Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Η πλήρης κατάρρευση του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων – ΓΟΕΒ Αχελώου ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί. Όλοι έβλεπαν την καταστροφή, όλοι γνώριζαν το που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούνται τα πράγματα. Δεκάδες συσκέψεις, αμέτρητες επιστολές, συναντήσεις μα κάθε αρμόδιο, … που τελικά δεν ήταν ποτέ ο αρμόδιος και, κατά το τι ισχύει στην ελληνική πραγματικότητα, η μετάθεση ευθυνών, η αναβλητικότητα, η άρνηση λήψης ρηξικέλευθων αποφάσεων και η αδιαφορία που θωρακίζεται απ’ το ίδιο το τόσο ασαφές θεσμικό πλαίσιο, οδήγησαν τον ΓΟΕΒ στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο Οργανισμός ουσιαστικά  παραμένει χωρίς διοίκηση, παρά τις τοποθετήσεις που κατά καιρούς γίνονται. Και χωρίς προσωπικό… Πενήντα δύο (52) αντλιοστάσια εγκατεστημένης ισχύος 60.000 ΗΡ πρέπει ως δια μαγείας να συντηρηθούν και μαζί οι διώρυγες, τα ατέλειωτα χιλιόμετρα του αρδευτικού δικτύου. Οι Τοπικοί Οργανισμοί (ΤΟΕΒ) που θα μπορούσαν να συμβάλλουν, κάποιοι έχουν καταρρεύσει και αυτοί, άλλοι υπολειτουργούν και σε ορισμένες περιπτώσεις καταβάλλουν οι διοικήσεις εργώδη, πράγματι, προσπάθεια για να λειτουργήσουν σωστά.

Το σύστημα, όμως, απαξιώθηκε τόσο, που πολλοί ΤΟΕΒ έχουν ουσιαστικά καταργηθεί και τα αντλιοστάσια επί μακρόν αποτελούν τον εύκολο στόχο επιτήδειων, που μέχρι και το τσιμέντο ξηλώνουν για να βγάλουν τα καλώδια και να κλέψουν το χαλκό. Αλλεπάλληλα τα κρούσματα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οι ζημιές, οι οποίες και έρχονται κάθε φορά να προστεθούν στα υπόλοιπα χρέη. Και η ανάγκη αποκατάστασής τους να προστεθεί κι αυτή  στα υπόλοιπα έργα που πρέπει, με κατεπείγουσες διαδικασίες, να εκτελεστούν. Κυρίως στις δύο μεγάλες διώρυγες (ΔΧΧ και ΔΧΧΥΙΙΙ), όπου με «μπαλώματα» κάθε χρόνο γίνεται μια υποτυπώδης προσπάθεια να συντηρηθούν.

Ο ΓΟΕΒ Αχελώου οφείλει σήμερα περί το 2.500.000,00 ευρώ. Την ίδια στιγμή, Οι οφειλές των ΤΟΕΒ Πεδιάδος Αχελώου προς τον ΓΟΕΒ Αχελώου ανέρχονται στο ποσό των 2.300.000 ευρώ περίπου. Κι όμως, λύση δεν έχει βρεθεί.

Το πώς φτάσαμε ως εδώ, είναι γνωστό. Το ερώτημα είναι ένα τώρα και πολύ συγκεκριμένο: Πως θα λυθούν αυτά τα προβλήματα και πως θα διασφαλίσουμε τη λειτουργία του Οργανισμού, κατ’ επέκταση και του αρδευτικού δικτύου;

Η Ένωση Αγρινίου έχει από ετών παρέμβει και σε κάθε ευκαιρία θέτει το θέμα. Έχει υποδείξει μεθόδους διαχείρισης του υδατικού δυναμικού, στα πρότυπα των ΔΕΥΑ. Έχει προτείνει συγκεκριμένα έργα προς ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και σε όλους τους τόνους έχει διαμηνύσει πως το πρόβλημα των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ δεν λύνεται με λόγια μόνο, με υποσχέσεις για θεσμικές αλλαγές που ούτε κι αυτές γίνονται  και με θεωρίες.

Χρειάζονται έργα.