηνών.
Επιτήρηση της δημόσιας υγείας: Δοκιμάστε τα εκτεθειμένα άτομα και στείλτε τακτικά δείγματα για να προσδιορίσετε περαιτέρω τον υπότυπο της γρίπης. Κατά τη διάρκεια επιδημιών σε ζώα, τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενισχύσουν την επιτήρηση και την επαγρύπνηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της αιχμής της εποχής της γρίπης, όταν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάμειξης γενετικού υλικού μεταξύ ιών.
Μέτρα πρόληψης: Εφαρμογή ισχυρών μέτρων βιοασφάλειας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εκπαίδευση προσωπικού, εμβολιασμός πουλερικών και προετοιμασία σχεδίων αντιμετώπισης επιδημιών. Βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο ακολουθούν τις οδηγίες εμβολιασμού κατά της γρίπης και αντιιικής θεραπείας.
Μέτρα ετοιμότητας στον τομέα της δημόσιας υγείας: Ευαισθητοποίηση των ομάδων υψηλού κινδύνου, του ευρέος κοινού και εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την αναγνώριση και τη διαχείριση της γρίπης των πτηνών. Διασφάλιση συντονισμένων σχεδίων αντίδρασης για ανθρώπινα περιστατικά. Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας για τον έλεγχο των εκτεθειμένων ατόμων και των επαφών των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων πρόληψης. Διασφάλιση συντονισμένων σχεδίων αντίδρασης για ανθρώπινα περιστατικά στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης.
Παράλληλα με την επιστημονική γνώμη, ο Οργανισμός ανέπτυξε επίσης κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο διερεύνησης και ελέγχου των εστιών γρίπης των πτηνών που πλήττουν τόσο ανθρώπους όσο και ζώα, χρησιμοποιώντας μια συντονισμένη προσέγγιση «Μία υγεία». Οι εμπειρογνώμονες ανέπτυξαν διαγράμματα ροής που περιγράφουν δράσεις αντίδρασης για πέντε σενάρια επιδημικής έξαρσης στη διεπαφή ανθρώπου-ζώου-περιβάλλοντος, τονίζοντας τη σημασία μιας διεπιστημονικής αντίδρασης μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Το έργο αυτό θα στηρίξει τα κράτη μέλη στη δημιουργία προσαρμοσμένων εθνικών κατευθυντήριων γραμμών.