«Σήμερα αναγεννάται το συνεταιριστικό κίνημα» όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιώργος Ανέστης, κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του στην έναρξη της Εκλογικής Συνέλευσης της κεντρικής συνεταιριστικής οργάνωσης.

Όπως τόνισε τα όργανα της διοίκησης που θα εκλεγούν σήμερα θα αγωνιστούν αφιλοκερδώς για το συμφέρον της χώρας, των συνεταιρισμών και τον αγροτών, συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε με την σύντομη θητεία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, η οποία κατάφερε να ανταπεξέλθει σε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την επικαιρότητα υπερβαίνοντας πολλές φορές και τις αρμοδιότητές της καθώς οι δυσκολίες της εποχής το επέβαλαν.

Επίσης, διευκρίνισε πως οι σημερινοί υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί είναι 100% πραγματικοί παραγωγοί, γεγονός που θα πρέπει να ανακοινωθεί παντού, καθώς επί πολλά έτη στο παρελθόν ο αγροτικός κόσμος είχε εμπιστευθεί τις τύχες του σε γραφειοκράτες οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ανέχειά του, την άγνοια και πολλές φορές την αποχή, διαφύλατταν άλλα συμφέροντα εκτός των δικών του.

Πραγματοποιώντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου που ανέλαβε και έφερε εις πέρας επιτυχώς η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, ανέφερε πως πέραν των αυτονόητων διαδικαστικών θεμάτων για την δημιουργία υποδομών και στέγασης της οργάνωσης, λόγω της επικαιρότητας χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν σημαντικά θέματα όπως:

- Η εκπροσώπηση στην κεντρική πανευρωπαϊκή συνεταιρική οργάνωση COGECA, για την οποία επιχειρήθηκε από ιδιωτικών συμφερόντων οργάνωση η απώλεια της αντιπροσώπευσης, γεγονός το οποίο ακόμη δεν έχει λήξει.

- Ζητήματα που προέκυψαν από την Διατλαντική Συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ TTIP

- Διαβουλεύσεις πλήθους νέων νόμων, για τους οποίους χρειάστηκε τεκμηριωμένη τοποθέτηση προς τα αρμόδια υπουργεία.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Ανέστης στην μεγάλη μάχη που δόθηκε για το ΟΣΔΕ, χωρίς να είναι αυτοσκοπός όπως τόνισε, εξηγώντας πως όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση συνιστά ατιμία για τον αγροτικό χώρο και όσο θα διαρκεί η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θα την αντιπαλεύει.

Επίσης, ανέφερε πως δόθηκε μεγάλος αγώνας για τα Τραπεζικά επιτόκια, προκειμένου να καταφέρει η ελληνική γεωργία να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά, καθώς έχει ανοίξει το θέμα της χρηματοδότησης μέσω της «κάρτας του αγρότη» και θα πρέπει με σωστούς χειρισμούς να υπάρξουν ανταγωνιστικά επιτόκια. «Δεν μπορεί ο αγροτικός κόσμος να δανείζεται μέσω των καρτών με επιτόκια της τάξης του 8,2 – 9%, όταν ο δανεισμός από την Ε.Ε. είναι στο 0, 5 – 1,5% επιτόκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «αφού η πολιτεία δεν μπορεί να το επιβάλλει θα πρέπει να το κάνουμε εμείς μέσα από τον ανταγωνισμό».

Πολλές παρεμβάσεις έγιναν και για τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν, με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να βαίνει διαρκώς μειούμενη αφήνοντας την χώρα ανοχύρωτη σε θέματα αυτάρκειας και επάρκειας των αγροτικών αγαθών.

Παράλληλα, εκ μέρους της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν συσταθεί επιτροπές αντίστοιχες του αριθμού που απαιτούνται για την υπό διαβούλευση νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ενώ και για το θέμα των δασικών χαρτών έχει γίνει σχετική προεργασία και σύντομα θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα δίνει την δυνατότητα στις συνεταιριστικές οργανώσεις να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα για τον αγροτικό κόσμο μέσα στην επόμενη τριετία, με πολύ χαμηλό κόστος.

Καταλήγοντας ο κ. Ανέστης τόνισε πως το σημαντικότερα επίτευγμα είναι πως στήθηκε μια γνήσια συνεταιριστική και ακηδεμόνευτη οργάνωση, με την συμμετοχή πλέον του 50% των ενεργών συνεταιρισμών της χώρας, η οποία θα αγωνιστεί για την διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών.

paseges.gr