Αύξηση 300% στο αγροτικό πετρέλαιο… και ιδιότυπη στάση πληρωμών απ’ το ΥΠΑΑΤ.

τρακτερ-σπορα εα φμ (4) - Αντίγραφο

Ο κόμπος της αγανάκτησης έχει φτάσει στο χτένι της οργής για χιλιάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι και καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους, που με τη μορφή καταιγίδας έρχονται από κάθε κατεύθυνση, την ώρα που παραμένουν απλήρωτοι.

Και το ακόμη χειρότερο: Φτάσαμε στα τέλη Οκτωβρίου και κανείς δεν γνωρίζει ούτε το πότε θα πληρωθεί ούτε και το τι έχει λαμβάνειν, ώστε να κάνει τον προγραμματισμό του. Να σημειωθεί δε ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που τέτοια εποχή δεν υπάρχει απολύτως καμία εξέλιξη σε ότι έχει να κάνει με την Ενιαία Ενίσχυση και την Εξισωτική Αποζημίωση.

Και μπορεί το τελευταίο διάστημα να γίνονται διάφορες πληρωμές απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που είδαν χρήματα στο λογαριασμό τους και πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, έλαβαν αστεία ποσά της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ, ποσά δηλαδή που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις της περιόδου.

Η Ένωση Αγρινίου, το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, έχει γίνει αποδέκτης θύελλας παραπόνων προς το υπουργείο και την τακτική των χρονοδιαγραμμάτων που δεν τηρούνται και των ανέξοδων ανακοινώσεών του. Οι αρμόδιοι οφείλουν επιτέλους να αντιληφθούν ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με υποσχέσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των χειμαζόμενων απ’ την πρωτοφανούς έντασης φοροκαταιγίδα παραγωγών.

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στην Βουλή χθες, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, το νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο περιέχει σειρά προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.

Σ’ αυτό, που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος, μεταξύ άλλων προβλέπεται η αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, σε αρχική φάση και μετέπειτα σε 300 ευρώ.

Πρόκειται για μια εντελώς εξωφρενική αύξηση της τάξης του 300% (!!!), η οποία μάλιστα αφορά στο κόστος παραγωγής, γεγονός που μόνο ζημιά θα κάνει στην εθνική παραγωγή και στην εθνική οικονομία, κατ’ επέκταση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

προεδρος (2)«Είναι αδύνατο πλέον να παρακολουθήσει κανείς τη λογική αυτής της κυβέρνησης, που αντί της ελπίδας που υποσχέθηκε, μας έφερε μπροστά σε έναν πραγματικό εφιάλτη. Αυτοί που μέχρι χθες υπόσχονταν ισοδύναμα, έρχονται σήμερα να δώσουν τη χαριστική βολή στον Έλληνα παραγωγό. Η εντελώς αψυχολόγητη απόφαση της δραματικής αύξησης του αγροτικού πετρελαίου, σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα εξίσου αντιπαραγωγικά φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, θα έχει επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Αύξηση του κόστους παραγωγής σημαίνει αύξηση στις τιμές των προϊόντων, με τους καταναλωτές, η αγοραστική δύναμη των οποίων έχει εξανεμιστεί πια, να στρέφονται στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μείωση της κατανάλωσης και των εξαγωγών, για πλήγμα στο ισοζύγιο της χώρας, για νέο πλήγμα στο ΑΕΠ.

Και φυσικά για χιλιάδες αγρότες που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή και να αναζητήσουν καταφύγιο στην όποια επιδοματική πολιτική.

Και απορώ: Αυτά, δεν τα αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση; Δεν καταλαβαίνει ότι η ζημιά που θα προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία θα είναι τεράστια; Δεν βλέπει ότι με τις επιλογές της καταρρακώνει την παραγωγή και την οικονομία;

Τι, στ’ αλήθεια, επιδιώκει και τι υπηρετεί;

Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πριν τις τελικές αποφάσεις, οι κυβερνόντες και οι βουλευτές όλων των κομμάτων, ιδιαίτερα δε των αγροτικών περιοχών, θα πρέπει επιτέλους να ακούσουν τη φωνή των αγροτών, της λογικής και της συνείδησής τους…».