Εγκύκλιος Υποβολής Παραστατικών πληρωμής της Δράσης 70-1.3.2 Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των παραστατικών πληρωμής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης για το 1ο έτος εφαρμογής (2024), ορίζεται η Παρασκευή 30-05-2025.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όσον αφορά τα παραστατικά πληρωμής ισχύουν τα κάτωθι:
Άρθρο 10
Δεσμεύσεις
ζ) Να υποβάλουν ηλεκτρονικά κατ’ έτος μέσω του ΠΣ, τα παραστατικά πληρωμής του σημείου α) της παρ. 2 του άρθρου 17, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στα σημεία β) και δ) της παρ. 2 του άρθρου 17. Τα παραστατικά για την αγορά των φερομονικών σκευασμάτων πρέπει να έχουν εκδοθεί έως 31.7 κάθε έτους, με εξαίρεση το έτος εφαρμογής 2024, για το οποίο τα παραστατικά για την αγορά των φερομονικών σκευασμάτων πρέπει να έχουν εκδοθεί έως 31.10.2024.
Άρθρο 17
Διαδικασία πληρωμής
2.Παραστατικά πληρωμής
α) Επιπλέον της κατ’ έτος υποβολής της αίτησης πληρωμής της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, και για τη λήψη της ενίσχυσης της δράσης, οι δικαιούχοι υποβάλλουν κατ’ έτος ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣ τα παραστατικά πληρωμής της δράσης, στα οποία περιλαμβάνονται τα κάτωθι: αα) παραστατικά των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ) για την αγορά των φερομονικών σκευασμάτων που προβλέπονται από το ετήσιο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (εΣΠΔ). ββ) παραστατικά των ΕΛΠ για την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους του τεχνικού συμβούλου. Από την υποχρέωση προσκόμισης παραστατικών των ΕΛΠ για την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους του τεχνικού συμβούλου, εξαιρούνται οι δικαιούχοι που υπάγονται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων και εφόσον έχουν καταρτίσει οι ίδιοι το εΣΠΔ.
β) Τα παραστατικά πληρωμής της παρούσας, υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΠΣ από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους και πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο σημείο ζ της παρ. 2 του άρθρου 10.
γ) Στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος εφαρμόζει τη μέθοδο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στο πλαίσιο και άλλων παρεμβάσεων των άρθρων 31 (οικολογικά προγράμματα) και 70 (Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης) του ΣΣ ΚΑΠ 2023 2027 ή της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του ΠΑΑ 2024-2022, σύμφωνα με τις παρ. 8 και 11 του άρθρου 10, τα παραστατικά πληρωμής της παρ. α) οφείλουν να εκδίδονται και να υποβάλλονται ξεχωριστά για κάθε παρέμβαση.
δ) Με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθορίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τα παραστατικά πληρωμής της δράσης, στην οποία είναι δυνατόν να ορίζεται διαφορετική προθεσμία υποβολής των παραστατικών πληρωμής εκάστου έτους εφαρμογής από εκείνη του σημείου β) της παρούσας παραγράφου.
Τα παραστατικά για την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους του τεχνικού συμβούλου της δράσης, όπως προβλέπονται στο εδάφιο ββ), σημείο α) της παρ. 2 του άρθρου 17 της υπ’ αρ. 3650/28-8-2024 (Β’ 5026) υπουργικής απόφασης, για το έτος εφαρμογής 2024, θα γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί και εξοφληθεί εντός του χρονικού διαστήματος 1/4/2024 - 30/5/2025.
Ειδικότερα για όσα παραστατικά έχουν εκδοθεί κατά το χρονικό διάστημα 1/4/2025 – 30/5/2025, πρέπει να επισημαίνεται ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες για τις οποίες εκδίδεται το συγκεκριμένο παραστατικό, αφορούν στο έτος εφαρμογής 2024 της 1ης πρόσκλησης της δράσης 70-1.3.2, είτε επί του παραστατικού παροχής υπηρεσιών είτε σε Υπεύθυνη Δήλωση του τεχνικού συμβούλου της δράσης με αναφορά στον αριθμό και την ημερομηνία του παραστατικού.