Η παραγωγή σιταριού το 2024 προβλέπεται να αυξηθεί παρά τις περικοπές λόγω τιμών στις φυτεμένες εκτάσεις.

Το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής μειώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, καθώς οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές για όλα τα μεγάλα δημητριακά υπεραντιστάθμισαν τις αυξανόμενες τιμές της ζάχαρης και του κρέατος, σύμφωνα μς τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 117,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά 0,7% από τον Ιανουάριο και κατά 10,5% από τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 5,0% τον Φεβρουάριο για να φτάσει σε επίπεδο 22,4% χαμηλότερο από αυτό του Φεβρουαρίου 2023. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου μειώθηκαν περισσότερο εν μέσω προσδοκιών για μεγάλες συγκομιδές στη Νότια Αμερική και ανταγωνιστικές τιμές που προσέφερε η Ουκρανία, ενώ οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κυρίως λόγω του ισχυρού ρυθμού εξαγωγών από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι διεθνείς τιμές ρυζιού μειώθηκαν επίσης κατά 1,6% τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 1,3% από τον Ιανουάριο για να διαμορφωθεί 11% κάτω από την τιμή του Φεβρουαρίου 2023. Οι διεθνείς τιμές του σογιέλαιου μειώθηκαν σημαντικά, υποστηριζόμενες από τις προοπτικές της άφθονης παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική, ενώ οι άφθονες παγκόσμιες εξαγωγικές διαθεσιμότητες ηλιελαίων και κραμβελαίων ώθησαν τις τιμές τους προς τα κάτω. Οι παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν οριακά τον Φεβρουάριο λόγω της εποχικά χαμηλότερης παραγωγής.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 3,2% τον Φεβρουάριο. Η αύξηση αντανακλά τις επίμονες ανησυχίες για την επερχόμενη παραγωγή της Βραζιλίας μετά από μια παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου, καθώς και την προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, δύο κορυφαίες εξαγωγικές χώρες.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 1,8% από τον Ιανουάριο, με τις τιμές κρέατος πουλερικών να αυξάνονται περισσότερο, ακολουθούμενες από εκείνες για το βόειο κρέας, που επηρεάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που διατάραξαν τη μεταφορά βοοειδών στην Αυστραλία. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς, λόγω της υψηλότερης ζήτησης από την Κίνα και της στενής κατάστασης προσφοράς στη Δυτική Ευρώπη. Οι διεθνείς τιμές του πρόβειου κρέατος μειώθηκαν εν μέρει λόγω της παραγωγής ρεκόρ μετά την ανοικοδόμηση του κοπαδιού στην Αυστραλία.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,1%, λόγω της υψηλότερης ζήτησης εισαγωγών βουτύρου από Ασιάτες. Οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη και του τυριού αυξήθηκαν επίσης οριακά.

Νέες προβλέψεις για τα παγκόσμια σιτηρά

FAO δημοσίευσε επίσης ένα νέο ενημερωτικό δελτίο προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, αυξάνοντας ελαφρώς την πρόβλεψή του για την παγκόσμια συνολική παραγωγή δημητριακών το 2023 σε 2 840 εκατομμύρια τόνους και προσφέροντας μια σειρά νέων προβλέψεων.

Η παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2023/24 προβλέπεται τώρα σε 2.823 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,1% από το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης αραβοσίτου και σιταριού για ζωοτροφές.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν, εξ ολοκλήρου λόγω των χονδροειδών σιτηρών, με την παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση να προβλέπεται να κλείσει το έτος σε ένα «άνετο» επίπεδο 31,1%, από 30,9%.

Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3% από το προηγούμενο έτος, ενισχυμένο από τις βελτιωμένες προοπτικές για τις εξαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία και την ισχυρότερη ζήτηση από την Κίνα.

Ο FAO επίσης αναθεώρησε την προκαταρκτική πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2024, τοποθετώντας την σε 797 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,0% από το 2023. Οι χαμηλότερες τιμές σιταριού έχουν προκαλέσει μείωση 6% σε ετήσια βάση στη φύτευση χειμερινού σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η παραγωγή μπορεί ωστόσο να αυξηθεί λόγω των ισχυρών προοπτικών απόδοσης. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ενισχύουν επίσης τις προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή σιταριού το 2024 στη Ρωσική Ομοσπονδία, μια εξαγωγική δύναμη, καθώς και για παραγωγή άνω του μέσου όρου στην Κίνα, την Ινδία και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Οι συγκρούσεις ωθούν την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια υψηλότερα

Οι συγκρούσεις και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την πείνα στις 45 χώρες σε όλο τον κόσμο που εκτιμάται ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις προοπτικές των καλλιεργειών και την κατάσταση των τροφίμων, μια τριετή δημοσίευση από το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών και Έγκαιρης Προειδοποίησης (GIEWS) του FAO που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα.

«Οι συγκρούσεις στην Εγγύς Ανατολική Ασία και στη Δυτική και Ανατολική Αφρική οδηγούν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα της πιο σοβαρής φάσης οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας», ανέφερε η έκθεση, με πολύ μεγάλες ανησυχίες για την κατάσταση ολόκληρου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστίνη. Οι εκτεταμένες ξηρές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινώσουν την επισιτιστική ανασφάλεια στη Νότια Αφρική.

Αν και η συνολική παραγωγή δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί μέτρια το 2024 μεταξύ των 44 χωρών με έλλειμμα τροφίμων χαμηλού εισοδήματος, η χαμηλή παραγωγή που συγκεντρώθηκε το 2023 και η σύσφιξη των αποθεμάτων έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις ανάγκες εισαγωγών για αρκετές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η συγκομιδή των καλλιεργειών δημητριακών του 2024 θα ξεκινήσει τον Απρίλιο στη Νότια Αφρική, όπου τα εκτεταμένα και παρατεταμένα ελλείμματα βροχοπτώσεων που σχετίζονται με το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχουν περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές παραγωγής. Οι βασικές ζώνες καλλιέργειας στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε έλαβαν λιγότερο από το 80% των μέσων βροχοπτώσεων από τον περασμένο Νοέμβριο, υποδεικνύοντας αυξημένη ανάγκη για εισαγωγές δημητριακών από αυτές τις χώρες κατά την προσεχή περίοδο εμπορίας 2024/2025.

Εττικέτες:
FAO κόσμος γεωργία