Μεταβάσεις αειφορίας της γεωργίας και ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης και των συμβουλευτικών υπηρεσιών: σύγκλιση ή απόκλιση;

Το Ευρωπαϊκό Σεμινάριο για την Επέκταση και την Εκπαίδευση (ESEE) είναι ένα διετές συνέδριο για τις γεωργικές συμβουλές και την εκπαίδευση. 

Στοχεύει στην υποστήριξη της συζήτησης μεταξύ επιστήμης και πρακτικής. Ως εκ τούτου, είναι ανοιχτό σε μια ποικιλία συνεισφορών, τόσο ακαδημαϊκών όσο και πρακτικών. Η ESEE συγκεντρώνει και αντιπαραβάλλει εμπειρίες και ευρήματα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το σεμινάριο οδήγησε στη δημοσίευση πολλών ειδικών τευχών στο Journal of Agricultural Extension and Education και σε άλλες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις.

Το συνέδριο του 2023 είναι το 26ο και διοργανώνεται στην Τουλούζη, από χθες έως και την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023. Θα επικεντρωθεί στις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ των μεταβάσεων της βιωσιμότητας και των νέων προτύπων παροχής συμβουλών και εκπαίδευσης .

Η αειφόρος μετάβαση της γεωργίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τόσο της ακαδημαϊκής όσο και της πολιτικής ατζέντας, ιδίως στο πλαίσιο της επόμενης Ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών αναμένεται να είναι οι βασικοί μοχλοί αυτών των μεταβάσεων, μέσω της από κοινού παραγωγής γνώσης με αγρότες και εργάτες των αγροτών, ενισχύοντας τις ικανότητές τους και υποστηρίζοντας τις διαδικασίες καινοτομίας τους.

Ταυτόχρονα, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και η εκπαίδευση αντιμετωπίζουν σημαντικούς μετασχηματισμούς (ψηφιοποίηση, ιδιωτικοποίηση, νέα μοντέλα διακυβέρνησης κ.λπ.). Οι σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών - βιώσιμη μετάβαση της γεωργίας και οι μετασχηματισμοί των συμβουλών και της εκπαίδευσης είναι θέμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Στόχος αυτού του συνεδρίου θα είναι να συζητηθούν οι έννοιες,

Επικεντρώνεται σε πέντε θέματα:

ΘΕΜΑ 1 - Μετάβαση προς την αγροοικολογία και την κυκλική οικονομία

Στόχος αυτού του θέματος είναι να συζητηθεί εάν τα νέα πρότυπα συμβουλών και εκπαίδευσης υποστηρίζουν ή όχι την ενσωμάτωση της αγροοικολογίας και της κυκλικής οικονομίας. Πώς οι νέοι φορείς παροχής συμβουλών και εκπαίδευσης (και η σχέση μεταξύ αυτών των φορέων) συμβάλλουν στις μεταβάσεις;

ΘΕΜΑ 2 - Ψηφιοποίηση συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαίδευσης

Μια μεγάλη ποικιλία ψηφιακής τεχνολογίας χρησιμοποιείται πλέον τακτικά στις γεωργικές συμβουλές και εκπαίδευση. Ωστόσο, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πώς μεταμορφώνουν πραγματικά τις πρακτικές, τους οργανισμούς και την αποτελεσματικότητα των συμβουλών και της εκπαίδευσης.

ΘΕΜΑ 3 - Μάθηση για καινοτομία και ανθεκτικότητα

Η παραδοσιακή προσέγγιση της εκπαίδευσης πρέπει να εξελιχθεί από μια συγκεντρωμένη περίοδος στην αρχή μιας σταδιοδρομίας σε μια περίοδο όπου η μάθηση είναι μια ολοκληρωμένη δια βίου διαδικασία που εξοπλίζει τα άτομα και τις κοινότητες με τις δεξιότητες, τη γνώση και την αυτοπεποίθηση για να ανταποκριθούν και να αγκαλιάσουν την αλλαγή.

ΘΕΜΑ 4 - Δημόσιες πολιτικές για την καινοτομία και τη διακυβέρνηση του AKIS

Στην ΕΕ, τα Συστήματα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS) έχουν γίνει ρητά έννοια για την πολιτική καινοτομίας, στο πλαίσιο της υποστήριξης της βιώσιμης μετάβασης. Ο στόχος αυτού του θέματος είναι να διερευνήσει τις συνέπειες αυτού του νέου παραδείγματος, αντιπαραβάλλοντας τις εμπειρίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και άλλων πλαισίων στον παγκόσμιο Βορρά και τον παγκόσμιο Νότο.

ΘΕΜΑ 5 - Ένταξη και κοινωνική διάσταση της βιωσιμότητας

Η κοινωνική συνοχή αποτελεί την πρώτη γραμμή των γεωργικών και αγροτικών πολιτικών, τόσο στην Ευρώπη (για παράδειγμα την έννοια της κοινωνικής αιρεσιμότητας των μέτρων στήριξης της ΕΕ), αλλά και σε άλλα πλαίσια. Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς αντιμετωπίζουν οι συμβουλές και η εκπαίδευση την ποικιλομορφία των πληθυσμών που αναμένεται να εξυπηρετήσουν; Πώς μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας τους;