Τα βραβεία τιμούν τους ηγέτες στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων που αναπτύσσουν εμπνευσμένα έργα που ενισχύουν την παραγωγή και κατανάλωση βιολογικών τροφίμων. 

 

Οι φετινοί νικητές θα εορταστούν στην τελετή απονομής των βραβείων την Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής, στις 23 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των ΠεριφερειώνCOPA-COGECA και IFOAM Organics Ευρώπη, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην αξιολόγηση.

Επτά βραβεία θα απονεμηθούν σε έξι κατηγορίες:

▪   Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (γυναίκα και άνδρας)

▪   Καλύτερη βιολογική περιοχή/βιο-περιοχή

▪   Καλύτερη βιολογική πόλη

▪   Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων

▪   Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων

▪   Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσία φαγητού

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση

Κάθε φορέας ή θεσμικό όργανο της ΕΕ με αξιόλογο έργο που συμβάλλει στη μεγαλύτερη οικονομική προσιτότητα και προσβασιμότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ μπορεί να υποβάλει αίτηση. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο βιοκαλλιεργητές, περιφέρειες ή βιολογικές περιοχές, ή μοναδικές επιχειρήσεις, όπως καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή εστιατόρια, αλλά και πόλεις που προσφέρουν, για παράδειγμα, βιολογικά γεύματα σε μαθητές τοπικών σχολείων ή προωθούν ενεργά τη βιολογική παραγωγή.

Πως να υποβάλετε αίτηση

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ μέσω ηλεκτρονικού εντύπου που διατίθεται έως τις 27 Απριλίου 2025. Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα εξεταστούν από την κριτική επιτροπή των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ με βάση τα κριτήρια της αριστείας, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της δυνατότητας αναπαραγωγής του έργου σε άλλα μέρη της ΕΕ. Τα βραβευθέντα έργα θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιολογική παραγωγή εντός της ΕΕ.

Ιστορικό

Η βιολογική γεωργία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της καλής μεταχείρισης των ζώων. Παρέχοντας τρόφιμα υψηλής ποιότητας με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η βιολογική γεωργία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σχέδιο δράσης για την αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς βιολογικών προϊόντων, καθώς και για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της βιολογικής παραγωγής. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνθηκαν να θέσουν φιλόδοξους στόχους για τη βιολογική γεωργία στο πλαίσιο των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΓΠ και των εθνικών σχεδίων δράσης για τη βιολογική παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα από το 2023, η Κοινή Γεωργική Πολιτική έχει ενισχύσει τη χρηματοδοτική στήριξη για τη μετατροπή και την παραμονή στη βιολογική γεωργία. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, υπογραμμίζοντας την ισχυρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον τομέα.

Υποβάλετε το έργο σας έως τις 27 Απριλίου 2025 το αργότερο και γίνετε μέρος του μέλλοντος της βιολογικής γεωργίας!