Τα φυτά είναι ζωή – εξαρτόμαστε από αυτά για το 80% της τροφής που τρώμε και το 98% του οξυγόνου που αναπνέουμε.

Αλλά τα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο έχουν συνδεθεί με την εισαγωγή και εξάπλωση των φυτικών παρασίτων.

Τα χωροκατακτητικά είδη παρασίτων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες απώλειας της βιοποικιλότητας και απειλούν τον ευαίσθητο ιστό της ζωής που συντηρεί τον πλανήτη μας. Τα παράσιτα και οι ασθένειες έχουν επίσης συσχετιστεί με την αύξηση της θερμοκρασίας που δημιουργεί νέες θέσεις για τον πληθυσμό και τη διάδοση των παρασίτων.

Η προστασία της υγείας των φυτών είναι απαραίτητη με την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων. Τα διεθνή πρότυπα για φυτοϋγειονομικά μέτρα (ISPM) στο εμπόριο συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης των φυτικών παρασίτων πέρα ​​από τα σύνορα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυτικής Υγείας 2023 καλεί όλους να ευαισθητοποιήσουν και να αναλάβουν δράση για να διατηρήσουν τα φυτά μας υγιή και να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 12η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Φυτικής Υγείας (IDPH) για να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς η προστασία της υγείας των φυτών μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμό της πείνας, στη μείωση της φτώχειας, στην προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Η Ημέρα αποτελεί βασική κληρονομιά του Διεθνούς Έτους Φυτικής Υγείας 2020.

Μερικές πληροφορίες για τη Διεθνή Ημέρα Υγείας των Φυτών:

  • Η διατήρηση της υγείας των φυτών προστατεύει τις πηγές τροφίμων από επιβλαβή παράσιτα και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών στις πιο ευρέως εμπορεύσιμες καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο, όπως η μπανάνα, ο καφές, τα σταφύλια, οι ελιές και οι πατάτες.
  • Η προστασία της υγείας των φυτών συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
  • Η διατήρηση της υγείας των φυτών τα βοηθά να μετριάσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αποτρέπει τις εισβολές παρασίτων.
  • Η πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών συμβάλλει στη διαφύλαξη της τοπικής χλωρίδας, των οικονομιών και των μέσων διαβίωσης.
  • Η εισαγωγή και η εξάπλωση επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών μπορεί να προληφθεί μέσω του ασφαλούς εμπορίου φυτών και φυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούνται και αγοράζονται μέσω διαδικτύου.
  • Η προστασία της υγείας των φυτών μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμόρφωση με τα διεθνή φυτοϋγειονομικά πρότυπα.

Μερικά Στοιχεία και Αριθμοί:

  • Το 80% της τροφής προέρχεται από φυτά
  • Το 98% του οξυγόνου που αναπνέουμε παράγεται από φυτά
  • Η ετήσια αξία του εμπορίου γεωργικών προϊόντων ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σχεδόν τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία
  • Απαιτείται αύξηση 60% στη γεωργική παραγωγή για να τραφεί ο κόσμος μέχρι το 2050
  • Το 40% των καλλιεργειών χάνονται ετησίως αξίας 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων  λόγω παρασίτων και ασθενειών
  • 80% μείωση της αφθονίας των εντόμων που είναι ευεργετικά για την υγεία των φυτών
  • 1 εκατομμύριο ακρίδες μπορούν να τρώνε 1 τόνο φυτών την ημέρα. Τα μεγάλα σμήνη μπορούν να καταναλώνουν πάνω από 10.000 τόνους ημερησίως, αρκετούς για να θρέψουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για ένα έτος.