Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για την ψηφιακή επισήμανση των προϊόντων λίπανσης.

Η πρόταση αυτή, η οποία τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία, αποσκοπεί στην εισαγωγή της δυνατότητας επιλογής ψηφιακής ετικέτας σε προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας των ετικετών, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική χρήση των προϊόντων λίπανσης και στην απλοποίηση των υποχρεώσεων επισήμανσης για τους προμηθευτές μειώνοντας παράλληλα το κόστος για τον κλάδο.

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ενθαρρύνει την ευρύτερη χρήση της ψηφιακής επισήμανσης, ενώ περιλαμβάνει μέτρα για την παροχή φυσικών ετικετών όταν είναι περισσότερο απαραίτητες.

Η συμφωνία διευκρινίζει επίσης ότι οι ψηφιακές ετικέτες θα είναι διαθέσιμες για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που το προϊόν τοποθετείται στο η αγορά.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η αναθεώρηση αυτής της νομοθεσίας προτείνει να επιτρέπεται στους προμηθευτές προϊόντων λίπανσης να κοινοποιούν τις πληροφορίες επισήμανσης σε φυσική μορφή, ψηφιακή μορφή ή συνδυασμό των δύο.

Το κείμενο της Επιτροπής προτείνει να επιτρέπεται μια ψηφιακή μορφή μόνο όταν τα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ πωλούνται χωρίς συσκευασία ή όταν τα προϊόντα πωλούνται σε οικονομικούς φορείς που δεν είναι τελικοί χρήστες των προϊόντων.

Οι αγρότες και άλλοι καταναλωτές προϊόντων λίπανσης που πωλούνται σε συσκευασία θα συνεχίσουν να επωφελούνται τόσο από ψηφιακές όσο και από φυσικές ετικέτες για τις πιο σημαντικές πληροφορίες (π.χ. προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, γεωπονική αποτελεσματικότητα ή περιεχόμενο). Η πρόταση της Επιτροπής καθορίζει το περιεχόμενο και τις τεχνολογικές απαιτήσεις για τις ψηφιακές ετικέτες. Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ψηφιακή ετικέτα θα είναι αναζητήσιμη, προσβάσιμη, δωρεάν και ικανή να καλύψει τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων.

Κύρια στοιχεία της συμφωνίας

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα από τους δύο συννομοθέτες, προωθεί την ευρύτερη χρήση της ψηφιακής σήμανσης για τη μείωση του κόστους, της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγωγών, αλλά διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων ή ατόμων με περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες, έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται με φυσικά μέσα.

Η σημερινή προσωρινή συμφωνία επιτρέπει τη χρήση ψηφιακών ετικετών για προϊόντα που πωλούνται χωρίς συσκευασία (χύμα), με την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες της ετικέτας εμφανίζονται και σε φυσική μορφή σε εμφανές σημείο στο σημείο πώλησης.
Οι συννομοθέτες αποφάσισαν να διευρύνουν τη διαθεσιμότητα ψηφιακών ετικετών σε διάρκεια 10 ετών από τη στιγμή που το προϊόν διατίθεται στην αγορά.

Τέλος, η προσωρινή συμφωνία επαναφέρει στη φυσική ετικέτα ένα συγκεκριμένο σύνολο πληροφοριών σχετικά με τη γεωπονική απόδοση των προϊόντων λίπανσης που περιγράφονται στο παράρτημα III του κανονισμού. Η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τις γενικές απαιτήσεις ψηφιακής επισήμανσης μέσω κατ' εξουσιοδότηση πράξεων στο μέλλον.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να εγκριθεί και να εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα.

Ιστορικό

Οι ψηφιακές ετικέτες είναι QR ή γραμμικοί κώδικες που ανακατευθύνουν τον χρήστη σε μια ιστοσελίδα όπου αποθηκεύονται οι πληροφορίες της ετικέτας. Οι ψηφιακές λύσεις μειώνουν σημαντικά το κόστος της επισήμανσης και ταυτόχρονα διευκολύνουν την ενημέρωση του περιεχομένου τους. Επιπλέον, η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκευτούν σε μια ψηφιακή ετικέτα είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με μια φυσική ετικέτα, της οποίας η αναγνωσιμότητα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ειδικά σε μικρές συσκευασίες. Ωστόσο, το επίπεδο ψηφιακής παιδείας ποικίλλει μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και ηλικιών, και ορισμένες ευάλωτες ομάδες μπορεί να έχουν δυσκολίες να κατανοήσουν τη λειτουργία των ψηφιακών ετικετών ή των έξυπνων συσκευών.

Στην ΕΕ, η ψηφιακή επισήμανση χρησιμοποιείται ήδη για ορισμένα προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες (για παράδειγμα μπαταρίες) και οι κανόνες για την ψηφιακή επισήμανση εξετάζονται για άλλα προϊόντα (π.χ. απορρυπαντικά, καλλυντικά και άλλα χημικά προϊόντα). Η απλούστευση των υποχρεώσεων επισήμανσης αναμένεται να μειώσει το ετήσιο κόστος κατά, κατά μέσο όρο, 57.000 ευρώ για μια μεγάλη εταιρεία και 4.500 ευρώ για μια ΜΜΕ.

Μέχρι τώρα, ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1009 διέπει τις απαιτήσεις για την επισήμανση των λιπασμάτων. Η πρόταση της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023, αποσκοπεί στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας των ετικετών, εισάγοντας τη δυνατότητα παροχής πληροφοριών επισήμανσης σε ψηφιακή μορφή.