Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, κατόπιν της συνεχιζόμενης εμφάνισης εστιών Ευλογιάς των προβάτων στη χώρα μας και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης, τον έλεγχο και την εκρίζωση της επιζωοτίας Ευλογιάς, έως και 03/06/2025 λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.
Αναλυτικά τα μέτρα, όπως καταγράφονται στη σχετική εγκύκλιο:
1) Στις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, εφαρμόζονται οι διατάξεις, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό 687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους της υπηρεσίας μας, όπως ισχύουν κάθε φορά.
2) Στις ελεύθερες περιοχές της χώρας επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή, από μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση προς μία και μόνο κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με κατάλληλα αδειοδοτημένο όχημα μεταφοράς το οποίο διαθέτει φορητό εξοπλισμό απολύμανσης, μετά από κλινική εξέταση των ζώων 24 ώρες πριν την αναχώρηση και κατόπιν διαύλων επικοινωνίας και πρότερης συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών αποστολής και προορισμού των ζώων.
3) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς θερινούς βοσκότοπους μόνο στις ελεύθερες περιοχές με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από τη σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
ii. Κατά το παραπάνω διάστημα δεν έχουν εισέλθει νέα ζώα στην εκτροφή.
iii. Εντός 24 ωρών πριν από τη μετακίνηση διενεργείται ταυτοποίηση και κλινική εξέταση όλων των ζώων από επίσημους κτηνιάτρους, (συμπληρώνεται το Πρακτικό 9 της με Αριθμ. 1747/386028 /18.12.2023, Απόφασης και το επισυναπτόμενο έγγραφο ενημέρωσης του κτηνοτρόφου για τα συμπτώματα της νόσου και τα μέτρα βιοασφάλειας στην εκτροφή του το οποίο έγγραφο διαβιβάζεται με τη παρούσα εγκύκλιο.
iv. Κατά την άφιξη και σε διάστημα 1 εβδομάδας διενεργείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική εξέταση των ζώων και έλεγχος οποιασδήποτε μεταβολής του πληθυσμού (συμπληρώνεται το Πρακτικό 9 της με Αριθμ. 1747/386028 /18.12.2023, Απόφασης).
v. Στον τόπο προορισμού απαγορεύεται ο συγχρωτισμός / χρήση κοινών βοσκοτόπων με άλλες εκτροφές.
4) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την συμμετοχή τους σε εκθέσεις ζώων.
5) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:
α) Από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις ελεύθερες από νοσήματα Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, προς σφαγεία που βρίσκονται στις εν λόγω Περιφέρειες ή Περιφερειακές Ενότητες, βάσει ανάλυσης κινδύνου. Κατά τη μετακίνηση απαγορεύεται η διέλευση των μεταφορικών μέσων από απαγορευμένες ζώνες (ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες).
Κατά την έκδοση του Υγειονομικού Πιστοποιητικού για τη μεταφορά των ζώων πρέπει να προσκομίζεται Υπεύθυνη Δήλωση του μεταφορέα στην οποία περιγράφεται η διαδρομή του μεταφορικού μέσου.
β) Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.
γ) Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έχουν τη δυνατότητα, βάσει ανάλυσης κινδύνου, να εφαρμόσουν παρεκκλίσεις των μέτρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις Περαιτέρω Απαγορευμένες Ζώνες, βάσει του άρθρου 23§α του Καν.687/2020 και να δώσουν στην κατανάλωση, εντός της ελληνικής επικράτειας τα εντόσθια των αιγοπροβάτων που προέρχονται από αυτές, με συστηματική εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων βιοπροφύλαξης.
Οι υπεύθυνοι των σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοπροφύλαξης (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).
Σχετικά με την δραστηριότητα της Κουράς των κοπαδιών επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων είναι αυξημένος και πρέπει:
α) το προσωπικό που διενεργεί την κουρά να τηρεί τις αρχές βιοασφάλειας (χρήση ιματισμού και ποδοναρίων μιάς χρήσης, απολυμαντικό στην είσοδο της εγκατάστασης, υγιεινή των χεριών),
β) τα κοπτικά εργαλεία και ο εξοπλισμός εν γένει να απολυμαίνονται συχνά κατά τη διάρκεια της χρήσης και οπωσδήποτε πριν και μετά το τέλος της χρήση,
γ) οι εποχικοί εργάτες δεν θα πρέπει να έχουν δραστηριοποιηθεί σε απαγορευμένες ζώνες.
Σύμφωνα με τις Εκτελεστικές Αποφάσεις (ΕΕ) 2025/785 και 2025/784 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοειδών και προβατοειδών από ολόκληρη την επικράτεια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας προς προορισμό που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος έως 30.09.2025 και μέχρι νεωτέρας.
Οι εισαγωγές ζώντων αιγών και προβάτων από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας και την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.
Στις 03/06/2025, θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων. Δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει ακόμα εξαιρετικά κρίσιμη και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή αυστηρότερων μέτρων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφιστούμε την προσοχή σας και παρακαλούμε να είστε σε επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή με κάθε πρόσφορο μέσο της διασποράς της νόσου.