Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι οι αιθαλώδεις κηλίδες στα νεαρά φυτικά όργανα. Η ύπαρξη βρεγμένων επιφανειών βοηθά στην βλάστηση των ασκοσπορίων. Οι μολύνσεις της νέας βλάστησης αρχίζουν με την εμφάνισή της (βλαστικό στάδιο Γ3-Δ  /πράσινη  κορυφή) και προέρχονται από ασκοσπόρια που αναπτύσσονται το χειμώνα στα πεσμένα στο έδαφος προσβεβλημένα φύλλα.

Οδηγίες: Ψεκασμός σε όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς στο ευαίσθητο στάδιο Γ3-Δ με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

Μπορείτε να επέμβετε ως εξής:

  1. Στο στάδιο (Γ3-Δ) προληπτική επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα.
  2. Στην έναρξη της ανθοφορίας (10% άνθηση) με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Αν υπάρξει εμφάνιση προσβολής να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένο σκεύασμα που έχει θεραπευτική δράση.

Επιβάλλεται συνεχής έλεγχος των δενδροκομείων για τον έγκαιρο εντοπισμό προσβολών.

ΤΑ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΜΕΡΟΣ ΥΓΙΟΥΣ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ.

ΨΥΛΛΑ

1.  Στις πρώιμες περιοχές εφόσον δεν έχει γίνει ως τώρα καμία επέμβαση, μπορεί άμεσα (ως το στάδιο Γ3) να χρησιμοποιηθεί σκεύασμα με ωοκτόνο δράση σε συνδυασμό με θερινό λάδι.

2. Στις ορεινές περιοχές να γίνει άμεσα επέμβαση χρησιμοποιώντας θερινό πολτό σε συνδυασμό με πυρεθρίνες, με σκοπό και τον περιορισμό των αυγών που εναποθέτουν τα ακμαία που διαχείμασαν.

Η επέμβαση για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε μέρα ηλιόλουστη και ζεστή, προκειμένου τα ενήλικα να βρίσκονται πάνω στα δένδρα και εφ’ όσον η μέγιστη θερμοκρασία για 2-3 ημέρες ξεπερνά τους 10oC.

  • Να  διαβάζετε  και  να  εφαρμόζετε  πιστά  τις  οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.