Με την κληρονομιά της ΠΑΣΕΓΕΣ ξεκινά η συγκρότηση νέου πανελλαδικού συνεταιριστικού φορέα από το σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων.

Φ.Μπ. ένωση αγρινιου

Με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Αθήνα όλων των υγιών συνεταιριστικών επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες έχουν κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, την Πέμπτη 9 Ιουνίου και επικυρώθηκε η συγκρότηση ενός νέου κεντρικού συνεταιριστικού φορέα, με βασικό στόχο την εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου και των οργανώσεών του, τόσο στα εθνικά όσο και στα υπερεθνικά θεσμικά όργανα χάραξης αγροτικής πολιτικής.

safe_imageΜε προίκα την «βαριά» κληρονομιά της ΠΑΣΕΓΕΣ από το 1935, τόσο σε ιστορία όσο και σε έργο, ο νέος φορέας, μεταξύ άλλων, θα εκπροσωπεί τους συνεταιρισμούς και τους έλληνες αγρότες στις κεντρικές πανευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca αλλά και μέσω αυτών στις σχετικές με τον αγροτικό χώρο συμβουλευτικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου διαμορφώνονται οι συσχετισμοί για τις εξελίξεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και κρίνεται η τύχη πολλών αγροτικών προϊόντων.

Όπως ανέφερε στο ξεκίνημα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Τζανέτος Καραμίχας, η συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα είναι απαραίτητη καθώς οι συνεταιρισμοί αλλά και ο αγροτικός κόσμος δέχονται με αφορμή την κρίση πολυμέτωπες επιθέσεις και δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια δημιουργίας πολλών διαφορετικών «τζακιών». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως είναι αποφασισμένος να παραδώσει την «σκυτάλη» σε νέα γενιά και σε νέα πρόσωπα και πως είναι πρόθυμος να βοηθήσει όπου θεωρηθεί η πολύχρονη πείρα του απαραίτητη.

Από την πλευρά τους οι επικεφαλείς των μεγαλύτερων συνεταιριστικών επιχειρήσεων και οργανώσεων συμφώνησαν ότι το κίνημα χρειάζεται εκπροσώπηση, έναν φορέα συλλογικής έκφρασης, που θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, που δημιουργεί τόσο ο νόμος Αποστόλου για τους συνεταιρισμούς, αλλά και η οικονομική συγκυρία μέσα στο πλαίσιο της κρίσης. Τα μέλη του νέου συνεταιριστικού φορέα θα καλύπτουν όλες τις οικονομικές ανάγκες αφού καταργήθηκε το βασικό έσοδο, που πλήρωναν οι αγρότες μέσω ΕΛΓΑ προς την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ολοκληρώνοντας την συνάντηση οι πρόεδροι των δεκάδων συνεταιριστικών οργανώσεων και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ που παραβρέθηκαν, συγκρότησαν προσωρινή επιτροπή, η οποία ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα της συγκρότησης του νέου φορέα σε όλες τις υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας που θα ενδιαφερθούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλέσει την ιδρυτική συνέλευση, στις 23 Ιουνίου όπου θα εγκριθεί και το καταστατικό του.

paseges.gr